Αυτό το Γλυκό Βανίλια Πορτοκάλι Σοκολάτα, ή αλλιώς η “Υγρή Αρμονία” όπως το ονομάζουμε, είναι ένα επιδόρπιο που συνδυάζει την αφράτη βάση κέικ βανίλιας με μια πλούσια, ζουμερή γέμιση από πορτοκάλι και μια λαχταριστή επικάλυψη σοκολάτας. Η υφή του είναι μοναδική, καθώς η γέμιση εμποτίζει το κέικ, κάνοντάς το απίστευτα υγρό και αρωματικό. Η συνταγή απαιτεί διπλό ψήσιμο (για δύο στρώσεις κέικ), αλλά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει πλήρως! Είναι το ιδανικό γλυκό για εντυπωσιακό κέρασμα. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τα Δύο Κέικ (συνολικά υλικά):
- 6 Μεγάλα Αυγά
- 1 φλ. (200 γρ.) Κρυσταλλική ζάχαρη
- 2/3 φλ. (200 ml) Γάλα
- 1/2 φλ. (120 ml) Λάδι (σπορέλαιο)
- 1/2 κγ (5 ml) Εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κσ (14 γρ.) Baking powder
- 2 φλ. (240 γρ.) Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη Γέμιση Πορτοκαλιού:
- 2 Μεσαία Πορτοκάλια (κατεψυγμένα)
- 2 + 1/3 φλ. (580 ml) Χυμός πορτοκαλιού (φρέσκος ή συσκευασμένος)
- 1/2 φλ. (100 γρ.) Κρυσταλλική ζάχαρη
- 5 κσ (100 γρ.) Μαρμελάδα πορτοκαλιού
Για την Επικάλυψη Σοκολάτας (Γλάσο):
- 200 γρ. Τσιπς μαύρης σοκολάτας (ή κουβερτούρα για ζαχαροπλαστική)
- 2 κγ (10 ml) Λάδι (σπορέλαιο)
Οδηγίες Εκτέλεσης
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Προετοιμασία των Δύο Κέικ: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C. Στρώστε ένα ταψί 23×33 εκ. με λαδόκολλα για το πρώτο κέικ.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε τα 3 αυγά με τη 1/2 φλ. ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε το 1/3 φλ. γάλα, το 1/4 φλ. λάδι, το 1/4 κγ εκχύλισμα βανίλιας, το 1/2 κσ baking powder και το 1 φλ. αλεύρι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
Αδειάστε το μείγμα στο ταψί σας και ψήστε μέχρι να ροδίσει το κέικ και μια οδοντογλυφίδα να βγει καθαρή. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει περίπου **30-35 λεπτά**.
Αφαιρέστε τη στρώση του κέικ με τη λαδόκολλα από το ταψί και μεταφέρετέ την προσεκτικά σε μια σχάρα για να κρυώσει. Tip: Χτυπήστε τα υλικά για το 2ο στρώμα κέικ ενώ ψήνεται το πρώτο για να εξοικονομήσετε χρόνο!
Επαναλάβετε τα βήματα για το 2ο στρώμα κέικ. Αυτή τη φορά, βουτυρώστε καλά το ταψί (αντί για λαδόκολλα). Μην αφαιρέσετε το 2ο στρώμα από το ταψί όταν ψηθεί. Μόλις βγει από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και την περιχύνουμε με το 1/3 της κούπας (80 ml) χυμό πορτοκαλιού, αφήνοντάς το να μουλιάσει στη στρώση του κέικ. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Για τη Γέμιση Πορτοκαλιού: Μόλις το πρώτο στρώμα κέικ κρυώσει, χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να το σπάσετε εντελώς σε μικρά κομμάτια (όσο το δυνατόν περισσότερο). Αφήνουμε στην άκρη σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
Τρίψτε τα κατεψυγμένα πορτοκάλια (τόσο τη φλούδα όσο και τη σάρκα) με έναν τρίφτη. Τρίψτε τη φλούδα πορτοκαλιού χρησιμοποιώντας τις μικρότερες τρύπες του τρίφτη και μετά το εσωτερικό του πορτοκαλιού με τις μεγαλύτερες τρύπες.
Μεταφέρετε τα τριμμένα πορτοκάλια σε μια κατσαρόλα και προσθέστε τη ζάχαρη και τα 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει μια βράση και μετά συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συνεχώς για άλλα 3 λεπτά.
Αφαιρέστε το μείγμα πορτοκαλιού από τη φωτιά και κρυώστε για περίπου 5 λεπτά (δεν θέλετε να βράζει). Μεταφέρετε το μείγμα πορτοκαλιού στο μπολ με τα κομμάτια της στρώσης κέικ που τρίψατε. Προσθέστε τη μαρμελάδα και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, ανακατέψτε τα όλα μαζί για λίγα λεπτά μέχρι το υγρό να μουλιάσει τελείως τα κομμάτια του κέικ και το μείγμα να γίνει μια συμπαγής γέμιση, που μοιάζει με υγρή άμμο. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον μαρμελάδα αν θέλετε να είναι πιο γλυκιά.
Συναρμολόγηση: Μόλις ενωθεί τελείως η γέμιση πορτοκαλιού σας, τη μεταφέρετε στο ταψί με τη 2η στρώση κέικ σας (την οποία έχετε ήδη σιροπιάσει ελαφρά). Απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα στη στρώση του κέικ.
Στρώμα Σοκολάτας (Επικάλυψη): Το βάζετε στο ψυγείο όσο λιώνετε τη σοκολάτα σας. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε τη σοκολάτα (τσιπς ή κουβερτούρα) και το λάδι μαζί μέχρι να λιώσει όλη η σοκολάτα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με το στρώμα πορτοκαλιού.
Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα ή μαχαίρι για να απλώσετε τη σοκολάτα ομοιόμορφα στην κορυφή. Τοποθετήστε το συναρμολογημένο Γλυκό Βανίλια Πορτοκάλι Σοκολάτα ξανά στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες για να κρυώσει πριν το σερβίρετε.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Αναμονής
Χρόνος Προετοιμασίας (Ενεργός): 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος (Συνολικός): 60-70 λεπτά
Χρόνος Αναμονής/Ψύξης: Τουλάχιστον 4 ώρες
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 5-6 ώρες (με την ψύξη)
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να έχετε καθαρές γραμμές όταν κόβετε το Γλυκό Βανίλια Πορτοκάλι Σοκολάτα και για να μην σκάσει η σοκολάτα, περάστε ένα κοφτερό μαχαίρι κάτω από ζεστό νερό μέχρι να ζεσταθεί η λεπίδα. Σκουπίστε το νερό από τη λεπίδα και στη συνέχεια κόψτε αργά τετράγωνα από το γλυκό. Μετά από κάθε κόψιμο, περάστε ξανά το μαχαίρι κάτω από ζεστό νερό.
Για τη γέμιση πορτοκαλιού, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα πορτοκάλια, καθώς έτσι τρίβονται πιο εύκολα, συμπεριλαμβάνοντας και τη φλούδα τους, η οποία δίνει έντονο άρωμα.
Για να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία, μπορείτε να ψήσετε τα δύο κέικ μία ημέρα πριν και να τα τυλίξετε με μεμβράνη. Την επόμενη μέρα συνεχίζετε με τη γέμιση και τη συναρμολόγηση. Δείτε κι άλλες συνταγές για σιροπιαστά γλυκά.
Σχετικές Συνταγές
Αφράτο Κέικ Πορτοκάλι με Σοκολάτα
Εύκολο Γλυκό Ψυγείου με Κρέμα Βανίλια
Τέλειο Γλάσο Σοκολάτας για Επικάλυψη








