Χοιρινό Λεμονάτο με Πατάτες είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτό το πιάτο είναι ένας ύμνος στην ελληνική κουζίνα: απλά υλικά, εύκολη εκτέλεση και γεύση που αγγίζει τα αστέρια! Το χοιρινό, μαγειρεμένο σιγοβράζοντας στο λεμόνι, γίνεται τόσο τρυφερό που λιώνει στο στόμα, ενώ οι πατάτες απορροφούν όλες τις γεύσεις, δημιουργώντας ένα ακαταμάχητο συνδυασμό. Είναι ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια, Κυριακάτικα γεύματα ή για όποτε θέλετε να απολαύσετε ένα ζεστό και χορταστικό φαγητό χωρίς κόπο. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα φαγητό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το κρέας και τη βάση:

  • 1 κιλό Χοιρινό μπούτι
  • 2 Ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 2 σκελίδες Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 5 – 6 μεγάλες Πατάτες

Για τη σάλτσα:

  • 1 ποτηράκι του κρασιού Ελαιόλαδο
  • 1 φλ. Λευκό ξηρό κρασί
  • 1 Χυμό λεμονιού
  • 1 κ.σ. Μουστάρδα
  • 1 κουτ. του γλυκού Ρίγανη
  • 1 κ.σ. Κορν φλάουρ (προαιρετικά, για δέσιμο)

Για τη γεύση:

  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Για το Χοιρινό Λεμονάτο με Πατάτες στην κατσαρόλα, κόβετε πρώτα το κρέας σε μικρές μερίδες (μπορείτε να ζητήσετε από τον κρεοπώλη σας να το κόψει).

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο (περίπου 3-4 κουταλιές) σε βαθιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας για 10 λεπτά περίπου, γύρω-γύρω, να ροδίσει καλά.

Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και αφήνετε να γίνουν διάφανα, για λίγα λεπτά.

Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί. Συμπληρώνετε ζεστό νερό, μέχρι να μισοσκεπαστεί το κρέας, σκεπάζετε την κατσαρόλα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Σιγοβράζετε για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Όταν μαλακώσει το κρέας, ρίχνετε το υπόλοιπο λάδι, αλάτι και πιπέρι, προσθέτετε τη ρίγανη, τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού.

Στο μεταξύ, καθαρίζετε τις πατάτες και αφού τις πλύνετε, τις κόβετε σε σχήμα της αρεσκείας σας. Τις ροδίζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι για 10 λεπτά, όχι περισσότερο.

Προσθέτετε την κομμένη πατάτα στην κατσαρόλα και συνεχίζετε το βράσιμο χαμηλά για **15΄-20΄**, μέχρι το φαγητό να πιει τα υγρά του και να μαλακώσουν οι πατάτες. Δεν ανακατεύετε γιατί θα λιώσουν. Απλώς κουνάτε κρατώντας την από τα χερούλια.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, αφήνετε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα και βράζετε έτσι για άλλα 5 – 10 λεπτά έως ότου δέσει η σάλτσα.

Εάν θέλετε η σάλτσα σας να είναι πολύ δεμένη, μπορείτε να αραιώσετε λίγο κορν φλάουρ με λίγο νερό και να το ρίξετε στη σάλτσα. Αφήνετε να βράσει για λίγα λεπτά.

Σερβίρετε μόλις κρυώσει λίγο πρώτα με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Καλή επιτυχία!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 1 ώρα και 45 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 5 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος για το δέσιμο της σάλτσας.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο μαγείρεμα, όπως καρότο ή σέλινο, για να δώσετε βάθος στη γεύση του Χοιρινού Λεμονάτο με Πατάτες.

Για πιο πικάντικη γεύση, προσθέστε λίγο μπούκοβο ή τσίλι. Δείτε κι άλλες συνταγές με χοιρινό.

Σερβίρετε το Χοιρινό Λεμονάτο με Πατάτες με μια δροσερή πράσινη σαλάτα και φρέσκο ψωμί για ένα ολοκληρωμένο οικογενειακό γεύμα.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Μοσχάρι Κοκκινιστό με Μακαρόνια

Κοτόπουλο Λεμονάτο με Πατάτες στο Φούρνο

Χοιρινό με Πράσα και Σέλινο