Το κέικ στο ταψί είναι ένα κλασικό, αγαπημένο γλυκό, που στην εκδοχή της Ελένης Τσιουκανή γίνεται ακόμα πιο πλούσιο και αφράτο χάρη στο στραγγιστό γιαούρτι και το πορτοκάλι. Η απλότητα στην παρασκευή του, σε συνδυασμό με την πλούσια γεύση και την αφράτη υφή του, το καθιστούν ιδανική επιλογή για κάθε περίσταση.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Κέικ (Ταψί 35×30 cm):

  • 1 – Βιτάμ (ολόκληρο, περίπου 250 γρ.)
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού – Ζάχαρη
  • 5 – Αυγά
  • 1 – Φαρινάπ (περίπου 450-500 γρ.)
  • 1 – Γιαουρτάκι στραγγιστό (200 γρ.)
  • 1 – Μεγάλο πορτοκάλι (χυμός και ξύσμα)
  • 2 – Βανίλιες

Εκτέλεση

Α. Ετοιμασία Μείγματος:

Χτυπάμε το βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου) με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά και να γίνει σαν κρέμα.

Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, περιμένοντας να ενσωματωθεί το προηγούμενο πριν προσθέσουμε το επόμενο.

Ρίχνουμε τις βανίλιες , το χυμό και το ξύσμα από το πορτοκάλι , καθώς και το γιαουρτάκι στραγγιστό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Τέλος , προσθέτουμε το φαρινάπ και χτυπάμε το μείγμα όσο χρειάζεται, μέχρι το αλεύρι να ενσωματωθεί (προσοχή, όχι παραπάνω για να μείνει αφράτο).

Β. Ψήσιμο:

Βουτυρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 35×30 cm (ή πασπαλίζουμε με αλεύρι).

Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και το ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 50 λεπτά περίπου . Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα πριν το βγάλουμε.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σκέτο ή με άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία!!!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 50 λεπτά (στους 180°C)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Ζουμερό Κέικ

Αφράδα: Το βιτάμ και τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου . Το καλό χτύπημα του βουτύρου με τη ζάχαρη στην αρχή είναι βασικό για να διογκωθεί σωστά το κέικ.

Υφή: Το στραγγιστό γιαούρτι προσδίδει πλούσια και αφράτη υφή , διατηρώντας το κέικ ζουμερό . Αντί για στραγγιστό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απλό γιαούρτι (200 γρ.).

Άρωμα: Χρησιμοποιήστε φρέσκο και ακέρωτο πορτοκάλι για το ξύσμα για να εξασφαλίσετε το πιο έντονο άρωμα .

Γεύση: Ιδανικό σκέτο ή με ζάχαρη άχνη . Αν θέλετε, μπορείτε να το γλασάρετε με ένα απλό γλάσο λεμονιού (άχνη με λίγο χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού).


 

Σχετικές Συνταγές 

Σιροπιαστή Πορτοκαλόπιτα με Φύλλο Κρούστας

Κέικ Λεμονιού με Γλάσο

Κέικ Βανίλιας με Σταγόνες Σοκολάτας


 

Η Συνταγή είναι της ελενη τσιουκανη