Το Κοτόπουλο με Λάχανο είναι ένα υγιεινό και νόστιμο πιάτο. Ο συνδυασμός του κοτόπουλου, ειδικά των μπουτακιών, με το αρωματικό λάχανο δημιουργεί μια εξαιρετική γευστική εμπειρία, καθώς το λάχανο μαγειρεύεται αργά και απορροφά τους χυμούς του κοτόπουλου και του ζωμού. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, καθιστώντας το ιδανικό για μια υγιεινή διατροφή. Απολαύστε το Κοτόπουλο με Λάχανο σαν μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή για το γεύμα σας, ειδικά τις κρύες μέρες.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το κυρίως πιάτο:

  • 1 τεμ. μεγάλο Λάχανο (περίπου 1,5 – 2 κιλά)
  • 6 τεμ. Μπουτάκια κοτόπουλου (ολόκληρα ή κομμένα)
  • 3 τεμ. Ντομάτες φρέσκες (ώριμες)
  • 1 μάτσο Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
  • 1/3 μάτσο Σέλινο (ψιλοκομμένο, τα φύλλα)
  • 1 Κρεμμύδι (ξερό, ψιλοκομμένο)

Για το μαγείρεμα:

  • 2/3 φλ. Ελαιόλαδο (περίπου 160 ml)
  • Ζωμός (από τα βρασμένα μπουτάκια)
  • 1 κγ Πάπρικα (ελαφρώς πικάντικη ή γλυκιά)
  • 1 πρέζα Μαύρο πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Αλάτι (1 πρέζα για το βράσιμο και επιπλέον για γεύση στο λάχανο)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Βράσιμο Κοτόπουλου και Ζωμός: Βάζουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και μια πρέζα αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν. Κατά τη διάρκεια του βρασμού, αφαιρούμε τον αφρό που δημιουργείται στην επιφάνεια με μια τρυπητή κουτάλα. Αφού ψηθούν (περίπου 20 λεπτά), τα βγάζουμε από τον ζωμό και τον στραγγίζουμε σε άλλο δοχείο με ένα μεγάλο σουρωτήρι. Κρατάμε το ζωμό στην άκρη.

Προετοιμασία Λαχανικών: Καθαρίζουμε το λάχανο αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα που περισσεύουν και τον σκληρό πυρήνα (στάχυ). Κόβουμε το λάχανο σε 4-5 κομμάτια και μετά κόβουμε το καθένα κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες. Βάζουμε το κομμένο λάχανο σε ένα ταψί ή μεγάλο μπολ και το πασπαλίζουμε με αλάτι. Ανακατεύουμε το λάχανο καλά με τα χέρια. Ξεφλουδίζουμε τις φρέσκες ντομάτες (τις ζεματάμε ελαφρώς αν είναι δύσκολο) και τις κόβουμε σε κομμάτια.

Ψιλοκόβουμε το σέλινο (μόνο τα φύλλα), τον μαϊντανό και το ξερό κρεμμύδι. Παίρνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα (κατά προτίμηση φαρδιά) και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Όταν ζεσταθεί, σιγοβράζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.

Μαγείρεμα Λαχάνου: Προσθέτουμε το κομμένο λάχανο, την πάπρικα, το μαύρο πιπέρι και λίγο από τον ζωμό κότας που έχουμε κρατήσει (περίπου 1/2 φλ.).

Αφήνουμε ένα καπάκι από πάνω (ή το σκεπάζουμε) για να μαλακώσει το λάχανο σε χαμηλή φωτιά. Το ανακατεύουμε περιοδικά. Όταν το λάχανο μαλακώσει (μετά από περίπου 20 λεπτά), προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και ανακατεύουμε.

Τελικό Στάδιο: Όταν το λάχανο έχει μαλακώσει αρκετά και έχει συρρικνωθεί, προσθέτουμε τα βρασμένα μπουτάκια κοτόπουλου, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το σέλινο.

Προσθέτουμε τα μπουτάκια και φροντίζουμε να καλυφθούν καλά με λάχανο και σάλτσα. Ανακατεύουμε απαλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο ζωμό, ώστε το φαγητό να είναι ζουμερό. Βράζουμε το Κοτόπουλο με Λάχανο μέχρι να γίνει (περίπου 15-20 λεπτά ακόμη), ώστε να δέσει η σάλτσα και να δώσουν τα μπουτάκια τη γεύση τους στο λάχανο. Το φρέσκο λάχανο με τα μπουτάκια είναι πολύ νόστιμο.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας (Ενεργός): 20 λεπτά

Χρόνος Βρασμού Κοτόπουλου: 20 λεπτά

Χρόνος Σοταρίσματος Κρεμμυδιού: 5 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος Λαχάνου: 35-40 λεπτά

Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να σοτάρετε ελαφρώς τα μπουτάκια κοτόπουλου στο λάδι, πριν βάλετε το κρεμμύδι, για να πάρουν χρώμα. Δείτε κι άλλες συνταγές κοτόπουλου κατσαρόλας.

Ο ζωμός από τα βρασμένα μπουτάκια είναι το κλειδί για τη γεύση. Αν δεν έχετε χρόνο για ζωμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο ζωμό κότας ή λαχανικών.

Αν θέλετε το Κοτόπουλο με Λάχανο να έχει πιο πηχτή σάλτσα, μπορείτε να προσθέσετε 1 κσ πελτέ ντομάτας μαζί με το κρεμμύδι στο σοτάρισμα.

Μην παραλείψετε το σέλινο και τον μαϊντανό! Αυτά τα αρωματικά δίνουν την παραδοσιακή γεύση στο Κοτόπουλο με Λάχανο.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Μοσχάρι με Λάχανο

Αφράτο Λαχανόρυζο

Κοτόπουλο Λεμονάτο με Πατάτες


Snejana Izevkova


Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κοτόπουλο με σάλτσα μανιτάρια

κοτόπουλο με σάλτσα μανιτάρια σβησμένο με κόκκινο κρασί

Υλικά

450 γρ στήθος κοτόπουλου (το κόβουμε σε περίπου 8 φιλεταρισμένες φέτες)
1 φλιτζάνι αλεύρι + 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι + ½ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
Ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 σκελίδα σκόρδο, μισή
450 γρ Μανιτάρια Baby κομμένο σε φέτες
½ φλιτζάνι κρεμμύδια, ψιλοκομμένο
4 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο, γλυκό
2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αναμεμειγμένο με 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση

Βάζουμε τις φιλεταρισμένες φέτες κοτόπουλου κάτω από μία μεμβράνη και τις χτυπάμε με ένα σφυράκι να μαλακώσουμε και να γίνουν λεπτές.
Βαζουμε τις φέτες κοτόπουλου σε ένα πιάτο και αλατοπιπερώνουμε πάνω κάτω.
Αλευρώνουμε τις φέτες κοτόπουλου.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε ηλιέλαιο να καλύψουμε όλη την βάση του προσθέτουμε και 1 κσ βούτυρο.
Μόλις κάψει προσθέτουμε και 2 σκελίδες σκόρδο και βάζουμε τις φέτες κοτόπουλου να τηγανιστούν σε παρτίδες.

Αφήνουν να χρυσίσουν και από τις 2 πλευρές και βγάζουμε σε ένα πιάτο.
Μέσα στο τηγάνι στο ίδιο λαδι ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε να μαλακώσουν ανακατευοντας.
Αλατοπιπερώνουμε τα μανιτάρια.
Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το κρεμμύδι, σκόρδο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
Μόλις τα μανιτάρια είναι έτοιμα σχεδόν ρίχνουμε το κρασί στο τηγάνι και αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο.


Στην συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε να μαγειρευτούν όλα μαζί

Σε μπολάκι ανακατεύουμε 1 κσ βούτυρο με 1 κσ αλεύρι πολύ καλά και το προσθέτουμε μέσα στο τηγάνι.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα και δοκιμάστε για το αλάτι.
Στην συνέχεια βάζουμε και το κοτόπουλο μέσα στο τηγάνι να πάρει την γεύση και να γίνει μαλακό.


Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνουμε και λίγο μαϊντανό από πάνω.

Καλή Επιτυχία

Subscribe to recipe’s youtube channell here