Δεν έχετε φάει ποτέ τόσο νόστιμη μελιτζάνα! Αυτή η Σκορδάτες Μελιτζάνες είναι μια viral ιταλική συνταγή που έγινε θραύση στη νηστεία και όχι μόνο. Θα σας δείξω πώς να ετοιμάσετε μελιτζάνες με απλό τρόπο αλλά με εκπληκτική γεύση ! Πρόκειται για μία γρήγορη και εύκολη συνταγή μελιτζάνας με σκόρδο και μαϊντανό που θα γίνει το αγαπημένο σας ορεκτικό.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά για τις Σκορδάτες Μελιτζάνες
Για τις Μελιτζάνες & το Λάδι:
- 1 τεμ. – Μελιτζάνα (μεγάλη)
- 40 ml – Ελαιόλαδο (για το μείγμα αρωματικών)
- Ελάχιστο – Ελαιόλαδο (για το τηγάνι)
- Ανάλογα – Αλάτι
Για το Αρωματικό Μείγμα:
- 3 σκελίδες – Σκόρδο (λιωμένο)
- 1 κσ – Μείγμα αποξηραμένων αρωματικών μπαχαρικών (π.χ. ρίγανη, βασιλικός)
- Λίγο – Μπούκοβο
- Ανάλογα – Μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- Ανάλογα – Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία Μελιτζάνας: Κόβουμε τη μελιτζάνα σε πάχος περίπου 1-2 εκατοστά (φέτες). Αφήνουμε τις μελιτζάνες μέσα σε ένα μπολάκι με νερό κι αλάτι για 10 λεπτά . Αυτό βοηθάει να φύγει η πικράδα και να μην απορροφήσουν πολύ λάδι στο τηγάνισμα.
2. Αρωματικό Μείγμα (Μαρινάδα): Σε ένα μικρό μπολάκι, βάζουμε τα 40ml ελαιόλαδο . Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον ρίχνουμε μέσα. Προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο , την 1 κουταλιά της σούπας αρωματικά βότανα με το μπούκοβο και το πιπέρι . Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε για 20-30 λεπτά να απορροφηθούν τα αρώματα.
3. Στέγνωμα: Απλώνουμε τις μελιτζάνες μας σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουνε και με ένα άλλο χαρτί τις ταμπονάρουμε καλά.
4. Τηγάνισμα: Αλείφουμε το τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο (μόνο για να μην κολλήσει) και ξεκινάμε να τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια φωτιά. Αλατίζουμε ελαφρώς και από τις δύο πλευρές. Όταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο.
5. Μαρινάρισμα: Στη συνέχεια, τις αλείφουμε με το αρωματικό μείγμα λαδιού . Τις καλύπτουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε για μισή ώρα να απορροφήσουν τα αρώματα. Είναι έτοιμες να τις σερβίρουμε!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Τηγανίσματος: Περίπου 5-7 λεπτά (συνολικά)
Χρόνος Μαρινάδας / Αναμονής: 30 λεπτά (για τα αρώματα) + 30 λεπτά (για την απορρόφηση)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Εκπληκτικά Αρώματα
Πίκρα: Το βήμα με το αλατόνερο και το στέγνωμα είναι απαραίτητο για τις μελιτζάνες. Αφαιρεί την πικράδα τους και τις βοηθάει να μην απορροφήσουν πολύ λάδι κατά το τηγάνισμα.
Το Σκόρδο: Για να βγει όλο το άρωμα του σκόρδου στο λάδι, ιδανικά μπορείτε να αφήσετε το αρωματικό μείγμα να μαριναριστεί για περισσότερη ώρα (π.χ. μία ώρα) ή να το ετοιμάσετε από την προηγούμενη μέρα.
Μαρινάρισμα: Το δεύτερο μαρινάρισμα με το αρωματικό λάδι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Μην παραλείψετε να καλύψετε τις μελιτζάνες με μεμβράνη για να κρατήσετε τα αρώματα μέσα.
Εναλλακτικός Τρόπος: Αν θέλετε να αποφύγετε εντελώς το τηγάνι, μπορείτε να ψήσετε τις φέτες μελιτζάνας στο γκριλ ή στον φούρνο, αλειμμένες με λίγο ελαιόλαδο, και στη συνέχεια να τις αλείψετε με το σκορδάτο μείγμα .
Σχετικές Συνταγές
Δείτε το βίντεο της συνταγής εδω
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Ψητές μελιτζάνες σκορδάτες
Παρακάτω θα διαβάσεις μιας εύκολη συνταγή με Ψητές μελιτζάνες σκορδάτες με ελαιόλαδο και μαιντανό. Προετοιμασία 15 λεπτά, ψήσιμο 25-30 λεπτά (ανάλογα με την επιφάνεια της γκριλιέρας ή της ψησταριάς σου), μερίδες 4-5
Υλικά
4 μελιτζάνες (φλάσκες)
ελαιόλαδο
ξίδι
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι χοντρό
Εκτέλεση
Σκουπίζουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φετες ς πάχους 1 εκατοστού.
Τις βάζουμε σε σουρωτήρι, τις πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
Το αλάτι το βάζουμε για να ξεπικρίσουν.
Αφού περάσει το μισάωρο τις ξεπλένουμε ελαφρώς να φύγει το περιττό αλάτι.
Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί.
Ψήνουμε σε γκριλ και αέρα περίπου 15-20 λεπτά από κάθε πλευρά. Μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις ψηθούν και από τις δυο πλευρές, τις μεταφέρουμε σε βαθύ σκεύος.
Βάζουμε μια στρώση μελιτζάνες, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ξίδι, λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Συνεχίζουμε σε στρώσεις ως να τελειώσουν οι μελιτζάνες.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και σερβίρουμε.











