Οι Μελιτζάνες Γεμιστές Κατσαρόλας είναι ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους. Η ντομάτα, με την απαλή οξύτητά της, δένει τέλεια με όλα τα υλικά, ενώ το ψήσιμο στην κατσαρόλα δημιουργεί μια ατμόσφαιρα οικογενειακής θαλπωρής. Είναι ένα πιάτο που ταιριάζει ιδανικά για μεσημεριανό ή βραδινό, ενώ μπορεί να σερβιριστεί και ως ορεκτικό. Σίγουρα θα αρέσει σε όλους!

Υλικά

8 μελιτζάνες φλάσκες (όσο το δυνατόν ιδίου μεγέθους και όχι πολύ μεγάλες)
2 κ.σ ρύζι γλασέ για κάθε μελιτζάνα συν 2 ακόμα (σύνολο 18)
2 μέτρια κρεμμύδια
2 ντομάτες
1 κ.γ. καφέ ζάχαρη
100 γρ.τυρί ρεγκάτο
100 ml ελαιόλαδο
1-2 κ.γ. δυόσμο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και κόβουμε το πάνω μέρος το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι.
Αδειάζουμε την ψίχα τους και τις πασπαλίζουμε εσωτερικά με το μείγμα αλατιού, πιπεριού και ζάχαρης.
Τις τοποθετούμε όρθιες σε μια κατσαρόλα. Αφαιρούμε τα σπόρια τους από την ψίχα και τη λιώνουμε στο μπλέντερ.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο μισό ελαιόλαδο και κατόπιν ρίχνουμε την ψίχα της μελιτζάνας, το ρύζι τον δυόσμο, το αλατοπίπερο κι ελάχιστο νερό (αν χρειαστεί).
Μαγειρεύουμε περίπου 10 λεπτά.

Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί στο μείγμα.
Ανακατεύουμε ξανά και γεμίζουμε με το μείγμα τις μελιτζάνες.


Τις κλείνουμε με το καπάκι τους, προσθέτουμε λίγο νερό , τις δύο ντομάτες ελαφρά πολτοποιημένες το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να μαλακώσουν εξωτερικά,περίπου μία ώρα.
Σερβίρονται ζεστές ή ακόμα και κρύες!!!!!

Tips για τις Τέλειες Μελιτζάνες Γεμιστές Κατσαρόλας

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν οι Μελιτζάνες Γεμιστές Κατσαρόλας σας τέλειες. Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τα σπόρια από την ψίχα της μελιτζάνας, καθώς είναι αυτά που δίνουν μια πικρή γεύση. Μην παραλείψετε να πασπαλίσετε τις μελιτζάνες εσωτερικά με αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη, καθώς αυτό τις βοηθάει να βγάλουν τα υγρά τους και να γίνουν πιο γευστικές. Μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση και άλλα ψιλοκομμένα λαχανικά, όπως μανιτάρια, καρότο ή πιπεριά, για περισσότερη ποικιλία. Εάν θέλετε το πιάτο πιο χορταστικό, μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κιμά στο μείγμα της γέμισης. Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και δροσερό τζατζίκι για την απόλυτη εμπειρία!

Καλή επιτυχία!!!

Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη