Πρασόπιτα με γιαούρτι

Η πρασόπιτα με γιαούρτι είναι μία παραδοσιακή πίτα, που συναντάται σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο, που μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα ή ένα ελαφρύ σνακ.

Τα βασικά υλικά της πρασοπίτας με γιαούρτι είναι τα πράσα, το γιαούρτι, τα αυγά και έαν θέλουμε και τυρι.
Τα πράσα μαγειρεύονται μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια αναμειγνύονται με το το γιαούρτι, τα αυγά και τό τυρι.
Η πρασόπιτα με γιαούρτι είναι μια εύκολη και γρήγορη συνταγή, που μπορεί να γίνει με σπιτικό ή έτοιμο φύλλο κρούστας.
Είναι ένα ιδανικό πιάτο για κάθε περίσταση, που θα ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να φτιάξετε μια πετυχημένη πρασόπιτα με γιαούρτι:

Χρησιμοποιήστε φρέσκα πράσα, που είναι τρυφερά και νόστιμα.
Μην παραψήσετε τα πράσα, για να μην σκληρύνουν.
Προσθέστε στην γέμιση εάν θέλετε τα τυριά που σας αρέσουν.
Ψήστε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο, για να ψηθεί ομοιόμορφα.

Υλικά

500 γρ  αλευρι
250 γρ  νερο
2 κσ ελαιολαδο
λιγο μπεικιν
λιγο αλατι

Για την γέμιση
4 πρασα
λιγο στραγγιστό γιαουρτι
1 αυγο.

για απο πάνω
ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Τσιγαριζω τα πρασα μολις κρυωσουν προσθετω λιγο στραγγιστό γιαουρτι και 1 αυγο.
Για τα φύλλα ρίχνω σε μια μπασίνα το αλευρι, νερο,ελαιολαδο λιγο μπεικιν λιγο αλατι.
Οταν το ζυμάρι είναι έτοιμο αφηνουμε να ξεκουραστει για 30 λεπτα.
Το χωριζουμε σε 10 κομματια ανοιγουμε μικρα φυλλα με νισεστε
Αλοιφουμε τα 4 πρωτα φυλλα με βουτυρο φαστ οπως κανεις το ψωμι οχι λιωμενω να ειναι εξω απο το ψυγειο απο το πρωι.
Με το 5ο φυλλο σκεπαζουμε τα 4 που ανοιγουμε και τα καναμε με βουτυρο φαστ και κανουμε 1 μεγαλο φυλλο.
Βαζουμε το υλικο της γέμισης και με τα αλλα 5 το ιδιο πραγμα.
Το ταψι να το εχουμε κανει με φαστ και απο πανω στη πιτα βαζουμε ηλιελαιο.

Καλη επιτυχια

Η Συνταγή είναι της Ιωαννα Τσορακίδου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Η Πρασόπιτά μου

Πρασόπιτα

Συστατικά:

– 6 πράσα κομμένα σε φέτες
– 1 ψιλοκομμένο μεγάλο κρεμμύδι
– 4 κουταλιές ελαιόλαδο
– 6 μισχους σέλινο ψιλοκομμένο
– 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
– αλάτι
– πιπέρι
– 5 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
– 2 1/2 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
– 1 1/2 κουταλιά της σούπας άνηθο
– ξύσμα λεμονιού, 1 λεμονιού
– χυμό λεμονιού, 1/2 λεμονιού
– 450γρ τυρί φέτα
– 2 αυγα
– 1 πακέτο φύλλο κρουστας για πίτα
– 1 λιωμένο βούτυρο για βούρτσισμα
– 1 χούφτα κρέμα σιταριού
– Τριμμένη φρυγανιά

Μέθοδος:

– Προθερμάνετε το φούρνο σε 180 *.
– Τοποθετήστε ένα δοχείο γεμάτο νερό σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε αλάτι και βράστε.
– Κόψτε τα πράσα σε ροδελες και προσθέστε τα στην κατσαρόλα.
– Αφήστε τα να βράσουν για 2-3 λεπτά για να αφαιρέσετε την πικρή γεύση.
– Στραγγίστε και τοποθετήστε το τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Αφήστε το να ζεσταθεί.
– Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.

– Προσθέστε 4 κουταλιές ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι. Προσθέστε τα κρεμμύδια και τα πράσα και σοτάρετε.
– Κόψτε το σέλινο σε γύρους, κομματιάστε το σκόρδο και προσθέστε και τα δύο στο τηγάνι.
– Αλάτι, ανακατεύουμε συχνά και σοτάρουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να καραμελωθούν ωραία.
– Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε με τα πράσα και τα κρεμμύδια.
– Προσθέστε τον μαϊντανό και τον άνηθο
– Προσθέστε το πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού.
– Προσθέστε τριμμένη φέτα.
– Προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν όλα τα συστατικά.

Συναρμολόγηση:

1. Ρίξτε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μεγάλο ταψί για να δημιουργήσετε μια ομοιόμορφη στρώση.
2. Πάρτε 2 φύλλα και τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε το να κρεμαστουν έξω απο τα πλαινα.
Κάντε το ξανά σε όλες τις πλευρές του ταψιου, φροντίστε να βουτύρετε καλά τα φύλα. Τοποθετήστε 2 ακόμη φύλλα στο κέντρο του ταψιου σουρωμενα. Και ελαφρά βουτυρώστε.
3. Απλώστε όλη την γέμιση μέσα στα φύλλα. Όλα τα φύλλα που κρέμονται έξω από το ταψί πρέπει να διπλώνονται απο την γεμιση.
4. Τοποθετήστε 2 φύλλα απο πάνω και σουρωστε τα να ειναι μέσα στο ταψί.
5. Κρατήστε 5 έως 6 φύλλα για επικαλυψη και τοποθετήστε αυτά τα φύλλα πάνω από το
τσαλακωμένο φύλλο και ραντιστε το φυλλο απο πάνω με το υπόλοιπο βουτυρο.

6. Χαρακώστε την κορυφή της πίτας αλλά μην το κόψετε μέχρι κάτω.
7. Ψήστε την πίτα στην κεντρική σχάρα για 60 έως 70 λεπτά.
Αφήστε το πίτα να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 20 λεπτά, έτσι ώστε να ψηθει η γέμιση.

ΠΗΓΗ: Vasiliki Koula Demetrio

Προηγούμενο άρθροΤούρτα φράουλας με παντεσπάνι
Επόμενο άρθροΗ αυθεντική συνταγή του Σεκέρ Παρέ