Αν θέλεις να φτιάξεις ένα πιάτο που να είναι ελαφρύ, χορταστικό και γεμάτο γεύση, τότε αυτό το Σουφλέ με μελιτζάνες είναι η ιδανική επιλογή. Εγώ το φτιάχνω συχνά όταν έχω καλεσμένους και πάντα τους εντυπωσιάζω!
Υλικά για το Σουφλέ
Για να φτιάξουμε αυτό το νόστιμο σουφλέ, θα χρειαστούμε:
- 5-6 μελιτζάνες φλάσκες
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
- 300 γρ. Γαλοπούλα, κομμένη σε κυβάκια
- 50 γρ. Φρυγανιά, τριμμένη
- 150 γρ. Ρεγκάτο, τριμμένο
- 150 γρ. Κίτρινο τυρί (π.χ., γκούντα, ένταμ), τριμμένο
- 2 Αυγά
- 200 ml Κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση της Συνταγής
Ξεκινάμε κόβοντας τις μελιτζάνες σε φέτες και τις βάζουμε σε αρκετό νερό με αλάτι για περίπου 30 λεπτά, προκειμένου να ξεπικρίσουν.
Στην συνέχεια, τις στεγνώνουμε καλά και τις τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Κατόπιν ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, μέχρι να μαλακώσουν. Υπολογίστε περίπου 15 λεπτά.
Παράλληλα, κόβουμε την γαλοπούλα σε κυβάκια ενώ λαδώνουμε ένα ταψί 30×20 εκατοστών και πασπαλίζουμε με την φρυγανιά την βάση του.
Κατόπιν, με τις μισές μελιτζάνες κάνουμε μία στρώση στην βάση και από πάνω απλώνουμε την μισή γαλοπούλα και όλο το ρεγκάτο.
Έπειτα, κάνουμε ακόμα μία στρώση με τις
υπόλοιπες μελιτζάνες, την γαλοπούλα και το τριμμένο κίτρινο τυρί.
Συνεχίζουμε και φτιάχνουμε την σάλτσα, αναμειγνύοντας τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και τα απλώνουμε πάνω από το φαγητό μας.
Τέλος, ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, μέχρι το φαγητό μας να ροδίσει.
Tips από εμένα:
- Μελιτζάνες: Αντί να τις ψήσετε, μπορείτε και να τις τηγανίσετε ελαφρά σε λίγο ελαιόλαδο, αν προτιμάτε πιο πλούσια γεύση, αλλά το ψήσιμο είναι πιο υγιεινό και ελαφρύ.
- Τυριά: Μη διστάσετε να πειραματιστείτε με άλλα τυριά που λιώνουν ή έχουν έντονη γεύση, όπως μοτσαρέλα, παρμεζάνα, ή ακόμα και λίγη φέτα για πιο αλμυρό αποτέλεσμα.
- Γαλοπούλα: Αν δεν έχετε γαλοπούλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζαμπόν, μπέικον, ή ακόμα και κιμά κοτόπουλο ή μοσχάρι για τη γέμιση.
- Πιο χορταστικό: Για ένα ακόμα πιο χορταστικό πιάτο, μπορείτε να προσθέσετε και λίγα μανιτάρια σοταρισμένα ή ψιλοκομμένες πιπεριές στην γέμιση.
Η Συνταγή είναι της Δήμητρα Γουλάπτση











