Υλικά:

Για τη ζύμη:

4 Ποτήρια αλεύρι (1 ποτήρι χωριάτικο κίτιρνο, 3 Ποτήρια για όλες τις χρήσεις)
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγες σταγόνες λεμόνι
1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
Χλιαρό νερό (περίπου 1 1/4 φλιτζάνι, ανάλογα με το αλεύρι)

Για τη γέμιση:

300 γραμμάρια αμύγδαλα, αλεσμένα χοντρά (κρατήστε 50 γραμμάρια για το πασπάλισμα)
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
Μια πρέζα γαρύφαλο
Ροδόνερο (όσο χρειάζεται για να γίνει η γέμιση ημιβρεγμένη)

Για το σιρόπι:

5 Ποτήρια ζάχαρη
4 Ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλας
3 κουταλιές της σούπας ροδόνερο
1 κουταλιά της σούπας γλυκόζη (προαιρετικά)
Χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση:

Ζύμη:

Ανακάτεψε το κοσκινισμενο αλεύρι με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.
Πρόσθεσε το ηλιέλαιο και το λεμόνι και ανακάτεψε καλά.
Ρίξε σταδιακά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχεις μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Σκέπασε τη ζύμη με μεμβράνη και άφησέ την να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Γέμιση:

Ανακάτεψε σε ένα μπολ τα αλεσμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλο και το ροδόνερο μέχρι να σχηματιστεί
μια ομοιογενής μάζα.

Σιρόπι:

Βάλε τη ζάχαρη, το νερό και την κανέλα σε μια κατσαρόλα και βράσε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Πρόσθεσε το ροδόνερο και τη γλυκόζη (αν χρησιμοποιείς).
Στίψε το λεμόνι μέσα στο σιρόπι, μόλις αρχίσει να βράζει.
Σιγοβράσε για 2-3 λεπτά απο την ωρα που αρχίζει να κοχλάζει και στη συνέχεια άφησε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς πριν
το χρησιμοποιήσεις.

Σχηματισμός και τηγάνισμα:

Εφόσον τα έχουμε όλα έτοιμα και το σιρόπι κρύο ανοίγουμε με το ζυμάρι μας σε φύλλα σχετικά λεπτά τα οποία κόβουμε ορθογώνια σχήματα.
Βάζουμε μέσα κατά μήκος γέμιση αφήνοντας τις άκρες χωρίς γέμιση για το κλείσιμο υπολογίζοντας πως θα τα πιέζουμε με το πηρούνι δεξιά κι αριστερά κι ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει γέμιση στα σημεία που θα τα πιέσουμε.

Γεμίζοντας κατά μήκος η γέμιση πρέπει να είναι μια στενόμακρη γραμμή ελάχιστου πλάτους και τη βάζουμε λίγο μέσα από το ξεκίνημα του ορθογωνίου. Κλείνουμε από μπροστά μας προς τα πίσω και το επάνω μέρος το φέρνουμε προς τα κάτω κλεινοντας.
Συνεχίζουμε ανοίγματα φύλλων και τα ήδη τελειωμένα τα σκεπάζουμε με ένα ρούχο η μία πετσέτα.
Οταν θα τηγανιστούν πρέπει να τα πιέσουμε δεξιά και αριστερά με πηρούνι το οποίο βρέχουμε λίγο σε ποτήρι με κρύο νερό.
Για ακόμα πιο κρατσανιστά την ώρα που θα τα ρίξουμε στο τηγάνι μπορούμε να τα βρεξουμε ελάχιστα με κρύο νερο.

Το τηγάνισμα γίνεται σε καυτό μπόλικο ηλιέλαιο, τη φωτιά όταν τα ψήνουμε την έχουμε στο μέτριο προς λίγο πιο δυνατό.
Το ψήσιμο τους είναι αρκετά γρήγορο κάπου δύο με τρία λεπτά κάθε πλευρά και τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά προσεκτικά για μην ανοίξουν. Εάν ανοίξει καποιο καλύτερα να το αφαιρέσουμε αυτόματα διότι θα γεμίσει το λαδι με αμύγδαλα.
Γι’αυτό τον λόγο τόσο το κλείσιμο τους όσο και το γύρισμα τους στο τηγάνισμα πρέπει να είναι καλό και προσεκτικό.
Κάθε παρτίδα που τηγανίζουμε την αφαιρούμε για περίπου ένα λεπτό σε τρυπητό και όπως είναι ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι ανακατεύοντας προσεκτικά για περίπου 10-15 δευτερόλεπτα ώστε να τραβήξουν καλά σιρόπι αλλά όχι να αρχίσουν να λυώνουν.
Αφαιρώντας τα ρίχνουμε από πάνω λίγο αλεσμένο αμύγδαλο.

Η Συνταγή/φωτό ειναι της κας Elena Euthimiou

 

Προηγούμενο άρθροΠίτες με πατάτα και τυρί μοτσαρέλα
Επόμενο άρθροΠουτίγκα Παντεσπάνι με Καρύδια και Κρέμα