Μελιτζάνες Ογκρατέν με λάζανια

Οι μελιτζάνες ογκρατέν με λάζανια είναι ένα πιάτο με μεσογειακή επίδραση. Η συνδυασμένη γεύση των ψημένων μελιτζάνων,των λαζανιών και του τυριού δημιουργεί ένα ευωδιαστό και γευστικό αποτέλεσμα. Αναφέρεται συχνά ως ένα αγαπημένο φαγητό για τους λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας.

Υλικά

4 μεγάλες φλασκες μελιτζάνες κομμένες σε χοντρές φέτες
5 φύλλα λαζανα.
4 φέτες ζαμπόν κομμενες στα τρία
κίτρινο τυρί τριμμένο (ο,τι έχετε και κυρίως ο,τι σας έχει περισσέψει.Εβαλα το τρίμμα που περίσσεψε από την κασεροπιτα)
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Κρέμα γάλακτος 200ml, έβαλα τα 150.

Εκτέλεση

Οι μελιτζάνες μπαίνουν για λίγο σε νερό και αλάτι ,να ξεπικρισουν και μετά τις ψήνουμε στο γκρίλ σε αντικολλητικό χαρτί με λίγο λάδι να χρυσοψηθουν.
Ελαφρύ βρεξιμο για 2 λεπτά σε χλιαρό νερό των λαζανιων.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο
Σ’ ένα πυρέξ έστρωσα μια κουτάλα σάλτσα ντομάτας με λίγο μαϊντανό και τοποθέτησα τα φύλλα -λαζανια.
Από πάνω λίγη σάλτσα ακόμη και τυριά. Στη συνέχεια τοποθέτησα τις μελιτζάνες καλύπτοντας τα λαζάνια.
Ύστερα σάλτσα ντομάτας, μια λωρίδα ζαμπόν, τυριά ώσπου να τελειώσουν.
Από πάνω έριξα την κρέμα γάλακτος, η οποία είναι light,και ελάχιστο τριμμένο τυρί (φυσικά έχουμε κρατήσει λίγο για το τέλος).
Ψήσιμο στους 200 αέρα μέχρι να γκρατιναριστει η επιφάνεια και να χρυσοροδισει το φαγητό μας, περίπου 20 λεπτά. 🌿💜💜

Καλή σας όρεξη!!!

Η Συνταγή είναι της Foteini Theologitou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, βασιλικό, μαϊντανό.

Μελιτζάνες τηγανητές με σάλτσα ντομάτας, σκόρδο, βασιλικό, μαϊντανό.

Τις τηγάνιζε η γιαγιά στο χωριό μας, αλλά αφούa ξέρουμε ότι πολλοί από εσάς αποφεύγετε αυτή τη γαστρονομική επέμβαση τον τελευταίο καιρό, αποφασίσαμε να σας προσφέρουμε μια πιο ελαφριά εκδοχή, με ψητή μελιτζάνα. Αν αγαπάτε τα κλασικά, δεν σας εμποδίζει καποιος να τις τηγανίσετε. Η επιλογή είναι δική σου!

Υλικά

μελιτζάνες – 2 τμχa
αποστειρωμένες ντομάτες σε κύβους – 800 g
λάδι – 50 ml
σκόρδο – 4-5 σκελίδες
ζάχαρη – 1 κουταλιά της σούπας
μαϊντανός – 1/2 ματσάκι
κλαδάκι φρέσκο ​​πράσινο βασιλικό
αλάτι για γεύση
μαύρο πιπέρι για γεύση

Εκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε ροδελες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να στραγγίξουν.
Αφού βγάλουν την πίκρα τους, τα ξεπλένουμε και τα απλώνουμε σε ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 12-15 λεπτά.
Σε αυτό το διάστημα, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε αυτό το ψιλοκομμένο σκόρδο για όχι περισσότερο από μερικά δευτερόλεπτα.

Προσθέστε τις ντομάτες σε αυτό και μαγειρέψτε τη σάλτσα στο πάχος που θέλετε.
Τέλος καρυκευουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, ψιλοκομμένα φύλα βασιλικού, αλάτι, ζάχαρη και μαύρο πιπέρι και προσθέτουμε απο το ταψί τις ψημένες μελιτζάνες.
Ανακατεύουμε, αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Διακοσμούμε με ψιλοκομμένο μαιντανό

Καλή όρεξη!

 

 

Προηγούμενο άρθροΧαλβάς Φαρσάλων
Επόμενο άρθροΚρέας με λαχανικά με μια υπέροχη σάλτσα