Mηλόπιτα με ξηρους καρπούς

Η μηλόπιτα με ξηρούς καρπούς είναι ένα κλασικό γλυκό που συνδυάζει την γλυκιά γεύση των μήλων με την τραγανή υφή των ξηρών καρπών. Η κανέλα και h βανίλια προσθέτουν μια ζεστή και αρωματική πινελιά, ενώ η ζύμη, αγκαλιάζει τα υλικά δημιουργώντας ένα λαχταριστό αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα:

  • Πλούσια γεύση: Η αρμονία της γλυκιάς γεύσης των μήλων με την τραγανή υφή των ξηρών καρπών και τα αρώματα μπαχαρικών δημιουργούν μια γευστική εμπειρία.
  • Ποικιλία: Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα είδη ξηρών καρπών, όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια ή φουντούκια, για να δημιουργήσετε διαφορετικές γευστικές εκδοχές.
  • Εύκολη προετοιμασία: Η συνταγή για μηλόπιτα με ξηρούς καρπούς είναι σχετικά απλή και δεν απαιτεί ιδιαίτερες μαγειρικές δεξιότητες.
  • Κατάλληλη για κάθε περίσταση: Μπορείτε να την απολαύσετε ως πρωινό, επιδόρπιο ή ακόμα και ως σνακ.

Συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε ζουμερά μήλα, όπως τα Granny Smith, για να διατηρήσετε την υγρασία της πίτας.
  • Κόψτε τα μήλα σε ομοιόμορφα κομμάτια για να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Πασπαλίστε τα μήλα με χυμό λεμονιού για να αποτρέψετε το μαύρισμα.
  • Ρυθμίστε την ποσότητα ζάχαρης ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
  • Προσθέστε ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας.
  • Σερβίρετε την μηλόπιτα ζεστή ή κρύα με μια δόση παγωτό ή σαντιγί.

Εν κατακλείδι, η μηλόπιτα με ξηρούς καρπούς αποτελεί μια εύκολη, γευστική και θρεπτική επιλογή για όσους αγαπούν τα γλυκά. Η ποικιλία στις συνταγές και η ευκολία προσαρμογής στις ατομικές προτιμήσεις την καθιστούν ένα αγαπημένο γλυκό για μικρούς και μεγάλους.

Υλικά

4 μεγάλα μήλα ή 5-6 μέτρια μήλα μπανανόμηλα
χυμό από μισό λεμόνι
1/2 φλιτζάνι νερό (120 ml)
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη βανίλια ή 1 κουταλιά της σούπας απόσταγμα βανίλιας
1 φλιτζάνι ζάχαρη (180 g) ή γλυκαντικό
1 φλιτζάνι σταφίδες (150 γρ.)
1 φλιτζάνι ξηρούς καρπούς καρύδια η φιστίκια(100 γρ.)
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
3 αυγά
1/2 φλιτζάνι λάδι (120 ml)
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (260 γρ.)
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πλιγούρι βρώμης
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ (12 γρ.).

Εκτέλεση

Κόβουμε τα μήλα σε μικρά κομματάκια χωρίς να τα καθαρίσουμε εξωτερικά.Τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό ,τη βανίλια,τη ζάχαρη,τις σταφίδες,τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Πασπαλίζουμε με την κανέλα ρίχνουμε το αλάτι ανακατεύουμε και τα αφήνουμε 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το λάδι,τ αυγά και ανακατεύουμε ξανά πολύ καλά.Τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το μπέικιν και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ 32 x 20 x 6 εκ. και αδειάζουμε το μείγμα.Στρώνουμε την επιφάνεια καλά.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Ελέγξτε με μια οδοντογλυφίδα, αν βγαίνει καθαρή και το βγάζετε απ το φούρνο.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη.Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.


Καλή επιτυχία!!!

Δείτε περισσότερες ωραίες συνταγες εδώ

Προηγούμενο άρθροΣούπερ νόστιμο κέικ ανανά με καρύδα
Επόμενο άρθροΤο τσάι που ξεφουσκώνει την κοιλιά με λεμόνι και φύλλα δάφνης