Η Κολοκυθοτυρόπιτα χωρίς φύλλο είναι η τέλεια λύση για όσους αγαπούν τις αλμυρές πίτες αλλά θέλουν να αποφύγουν το άνοιγμα φύλλου. Είναι εξαιρετικά εύκολη στην προετοιμασία, αφράτη και πεντανόστιμη , χάρη στον συνδυασμό της φέτας , του κεφαλοτυριού και των στραγγισμένων κολοκυθιών . Η προετοιμασία των κολοκυθιών από το προηγούμενο βράδυ είναι το μυστικό για να γίνει η πίτα σας γεμάτη γεύση και όχι νερουλή .
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για τη Γέμιση και τη Βάση:
- 1 κιλό – Κολοκυθάκια (μέτρια)
- 1 ποτήρι του νερού – Φαρινάπ (αλεύρι που φουσκώνει μόνο του)
- 1 ποτήρι του νερού – Σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 ποτήρι του νερού – Γάλα
- 1/2 ποτήρι του νερού – Ελαιόλαδο
- 1 φακελάκι – Μπέικιν πάουντερ
- 4-5 – Αυγά
- 1 πιάτο – Τυρί φέτα (τριμμένη)
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού – Κεφαλοτύρι (τριμμένο)
- 1 – Κρεμμύδι ξερό (τριμμένο)
- Ανάλογο – Αλάτι (για το στράγγισμα)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Κολοκυθιών:
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια (στο χοντρό του τρίφτη) από το προηγούμενο βράδυ . Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι ή σινουά, ώστε να αποβάλουν τα υγρά τους.
Την επόμενη μέρα , στραγγίζουμε πολύ καλά με τα χέρια μας τα κολοκύθια, ώστε να αφαιρεθεί όσο περισσότερο νερό γίνεται.
Β. Δημιουργία Μείγματος:
Βάζουμε τα στραγγισμένα κολοκύθια σ’ ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά : το φαρινάπ , το σιμιγδάλι ψιλό , το γάλα , το ελαιόλαδο , το μπέικιν πάουντερ , τα αυγά , τη τριμμένη φέτα , το κεφαλοτύρι και το τριμμένο κρεμμύδι .
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σπάτουλα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας και να έχουμε έναν παχύρρευστο χυλό .
Γ. Ψήσιμο:
Σε ένα ταψάκι No 36 (ή παρόμοιο) βάζουμε αντικολλητικό χαρτί ή το λαδώνουμε καλά. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα μας και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στον αέρα ή στις αντιστάσεις, ανάλογα με τον φούρνο σας), μέχρι η πίτα να ροδίσει καλά και να είναι σταθερή στο κέντρο.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε . ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Αναμονής (Στραγγίσματος): 8-12 ώρες (Προηγούμενο βράδυ)
Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 60 λεπτά (στους 180°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά (χωρίς την αναμονή)
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Αφράτη και Μη Νερουλή Κολοκυθόπιτα
Στράγγισμα: Το στράγγισμα των κολοκυθιών είναι το πιο κρίσιμο βήμα . Αν δεν το κάνετε καλά, η πίτα θα βγάλει υγρά και θα γίνει λασπώδης αντί για αφράτη. Πιέστε τα δυνατά με τα χέρια.
Φαρινάπ/Σιμιγδάλι: Ο συνδυασμός φαρινάπ (για να φουσκώσει) και σιμιγδαλιού (για να απορροφήσει τα τελευταία ίχνη υγρασίας) δίνει στην πίτα μοναδική και αφράτη υφή. Μη χρησιμοποιήσετε μόνο φαρινάπ.
Λάδι: Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μισό ελαιόλαδο με λιωμένο βούτυρο για πιο έντονη γεύση. Επίσης, λαδώστε καλά το ταψί, ακόμα και αν χρησιμοποιήσετε λαδόκολλα, για να αποκτήσει ωραία κρούστα στον πάτο.
Κρεμμύδι: Το ξερό κρεμμύδι δίνει μια πικάντικη και αλμυρή νότα στη γεύση. Αν θέλετε πιο γλυκό αποτέλεσμα, σοτάρετε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι πριν το προσθέσετε στο μείγμα.
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Τυρόπιτα Χωρίς Φύλλο με Γιαούρτι
Σουφλέ με Κολοκύθια και Μπέικον
Αφράτα Κολοκυθοκεφτέδες στο Φούρνο
Η Συνταγή είναι της Ραλλους Ψαραδέλλη











