Κουλουράκια χωρίς βούτυρο και αυγά

Τη Σαρακοστή – την περίοδο των 40 ημερών πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, σύμφωνα με το χριστιανικό ημερολόγιο – έχουμε το θρησκευτικό έθιμο της νηστείας, δηλαδή της μη κατανάλωσης κρέατος, ή ζωικών προϊόντων. Με αυτόν τον τρόπο, τιμούμε τις 40 ημέρες, που ο Ιησούς πέρασε νηστεύοντας στην έρημο, προτού παρουσιαστεί στους ανθρώπους και ξεκινήσει το κήρυγμά του.
Ως εκ τούτου, έχω φτιάξει μερικές βασικές συνταγές ζαχαροπλαστικής για αυτήν την περίοδο. Λοιπόν Κουλουράκια χωρίς βούτυρο και αυγά ή γάλα, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη, ακόμη και για δυσανεκτικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και για vegans.
Σε αυτή τη ζύμη βασίζονται τα νηστίσιμα κουλουράκια μου.

Υλικά για 20 τεμάχια

250 γρ αλεύρι ζαχαροπλαστικής
70 γρ ζάχαρη λεπτή
90 g λάδι
70 γρ χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
5 γρ αλεσμένη κανέλα
5 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
1 γρ αμμωνία
μια πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

Πρώτα από όλα κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την αμμωνία και την κανέλα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και δουλεύουμε τα υλικά με το χέρι ή με το κουπί του μίξερ, μέχρι να απορροφηθεί καλά το λάδι από το αλεύρι.
Τέλος προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη, ίσα ίσα να ενωθεί και να γίνει ομοιογενής, απαλή και εύπλαστη. Αν η ζύμη δεν ενωθεί αλλά παραμένει σε εύθρυπτη κατάσταση, πρέπει να προσθέσουμε λίγο περισσότερο υγρό.
Σχηματίζουμε μια μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μία ώρα.

Για να φτιάξουμε τα κουλουράκια κόβουμε κομμάτια ζύμης περίπου 24-25 γρ. Σχηματίζουμε δαχτυλίδια (ή άλλα σχήματα της αρεσκείας μας) και τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτι.
Ψήνουμε τα μπισκότα είτε σε φούρνο στους 170ο C είτε σε αεριζόμενο στους 150ο C για 18 λεπτά είτε μέχρι να πάρουν ελαφρά χρώμα.
Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε σχάρα, μέχρι να κρυώσουν εντελώς, μετά τα αποθηκεύουμε σε αλουμινένιο κουτί στρωμένο με χαρτι.
Απολαύστε τα, βουτώντας τα σε ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι. Αν βρείτε τσάι του βουνού, το προτείνω ανεπιφύλακτα!

Προηγούμενο άρθροΤο κλασικό Γαλακτομπούρεκο
Επόμενο άρθροΛαχταριστή Τηγανιά: Μοσχαράκι με Πλούσια Παλέτα Πιπεριών