Κέικ Πορτοκάλι

Το κέικ πορτοκάλι, πασπαλισμένο με τριμμένη καρύδα, αποτελεί ένα ακαταμάχητο γλυκό, γεμάτο με αρώματα και γεύσεις που ξυπνούν τις αισθήσεις. Η υφή του είναι αφράτη και υγρή, χάρη στο χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού που ενσωματώνονται στο μείγμα, ενώ η τριμμένη καρύδα προσθέτει μια τραγανή πινελιά και μια γήινη γεύση που έρχεται σε τέλεια αρμονία με την δροσιά του πορτοκαλιού.

Κάθε μπουκιά αποκαλύπτει μια πληθώρα από αρώματα, με τα εσπεριδοειδή να κυριαρχούν και να πλαισιώνονται από την γλυκιά καρύδα. Η ζάχαρη χαρίζει μια ισορροπημένη γλυκύτητα, ενώ το βούτυρο δίνει μια πλούσια γεύση και υφή.

Το κέικ πορτοκάλι με τριμμένη καρύδα αποτελεί ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση. Μπορεί να σερβιριστεί ως πρωινό, ως γλυκό μετά το φαγητό ή ως συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι. Είναι ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό που μπορεί να φτιάξει ο καθένας, ενώ η εμφάνισή του είναι τόσο εντυπωσιακή που μπορεί να κοσμήσει ακόμα και ένα γιορτινό τραπέζι.

Συστατικά:

3 αυγά
Μια πρέζα αλάτι
150 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
120 ml λάδι
150 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα πορτοκαλιού τριμμένο
220 γρ αλεύρι 00
16 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
Μαρμελάδα βερίκοκο
Καρύδα (για διακόσμηση)

Διαδικασία:

Προετοιμασία της ζύμης:
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με μια πρέζα αλάτι μέχρι να έχουμε μια αφρώδη υφή.
Προσθέστε την κρυσταλλική ζάχαρη και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Ρίχνουμε το λάδι και τον χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντας καλά.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε ξανά.
Τέλος, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ κατευθείαν στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια λεία
και ομοιογενή ζύμη.

Μαγείρεμα:
Αδειάζετε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί που έχετε προηγουμένως αλευρώσει.
Ισοπεδώστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 30-35 λεπτά
ή μέχρι να ροδίσει το κέικ και μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγει καθαρή.

Φινίρισμα:
Αφού ψηθεί, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για λίγα λεπτά και μετά το μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Απλώστε τη μαρμελάδα βερίκοκο γενναιόδωρα στην επιφάνεια του κέικ.

Διακόσμηση και σέρβις:
Πασπαλίζουμε το κέικ με τριμμένη καρύδα και το κόβουμε σε φέτες.
Σερβίρετε ως επιδόρπιο συνοδευόμενο από ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ για μια στιγμή γλυκιάς απόλαυσης.
Αυτό το κέικ πορτοκαλιού με μαρμελάδα και καρύδα είναι ένας πραγματικός θρίαμβος φρέσκων και αρωματικών γεύσεων.
Απολαύστε τους καλεσμένους σας ή περιποιηθείτε τον εαυτό σας με αυτό το ακαταμάχητο επιδόρπιο!

Καλή όρεξη!

MAMMA CHE BONTÀ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Καραμελωμένο κέικ πορτοκαλιού

Καραμελωμένο κέικ πορτοκαλιού

Χρησιμοποίησα ένα φλιτζάνι τσαγιού ως μεζούρα, αλλά μπορείτε να το κάνετε με το μάτι αρκεί η ζύμη να μην είναι πολύ υγρή ή πολύ στεγνή, πυκνή στο σωστό σημείο.

Υλικά

1 αυγό
Χυμός από ένα πορτοκάλι
1 πορτοκάλι κομμένο σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη για το τηγάνι
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη για το κέικ
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 φλιτζάνι γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ με άρωμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι καρύδας
4 κουταλιές της σούπας αλεύρι 00
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το αυγό προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού το γάλα το λάδι ανακατεύουμε προσθέτουμε την καρύδα και το αλεύρι ανακατεύουμε καλά προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε το τηγάνι, βάζουμε τη ζάχαρη, μετά τις φέτες πορτοκαλιού και καραμελώνουμε για λίγα λεπτά, οσο να λιώσει η ζάχαρη, βάζουμε τη ζύμη πάνω από το πορτοκάλι, την ισιώνουμε με μια σπάτουλα, βάζουμε το καπάκι, μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ψηνετε για 10 λεπτά, γυρίστε το κέικ σε ένα πιάτο ή το καπάκι απο το τηγανι ίσως το αλευρώσετε γιατί είναι ωμό από εκείνη την πλευρά και μπορεί να κολλήσει, το ξαναβάζετε στο τηγάνι για 5 λεπτά το πολύ και το ψήνετε.

Μου αρέσει, ελπίζω να  αρέσει και σε εσας 🥰❤️

Προηγούμενο άρθροΤο γλυκό του Σαββατοκύριακου: Πανεύκολη συνταγή για όλη την οικογένεια
Επόμενο άρθροΓαλατόπιτα: Το γλυκό των παιδικών μας χρόνων