Παραδοσιακή Κουλούρα της Λαμπρής

Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou

Η κουλούρα της Λαμπρής, στολισμένη με κόκκινο αυγό και μυρωδικά, δεν είναι απλά ένα ψωμί. Είναι σύμβολο ελπίδας, αναγέννησης και χαράς, φέρνοντας την άνοιξη στο σπίτι μας μαζί με το Πάσχα. Η αφράτη υφή της, η γλυκιά γεύση της και το μοσχοβολιστό άρωμά της, ζεσταίνουν την ψυχή και φέρνουν κοντά την οικογένεια.

Υλικά

Για το Νερό με Μυρωδικά
100 γρ Νερό
3 Γαρύφαλλα
1 ξυλάκι κανέλα
1/2 κουτ γλυκού Γλυκάνισο Σκόνη

Για το Προζύμι
150 γρ Νερό Χλιαρό
10 γρ Ξηρή Μαγιά
90 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την Λαμπριάτικη Κουλούρα
100 γρ Γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
80 γρ Βούτυρο Αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
2 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
700 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για Πασπάλισμα
1 κρόκο αυγού με λίγα νερό διαλυμένο
Κρυσταλλική ζάχαρη και Σουσάμι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε αυτή τη συνταγή βάζοντας σε ένα μικρό κατσαρολάκι το νερό μαζί με τα μυρωδικά σε πολύ χαμηλή φωτιά και τα βράζουμε
για 4 λεπτά
Στη συνέχεια πάμε να φτιάξουμε το προζύμι όπου σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό την ξηρή μαγιά ανακατεύουμε και
προσθέτουμε το αλεύρι όπως συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε έναν ωραίο χυλό
Ετοιμο το μείγμα με τα μυρωδικά μας κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς στο νερό
Οταν θα έχουμε το χυλό τον σκεπάζουμε με μία πετσέτα τον αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να ενεργοποιηθεί η μαγιά για περίπου
30 λεπτά
Μετά την μισή ώρα βλέπετε πώς έχει γίνει το προζύμι μας και πάμε να φτιάξουμε την κουλούρα μας όπου σε μία κανάτα σε ένα μπολ
ρίχνουμε τα αυγά το βούτυρο της ζάχαρη και το γάλα και τα χτυπάμε με το μίξερ να ενωθούν τα υλικά
Πολύ σημαντικό είναι όλα τα υλικά να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου

Στη συνέχεια αφού έχουν ανακατευτεί τα υλικά τα ρίχνουμε μέσα στο προζύμι και προσθέτουμε επίσης σουρωμένο το νερό με τα
μυρωδικά και τα ανακατεύουμε όλα μαζί
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας
Ετοιμη η ζύμη μας την σκεπάζουμε με μία πετσέτα την αφήνουμε σε ζεστο περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο για μιάμιση ώρα
Μετά τη μιάμιση ώρα έχει φουσκώσει η ζύμη μας την πατάμε και τη ζυμώνουμε με τα χέρια μας ώστε να φύγει ο αέρας

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μερη και φτιάχνουμε δύο μεγάλα μακρόστενα κορδόνια
Τα τοποθετούμε χιαστί και τα πλάθουμε με τον τρόπο που σας δείχνω ενώνουμε τις άκρης της πλεξούδας ώστε να δημιουργήσουμε μία ωραία μεγάλη κουλουρά
Τοποθετούμε την κουλούρα μας σε ένα ταψί με λαδόκολλα και την αφήνουμε επίσης σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 1 ώρα

Μετά τη μία ώρα αλείφουμε όλη την επιφάνεια της με ένα κρόκο αυγού και λίγο νερό και πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη και σουσάμι ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνος 165 βαθμούς για περίπου 45 με 50 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκίτρινο χρώμα
Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και ένα πασχαλινό κόκκινο αυγό στη μέση τηρ κουλούρας πολύ προσεκτικά

 

Προηγούμενο άρθροΣούπα με ρύζι και Κεφτεδάκια
Επόμενο άρθροΜαλακά και αφράτα τσουρεκάκια που λιώνουν στο στόμα