Μοσχαράκι κοκκινιστό αρωματισμένο με πουρέ καρότου

Το μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ καρότου είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει την πλούσια γεύση του μοσχαριού με την γλυκιά γεύση του καρότου. Είναι ένα πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί σε επίσημες ή και σε πιο χαλαρές περιστάσεις και είναι σίγουρο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Υλικά

για το μοσχαράκι

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (σπαλα ή μπούτι) κομμένο σε κύβους 2-3 εκατοστών
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
500 γραμμάρια ντομάτα κονκασέ

για τον πουρέ καρότου

500 γραμμάρια καρότα καθαρισμένα και βρασμένα
100 γραμμάρια βούτυρο
1/2 φλιτζάνι γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μοσχάρι και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Εικόνα Μοσχάρι κοκκινιστό σε κατσαρόλαΑνοίγει σε νέο παράθυρο

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα καρότα, το σέλερι, τη δάφνη, την πάπρικα, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ και 1 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 2-3 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε τον πουρέ καρότου.
Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα βρασμένα καρότα με το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι, μέχρι να έχουμε έναν λείο πουρέ.
Σερβίρουμε το μοσχαράκι κοκκινιστό με τον πουρέ καρότου.

Tips

Για να μαλακώσει πιο γρήγορα το κρέας, μπορούμε να το μαρινάσουμε για 30 λεπτά πριν το μαγειρέψουμε. Για να το κάνουμε αυτό, απλώς ανακατεύουμε το κρέας με 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1/4 φλιτζάνι κόκκινο κρασί, 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα, 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη, 1 κουταλιά της σούπας θυμάρι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά στο μοσχαράκι κοκκινιστό, όπως πατάτες, σέλινο, κρεμμύδι, μανιτάρια ή μελιτζάνες.
Για να δώσουμε μια πιο πλούσια γεύση στο πουρέ καρότου, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο τριμμένο τυρί.

H ΦΩΤΟ είναι της κας Kaiti Vasilopoulou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μοσχαράκι κοκκινιστό το φούρνο

Μοσχαράκι κοκκινιστό το φούρνο

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσια ελιά, κομμένη σε κύβους πάχους 7*7εκ.
1 στικ σέλερι, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μεγάλα καρότα, κομμένα οριζόντια στη μέση και έπειτα κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες
5 φύλλα δάφνης
3 κλ. θυμάρι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι, γ.ο.χ.
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 κ.σ. Worcestershire sauce
2 κύβους ζωμό μοσχάρι
1 ltr χλιαρό νερό
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140°C στον αέρα.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το σέλερι, τα καρότα, τη δάφνη, το κρεμμύδι, το θυμάρι, το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά ανακατεύοντας με μια κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν λίγο τα λαχανικά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, τον πελτέ ντομάτας, Worcestershire sauce και τους κύβους. Ανακατεύουμε λίγο και προσθέτουμε το νερό.

Αδειάζουμε όλο το μείγμα σε ένα ταψι ή σε γάστρα προσθέτουμε το κρέας, κλείνουμε με αλουμινόχαρτο ή το καπακι της γαστρας και το βάζουμε στο φούρνο για 2 ώρες και 30 λεπτά.
Έπειτα ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά με 1 ώρα, μέχρι το κρέας να είναι πάρα πολύ μαλακό και η σάλτσα να έχει δέσει.
Σερβίρουμε ζεστό με πατάτες τηγανιτές ή μακαρόνια.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚέικ με αλεύρι ολικής και καστανή ζάχαρη
Επόμενο άρθροΡυζόπιτα με γραβιέρα