Τα μελιτζανοκεφτεδάκια Λέσβου είναι μια από τις πιο αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές που φέρνει στο τραπέζι μας όλη τη γεύση και την αυθεντικότητα του ελληνικού νησιού. Αυτή η ξεχωριστή συνταγή συνδυάζει την κρεμώδη υφή της μελιτζάνας με την πλούσια γεύση της μυζήθρας και το άρωμα της φρέσκιας μέντας, δημιουργώντας έτσι ένα πιάτο που θα γίνει το αγαπημένο όλης της οικογένειας.
Υλικά
για Μελιτζανοκεφτεδάκια
- 5 μελιτζάνες περίπου 15 εκ. μήκος
- 2 μεγάλα αυγά χτυπημένα ελαφρώς
- 1 ½ φλιτζάνια τριμμένη μυζήθρα ή άλλο σκληρό τυρί τριψίματος, όπως ρεγκάτο
- 1 κουταλιά σούπας αποξηραμένη ρίγανη
- 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένη μέντα
- 3 έως 4 κουταλιές σούπας τραχανάς ή ωραίο πληγούρι
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 έως 8 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά, όσο απαιτείται
- 1 έως 1 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις για αλεύρωμα
- Ελαιόλαδο ή φυτικό έλαιο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
Προετοιμασία Μελιτζάνας
Κόβω και ξεφλουδίζω προσεκτικά τις μελιτζάνες σε κομμάτια. Βάζω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει και προσθέτω αλάτι. Ρίχνω τις μελιτζάνες μέσα στο βραστό νερό και τις αφήνω να μαλακώσουν καλά. Όταν γίνουν μαλακές, τις αφαιρώ με ένα τρυπητό κουτάλι και τις στραγγίζω πολύ καλά για να φύγει όλο το περιττό νερό. Μεταφέρω τις βρασμένες μελιτζάνες σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης.
Ανάμειξη Μίγματος
Λιώνω καλά την μελιτζάνα με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα. Προσθέτω τα χτυπημένα αυγά, το τριμμένο τυρί, τη ρίγανη, την ψιλοκομμένη μέντα και 3 κουταλιές σούπας τραχανά. Αλατίζω και πιπερώνω ανάλογα με τη γεύση μου. Στη συνέχεια προσθέτω τη φρυγανιά, ξεκινώντας με 2 κουταλιές και προσθέτοντας περισσότερη μόνο εάν το μίγμα είναι πολύ αραιό και δεν μπορώ να το σχηματίσω σε κεφτεδάκια. Μπορώ επίσης να προσθέσω μια επιπλέον κουταλιά τραχανά ή πληγούρι για περισσότερη γεύση.
Σχηματισμός Κεφτεδακίων
Παίρνω μια κουταλιά σούπας από το μίγμα κάθε φορά και το διαμορφώνω προσεκτικά σε στρογγυλό κεφτεδάκι με τα χέρια μου. Τοποθετώ όλα τα κεφτεδάκια σε ένα πιάτο και τα βάζω στο ψυγείο για 30 λεπτά, ώστε να σφίξουν ακόμα περισσότερο και να μην χαλάσουν κατά το τηγάνισμα.
Τηγάνισμα
Τοποθετώ ένα φλιτζάνι αλεύρι σε ένα πιάτο για το αλεύρωμα. Ζεσταίνω καλά το λάδι σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι. Αλευρώνω κάθε κεφτεδάκι προσεκτικά και το βάζω στο καυτό λάδι, προσέχοντας να μην γεμίσω υπερβολικά το τηγάνι. Τηγανίζω μέχρι να ψηθούν ελαφρά στη μία πλευρά και τα γυρίζω πολύ προσεκτικά για να τηγανιστούν και στην άλλη πλευρά. Αφαιρώ τα ψημένα κεφτεδάκια με τρυπητή κουτάλα και τα στραγγίζω σε χαρτοπετσέτες. Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κεφτεδάκια, συμπληρώνοντας το λάδι εάν χρειάζεται.
Σερβίρισμα
Βγάζω τα μελιτζανοκεφτεδάκια από το τηγάνι, τα αφήνω να κρυώσουν ελαφρά και τα σερβίρω ζεστά. Μπορώ να τα συνοδεύσω με tzatziki, ντοματοσαλάτα ή να τα απολαύσω μόνα τους.
Χρήσιμα Tips για Τέλεια Κεφτεδάκια
Για να πετύχω τα καλύτερα μελιτζανοκεφτεδάκια Λέσβου, φροντίζω να στραγγίξω πολύ καλά τις μελιτζάνες μετά το βράσιμο, καθώς η περιττή υγρασία θα κάνει το μίγμα αραιό. Επίσης, η ψύξη στο ψυγείο είναι απαραίτητη για να μην χαλάσουν τα κεφτεδάκια στο τηγάνισμα. Τέλος, χρησιμοποιώ καυτό λάδι αλλά όχι καπνίζον, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα χωρίς να καούν εξωτερικά.
Χρόνοι Προετοιμασίας
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25 λεπτά
Χρόνος Αναμονής: 30 λεπτά (ψύξη στο ψυγείο)
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 15 λεπτά










