Αφράτο Κέικ Πορτοκαλιού είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Το κέικ πορτοκαλιού είναι ένα κλασικό κέικ-γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Είναι ένα αφράτο και ζουμερό κέικ με έντονο άρωμα πορτοκαλιού. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για την κρέμα:
- Αλεύρι 0 (Μαλακό αλεύρι): 190 γρ.
- Βούτυρο: 125 γρ.
- Κρυσταλλική ζάχαρη: 190 γρ.
- Αυγά: 3
- Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού: 100 ml
- Τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού: 1
- Τριμμένη φλούδα λεμονιού: 1
Για το γλυκό:
- Μαγιά: 1 φακελάκι
- Βανίλια: 1 κουταλάκι του γλυκού
- Αλάτι: 1 πρέζα
Για το γλάσο πορτοκαλιού:
- Χυμός από ένα μεγάλο πορτοκάλι
- Κρυσταλλική ζάχαρη: 3 κουταλιές της σούπας
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάω τη συνταγή χτυπώντας με μίξερ το μαλακό βούτυρο, τη βανίλια, τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού για μερικά λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας πάντα σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέστε το δεύτερο μόνο όταν το πρώτο έχει απορροφηθεί πλήρως.
Δουλεύουμε το μείγμα για μερικά λεπτά, μέχρι να γίνει αφρός και να φουσκώσει.
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού (δεν πρέπει να είναι κρύος, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου) λίγο-λίγο, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέστε τώρα το κοσκινισμένο αλεύρι και τη μαγιά, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να έχετε μια βελούδινη ζύμη. Αυτό είναι το μυστικό για το Αφράτο Κέικ Πορτοκαλιού.
Τοποθετούμε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ 20 εκ. (βουτυρωμένη και αλευρωμένη ή στρωμένη με χαρτί ψησίματος). Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° για 40 λεπτά περίπου. Εξαρτάται και από τον φούρνο σας.
Λίγα λεπτά πριν, κάνετε το τεστ οδοντογλυφίδας. Αν ροδίσει πολύ από πάνω τοποθετήστε ένα φύλλο χαρτί ψησίματος.
Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά, αφαιρέστε τον κύκλο από τη φόρμα του κέικ και αφήστε το κέικ να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά.
Περιμένοντας, ετοιμάζουμε το σιρόπι πορτοκαλιού. Φιλτράρουμε τον χυμό σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και περιμένουμε να πάρει βράση (πρέπει να γεμίσει με φυσαλίδες). Πάρτε γρήγορα την κατσαρόλα μακριά από τη φωτιά, στη συνέχεια ξαναβάλτε την για λίγα δευτερόλεπτα και ανακατέψτε ξανά μέχρι να φτάσει στην ιδανική πυκνότητα. Όχι πολύ ρευστό αλλά ούτε και καραμελωμένο.
Τώρα, αναποδογυρίστε το κέικ και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να καλύψετε όλη την επιφάνεια με το σιρόπι πορτοκαλιού. Το Αφράτο Κέικ Πορτοκαλιού είναι έτοιμο.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 60 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 30 λεπτά (για την ψύξη και το σιρόπι).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Αντί για σκέτο βούτυρο, μπορείς να αντικαταστήσεις ένα μέρος του με στραγγιστό γιαούρτι για ένα ακόμα πιο υγρό και αφράτο κέικ.
Για να γίνει το Αφράτο Κέικ Πορτοκαλιού ακόμη πιο ζουμερό, τρυπήστε το με μια οδοντογλυφίδα μόλις βγει από τον φούρνο, πριν ρίξετε το σιρόπι. Δες και άλλες συνταγές με φρούτα για έμπνευση.
Το αλεύρι μηδέν (0) είναι μαλακό αλεύρι, ιδανικό για κέικ. Αν δεν βρείτε, χρησιμοποιήστε αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Δείτε ιδέες για σιροπιαστά γλυκά.
Η Συνταγή είναι του Alessandro Monti
Σχετικές Συνταγές
Προτάσεις από το xrysoskoufaki.gr
Κέικ Λεμόνι: Η Συνταγή για το πιο Δροσερό Κέικ
Πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο: Η Συνταγή για τους λάτρεις του πορτοκαλιού
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κέικ πορτοκαλιού με σουλτανίνα σταφίδα
Επιδόρπιο που χρησιμοποιεί κουτάλι σαν μεζούρα και επειδή δεν έχω μπλέντερ το έφτιαξα σε μπλεντερ δεν αλλάζει τίποτα
Υλικά
2 πορτοκάλια
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ με άρωμα βανίλιας
2 αυγα
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 χούφτα σταφίδες συολτινίνες
15 κουταλιές της σούπας αλεύρι 00
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε τα πορτοκάλια σε μεγάλα κομμάτια, τα βάζουμε σε έναν πολυκόφτη μαζί με τη ζάχαρη, τα ψιλοκόβουμε, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τις μισές σταφίδες και τα ανακατεύουμε με τον επεξεργαστή για ένα λεπτό περίπου, αλείφουμε τη φόρμα με λάδι.
Χρησιμοποίησα φόρμα σιλικόνη, έριξα την ζύμη και στολίζω τη ζύμη με τις υπόλοιπες σταφίδες και ψήνω για μισή ώρα περίπου στους 170°, γιατί με τη φόρμα σιλικόνης πρέπει πάντα να ψήνεις 10° λιγότερο από την κανονική, μετά από 20 λεπτά κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα και είναι πραγματικά νόστιμο.
Καλή απόλαυση










