Τυροπιτάκια με ξυνομιζύθρα

Η οικογένειά μας λατρεύει τα σπιτικά τυριπιτάκια με ξυνομηζύθρα, γι’ αυτό τα φτιάχνω συχνά. Αυτή η συνταγή είναι πολύ επιτυχημένη.
Άλλωστε, τα τσουρέκια που φτιάχνονται από ζύμη με γιαουρτι σε μαγιά έχουν την ιδιότητα να είναι φρέσκα για πολύ καιρό. Είναι νόστιμα και αρωματικά. Μου αρέσει πολύ να το κόβω σε τετράγωνα, γιατί δεν υπάρχει σπατάλη και δεν χρειάζεται να ξαναπλάσουμε τη ζύμη που έχει μείνει. Και ταυτόχρονα, η υφή της ζύμης δεν χάνει το χαρακτηριστικό της να είναι πλούσια.

Συστατικά:

Για τη μαγια:
μαγιά – 35 g φρέσκια,
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
100 ml ζεστό γάλα

Για τη ζύμη:
αλεύρι – 650-700 g
Αλάτι – 1 κουταλιά της σούπας.
Βούτυρο – 250 g,
Ξυνομιζήθρα – 250 – 300 g
Γιαουρτι – 180 g
Αυγά – 2
Ξίδι – 1 κουταλάκι του γλυκού.

Επιπροσθέτως:
Τυρί κίτρινο- 250 g
Αυγό – 1 για άλειμμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την μαγια. Προσθέστε τη ζάχαρη και τη μαγιά στο ζεστό γάλα.
Ρίχνουμε 1 κ.σ αλεύρι (από αλεύρι για όλες τις χρήσεις) και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε μέχρι να φουσκώσει (περίπου 10-15 λεπτά).

Προσθέστε αλάτι, βούτυρο στο κοσκινισμένο αλεύρι και τρίψτε ελαφρά. Προσθέτουμε το γιαουρτι και ανακατεύουμε ελαφρά, ανακατεύουμε τα αυγά με την μυζηθρα και προσθέτουμε στο αλεύρι. Ριχνουμε και το μείγμα μαγιάς επίσης. Ζυμώνουμε τη ζύμη προσθέτοντας ξύδι.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα πάχους 1 εκ.

Τρίβουμε το τυρί (κρατάμε και τυρί για πασπάλισμα). Στρίψτε σφιχτά τη ζύμη σε ρολό και μετα σαλιγκαρι. Βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
Βγαζουμε απο το ψυγειο και ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα φύλλο με πάχος περ. 1,5-2 εκ.
Αλείφουμε την επιφάνεια με ένα αυγό (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αυγό με γάλα).
Τρίψτε τυρί φετα στη ζύμη. Κόβουμε σε μικρότερα τετράγωνα. (περίπου 4*4 εκ.) Ψήνουμε στους 200 °C, περ. 20 λεπτά.

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της δημοσίευσης του χρήστη Erika Oszuszki

Προηγούμενο άρθροΚέικ με 3 Γάλατα (Tres Leches)
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακά Κατιμέρια από την Κω