Κέικ Πορτοκαλιού

Το κέικ πορτοκαλιού είναι ένα κλασικό κείκ-γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Είναι ένα αφράτο και ζουμερό κέικ με έντονο άρωμα πορτοκαλιού.

Υλικά

190 γρ αλεύρι 0 (Μαλακό αλεύρι)
125 γρ βούτυρο
190 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
3 αυγά
100 ml φρέσκου χυμού πορτοκαλιού
1 τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
1 τριμμένη φλούδα λεμονιού
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
1 πρέζα αλάτι

Για το γλάσο πορτοκαλιού
Χυμός από ένα μεγάλο πορτοκάλι
3 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη.

Μέθοδος

Χτυπάμε με μιξερ το μαλακό βούτυρο, τη βανίλια, τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι και το ξυσμα πορτοκαλιού και λεμονιού για μερικά λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας πάντα σε δυνατή ταχύτητα. Προσθέστε το δεύτερο μόνο όταν το πρώτο έχει απορροφηθεί πλήρως

Δουλέψτε το μείγμα για μερικά λεπτά, μέχρι να γίνει αφρός και να φουσκώσει
Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού (δεν πρέπει να είναι κρύος, αλλά σε θερμοκρασία δωματίου) λίγο-λίγο, συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
Προσθέστε τώρα το κοσκινισμένο αλεύρι και τη μαγιά, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να έχετε μια βελούδινη ζύμη.

Τοποθετήστε το μείγμα σε μια φόρμα για κέικ 20 εκ. (βουτυρωμένη και αλευρωμένη ή στρωμένη με χαρτί ψησίματος). Ψήνουμε στους 170° για 40 λεπτά περίπου. Εξαρτάται και από τον φούρνο σας
Λίγα λεπτά πριν κάνετε το τεστ οδοντογλυφίδας.Αν ροδίσει πολύ από πάνω τοποθετήστε ένα φύλλο χαρτί ψησίματος.
Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά, αφαιρέστε τον κύκλο από τη φόρμα του κέικ και αφήστε το κέικ να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά

Περιμένοντας ετοιμάζετε το σιρόπι πορτοκαλιού
Φιλτράρουμε το χυμό σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά και περιμένουμε να πάρει βράση (πρέπει να γεμίσει με φυσαλίδες)
Πάρτε γρήγορα την κατσαρόλα μακριά από τη φωτιά, στη συνέχεια ξαναβάλτε την για λίγα δευτερόλεπτα και ανακατέψτε ξανά μέχρι να φτάσει στην ιδανική πυκνοτητα. .

Όχι πολύ ρευστό αλλά ούτε και καραμελωμένο
Τώρα, αναποδογυρίστε το κέικ και χρησιμοποιήστε ένα κουτάλι για να καλύψετε όλη την επιφάνεια με το σιρόπι πορτοκαλιού Το κέικ πορτοκαλιού είναι έτοιμο

Η Συνταγή είναι του Alessandro Monti

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ πορτοκαλιού με σουλτανίνα σταφίδα

Κέικ πορτοκαλιού και σουλτανίνα σταφίδα

Επιδόρπιο που χρησιμοποιεί κουτάλι σαν μεζούρα και επειδή δεν έχω μπλέντερ το έφτιαξα σε μπλεντερ δεν αλλάζει τίποτα 😁

Υλικά

2 πορτοκάλια
4 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ με άρωμα βανίλιας
2 αυγα
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 χούφτα σταφίδες συολτινίνες
15 κουταλιές της σούπας αλεύρι 00

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε τα πορτοκάλια σε μεγάλα κομμάτια, τα βάζουμε σε έναν πολυκόφτη μαζί με τη ζάχαρη, τα ψιλοκόβουμε, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τις μισές σταφίδες και τα ανακατεύουμε με τον επεξεργαστή για ένα λεπτό περίπου, αλείφουμε τη φόρμα με λάδι.

Χρησιμοποίησα φόρμα σιλικόνη, έριξα την ζύμη και στολίζω τη ζύμη με τις υπόλοιπες σταφίδες και ψήνω για μισή ώρα περίπου στους 170°, γιατί με τη φόρμα σιλικόνης πρέπει πάντα να ψήνεις 10° λιγότερο από την κανονική, μετά από 20 λεπτά κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα και είναι πραγματικά νόστιμο.

Καλή απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΜπισκοτάκια καρύδας: τραγανά, μυρωδάτα και νηστίσιμα!
Επόμενο άρθροΤυροπιτάρια