Μελωμένες Χριστουγενιάτικες μπουκίτσες ζύμης

Τα παλαιότερα και καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Καλαβρίας όλων των εποχών είναι τα «TURDILLI» σε σχήμα μεγάλου ριγέ νιόκι, που παρασκευάζεται με απλά υλικά ζυμώνοντας το αλεύρι με μείγμα λαδιού και κρασιού. Τηγανητό και βουτηγμένο σε μέλι.

Υλικά Παραδοσιακή συνταγή

1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
2 ποτήρια λάδι
2 ποτήρια κρασί μοσχάτο
(λίγος χυμός πορτοκαλιού για γεύση)
Το τριμμένο ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1 ποτήρι νερό
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 πρέζα αλάτι
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Τηγανίζουμε λάδι
Μέλι για κάλυψη (μελι κλασικο και Συκόμελο-πετιμέζι απο σύκο)

Εκτέλεση

Βάζετε τα υγρά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνετε να βράσουν για λίγα λεπτά, μετά τα αφήνετε να κρυώσουν και ρίχνετε απαλά το μείγμα στο αλεύρι που έχετε κάνει μια τρυπα σε μια ξύλινη πλάκα με την κανέλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και μια πρέζα αλάτι.

Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή, απαλή αλλά όχι κολλώδη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα ώστε να απορροφήσει όλη την ουσία των αρωμάτων.
Σε αυτό το σημείο, σχηματίζουμε μερικα κορδόνια ζύμης και τις κόβουμε σε κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από τα νιόκι (3-4 εκ)

Χαράξτε τα ζυμαράκια γυρω γυρω με πιρουνι για να κάνετε ένα σχεδιο
Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη, τοποθετώντας τα ζυμαράκια σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
Τηγανίζουμε σε μπόλικο σπορέλαιο μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και μετά τα στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για ένα λεπτό τα περνάμε στο τηγάνι (λίγα κάθε φορά) με το μέλι ανακατεμένο με λίγο νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι μέλι προτιμάτε, εγώ χρησιμοποιώ 1 κουταλιά της σούπας μέλι μέλισσας και 2 συκόμελο.
Ρίχνουμε σε ένα πιάτο σερβιρίσματος και τα διακοσμούμε όπως θέλουμε.

Καλή Απόλαυση.

Tra Cuore e Terra ricette calabresi di Patrizia Musacco