Τραγανά και με πλούσια γεύση,τα Σμυρνέϊκα κουλουράκια είναι ένα γευστικό ταξίδι στην ιστορία και τις παραδόσεις της Μικράς Ασίας. Είτε τα απολαμβάνετε σκέτα, είτε τα βουτλατε στον καφέ ή το τσάι σας τα Σμυρνέϊκα κουλουράκια χαρίζουν πάντα χαρά και γιορτινή ατμόσφαιρα.
Υλικά:
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
750γρ ζάχαρη
800γρ φυτική
6 βανιλίτσες
1½ κουταλάκι σόδα μαγειρικής
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
1 ποτήρι νερού αλυσιβά
1 αυγό (για άλειμμα)
Εκτέλεση:
Προετοιμασία αλυσιβάς: Από την προηγούμενη μέρα, βράζουμε 1 ποτήρι νερό με 1 ποτήρι αλυσίβα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σουρώνουμε με φίλτρο καφέ.
Χτύπημα ζύμης: Σε ένα μπολ, χτυπάμε με το μίξερ την φυτίνη με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τις βανιλίτσες και σιγά σιγά
τα υγρά (χυμό πορτοκαλιού και αλυσιβά).
Προσθήκη αλευριού: Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Πλάθουμε τα κουλουρά: Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που επιθυμούμε (π.χ. κλασικά βραχιόλια, πεταλούδες, αστεράκια).
Ψήσιμο: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αλείφουμε τα κουλουράκια με χτυπημένο αυγό και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε στα υλικά ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για extra άρωμα.
Αν η ζύμη σας είναι πολύ μαλακή, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι. Αν είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο νερό.
Μπορείτε να διακοσμήσετε τα κουλουράκια σας με ζάχαρη άχνη, κακάο ή τριμμένα φιστίκια.
Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι της κας Rena Fragouli