Λίγα λόγια για την συνταγή
Αυτή η μηλόπιτα είναι ιδανική για όσους νηστεύουν και αγαπούν τα μήλα.
Είναι μια παραδοσιακή συνταγή από την Ουκρανία όπου πολλοί την φτιάχνουν με διαφορετικά ονόματα.
Η ιδέα μου την έδωσε μια φίλη και εγώ πειραματίστηκα λίγο.
Όλα τα υλικά είναι νηστίσιμα, χωρίς αυγά, μαργαρίνη, γάλα ή κρέμα γάλακτος.
Το γλάσο είναι φτιαγμένο με άγαρ-άγαρ και έχει μια μικρή προσθήκη δική μου.
Η ζύμη είναι πολύ μαλακή και αφράτη.
Υλικά
για τη Ζύμη
500 γραμμάρια αλεύρι
100 γραμμάρια φυτικό λάδι
200 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια μέλι
1 κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού
Ξύδι (περίπου 2-3 κουταλιές της σούπας)
Αλάτι
Βανίλια (προαιρετικά)
Τζίντζερ (προαιρετικά)
1 φακελάκι αμμωνίας (7 γραμμάρια)
Περίπου 150-200 ml ανθρακούχο νερό
Επιπλέον αλεύρι (περίπου 300 γραμμάρια)
για τη Γέμιση Μήλου
1,5 κιλά μήλα
250 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μέλι
Ξύσμα λεμονιού
Κανέλα
Βανίλια
μοσχοκλαρυδο, τζίντζερ (προαιρετικά)
Γαρύφαλλο (προαιρετικά)
150 γραμμάρια σταφίδες
2-3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
για τη Γλάσο
130 ml νερό
130 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 μικρό λεμόνι
2 γραμμάρια άγαρ-άγαρ
Εκτέλεση
Ζύμη:
Ανακάτεψα 500γρ αλεύρι και 100 γραμμάρια λάδι. Τρίψτε σε ψίχουλα
Έλιωσα λίγο το μέλι στο φούρνο μικροκυμάτων και το ανακάτεψα με τη ζάχαρη (αυτή τη φορά την έκανα αλλιως. Έλιωσα λίγο τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την ανακάτεψα με το μέλι. Έγινε σαν καραμελωμένη ζάχαρη. Σημειώστε ότι η μάζα είναι λίγο καυτή.)
Σβήνετε την μαγειρική σόδα με ξύδι (2-3 κουταλιές της σούπας ξύδι ανακατεμένο σε μια κούπα), προσθέτετε στη μάζα του αλευριού και ριχνετε το μείγμα με το μέλι.
Προσθέστε μια πρέζα αλάτι, μπορείτε επίσης να προσθέσετε βανίλια. (Προαιρετικά, προσθέστε μια πρέζα μοσχοκάρυδο και τζίντζερ.)
Διαλλύω αμωνία στο μεταλλικό νερό. Μην ανησυχείτε, η αμωνία θα διαλυθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Μπορείτε να το παραλείψετε αν δεν έχετε ή φοβάστε να το χρησιμοποιήσετε. Το μεταλλικό νερό είναι περίπου 150-200 γραμμάρια.
Η ζύμη είναι σαν τα κουλουράκια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο αλεύρι, απλά μην γεμίσετε τη ζύμη με αλεύρι.
Χρειάστηκαν περίπου 300 γραμμάρια επιπλέον αλεύρι (800 γραμμάρια συνολικά). Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική.
Αφού ζυμωθεί, μπορείτε να την αφήσετε στην άκρη για να ξεκουραστεί.
Χώρισα την ζύμη στα 4 και προθερμάνθηκε ο φούρνος στους 180 βαθμούς.
Κάθε ζυμαράκι ανοίγεται σ’ ενα ορθογώνιο 25 επί 40 σχεδόν. Τρυπάω με ένα πιρούνι και βάζω κάθε φύλλο στο φούρνο για περίπου 10-15 λεπτά.
Οταν έχει ροδίσει, τότε βγάλτε την και βάλτε την επόμενη ζύμη. Τα φύλλα είναι μαλακά αφού κρυώσουν επίσης και πορώδη. Αφήστε τα να κρυώσουν και αρχίστε να ετοιμάζετε τα μήλα.
Γέμιση Μήλου:
Ξεφλουδίστε τα μήλα. Στη συνέχεια τα τρίβουμε σε φέτες όπως τα πατατάκια σε μία κατσαρόλα με χοντρό πάτο για να βράσουν.
Πρώτα, έριξα περίπου 250 ζάχαρη στην κατσαρολα, την έλιωσα λίγο και πρόσθεσα 1 κουταλιά της σούπας μέλι.
Οταν ελιωσαν λίγο, έριξα μέσα τα μήλα, ανακάτεψα, και αρχίζει η διαδικασία του βρασμού.
Μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα λεμονιού αν θέλετε. Εγώ έβαλα 1 κουταλιά της σούπας.
Για μπαχαρικά, πρόσθεσα κανέλα, βανίλια. Μια πρέζα μοσχοκάρυδο και τζίντζερ, αλλά μόνο λίγο. Το γαρύφαλλο μπαινει κι αυτο αν σας αρέσει
Για να βράσει καλά όλη η μάζα, προσθέστε 300-400 ml νερό και αφήστε το να βράσει.
Προαιρετικά, ξεπλύνετε 150 γραμμάρια σταφίδες με ζεστό νερό. Προσθέστε τις πλυμένες σταφίδες στα μήλα.
Μην βράσετε τις σταφίδες με ζεστό νερό. Θα μαλακώσουν μέσα στη γέμιση.
2-3 κουταλιές της σούπας άμυλο πατάτας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κορν φλαουρ.
Εγώ πρόσθεσα άμυλο πατάτας λόγω της μάζας. Χρειαζόμαστε πολύ από αυτό για να κρατήσουμε τη μάζα σφιχτη.
Αλλά βαλτε 2 κουταλιές μια φορά και μετά δείτε αν χρειάζεστε και τρίτη.
Αν είναι πολύ πηχτή, μη φοβηθείτε να προσθέσετε λίγο νερό, ίσως 100 γραμμάρια.
Τα μήλα είναι διαφορετικά και ο αριθμός των μήλων μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος.
Δοκιμάστε για να βεβαιωθείτε ότι δεν ακούτε την γεύση πατάτας (αν βαλετε αμυλο πατατας) στη μάζα, οπότε προσθέστε άμυλο σταδιακά.
Συναρμολόγηση:
Τετραγωνίζουμε τα φύλλα με ένα μαχαιρι να ειναι όμορφα
Απλώνουμε ομοιόμορφα το 1/3 της γέμισης με τα ζεστά μήλα στο πρώτο φύλλο, στη συνέχεια στο δεύτερο και καλύπτουμε με το τριτο φύλλο.
Βάζουμε και το άλλο 1/3 τηε γεμισης και το 4ο φύλλο. Λόγω της ζεστής γέμισης, τα φύλλα γίνονται αμέσως μαλακά και η γέμιση απορροφάται
γρηγορότερα. Πασπαλίζουμε την έτοιμη μηλόπιτα μας με ζάχαρη άχνη και την αφήνουμε να μουλιάσει.
Εγώ το άφησα στο δωμάτιο για μερικές ώρες. Και στη συνέχεια το έβαλα στο ψυγείο όλη τη νύχτα.
Αλλά εγω δεν ειμαι για τα ευκολα και αποφάσισα να φτιάξω ένα γλάσο.
Σας δείχνω ένα ενδιαφέρον γλάσο μήλου
Γλάσο:
Ρίξτε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού σε μια κατσαρόλα. Βράζετε το σιρόπι μέχρι να γίνει ανοιχτό κίτρινο.
Καθαρίστε και ψιλοκόψτε τα μήλα και προσθέστε τα στο σιρόπι. Προσθέστε το χυμό ενός μικρού λεμονιού και το ξύσμα του σε αυτό το σιρόπι,
βράστε το μέχρι να γίνει πολτός και ανακατεύετε συνεχώς για να μην κολλησει.
Ανακατέψτε το αγαρ-αγαρ με 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και προσθέστε το στο σιρόπι μήλων. Μαγειρέψτε για λίγο.
Χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, χτυπήστε όλη τη μάζα σε κατάσταση που να μοιάζει με πουρέ.
Ρίχνουμε γρήγορα τη μαγειρεμένη μάζα στην μηλοπιτα, ώστε να μην πήξει η μάζα.
Κάντε τα πάντα γρήγορα και απλώστε το γλάσο καλά πάνω στην μηλόπιτα.
Να την απολαύσετε με όλη την οικογένεια
ΠΗΓΗ: Паша Гонда