Η Κολοκυθόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο είναι μία από τις πιο αγαπημένες πίτες της ελληνικής κουζίνας, και όχι άδικα! Η δική μου εκδοχή είναι με χειροποίητο, τραγανό φύλλο που αγκαλιάζει μία ζουμερή, αλμυρή γέμιση με κολοκύθι και φέτα. Είναι ιδανική για ορεκτικό, κυρίως πιάτο ή και ένα ελαφρύ βραδινό. Εγώ την απολαμβάνω ζεστή, μόλις βγει από τον φούρνο!

Υλικά

Για το φύλλο:

300 γρ αλεύρι
1 κουτ.γλ. αλάτι
30 ml ελαιόλαδο
1 κουτ.σούπας ξύδι
100 ml νερό περίπου
 

Για τη γέμιση :
1 κολοκύθι μέτριο
γάλα φρέσκο περίπου 1/2 λίτρο
3 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο.
3 αβγά,
φέτα της επιλογής σας

Εκτέλεση

Σε ένα λεκανακι βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξύδι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ζυμώνουμε. Στόχος μας ειναι να πάρουμε ένα ζυμαράκι μαλακό και ελαστικό που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί ως να τελειώσουμε την γέμιση

Για τη γέμιση :
Τρίβουμε το κολοκυθι και κατόπιν στραγγίζουμε καλά να φύγουν όλα τα υγρά, ριχνουμε το γάλα το οποίο ζεσταίνουμε ρίχνοντας μέσα το σιμιγδάλι ψιλό και το βούτυρο. Αφού ζεσταθούν, ανακατεύουμε συνεχώς για να δέσουμε μια απαλή κρέμα. Όταν κρυώσει προσθέτουμε αυγά και φέτα της επιλογής σας και τα ανακατεύουμε μαζί.
Κατόπιν ανοίγω τα φύλλα (χρησιμοποιώ και νισεστε γιατί με βοηθάει στο άνοιγμα των φύλλων). Αλείφουμε τα φύλλα ανάμεσα με ελαιόλαδο.
Πριν βάλω την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο (200 βαθμούς) ραντίζω με λίγο νερό ώστε να γίνει τραγανό το φύλλο Ψησιμο για 1 ώρα περίπου, θα το δείτε και με το μάτι.

Καλή επιτυχία!!
Τα υλικά να σημειώσω ανάλογα με το ταψί που θέλετε να κάνετε την πίτα σας, εγώ χρησιμοποίησα ένα μεσαίο πυρέξ.

Tips για την Τέλεια Κολοκυθόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Κολοκυθόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο σας τέλεια! Προσέξτε πολύ στο στράγγισμα του κολοκυθιού, είναι το πιο σημαντικό βήμα για να μη βγει νερουλός ο πλαστός σας. Για το άνοιγμα των φύλλων, αν δυσκολεύεστε, μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρότερα κομμάτια ζύμης και να τα ενώσετε στο ταψί. Μην φοβάστε να χρησιμοποιήσετε αρκετό νισεστέ, βοηθάει απίστευτα! Όταν η κρέμα της γέμισης κρυώσει, προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά κάθε φορά. Αυτό βοηθάει να ενσωματωθούν σωστά.

ΠΗΓΗ: Katerina Zisimopoulou