Χοιρινό με σάλτσα πορτοκάλι

Το χοιρινό με σάλτσα πορτοκάλι είναι όντως μια εξαιρετική επιλογή! Η γλυκιά και ξινή γεύση του πορτοκαλιού δένει τέλεια με το αλμυρό κρέας, δημιουργώντας ένα πιάτο γευστικό και αρωματικό.

Πλεονεκτήματα:

  • Γεύση: Η σάλτσα πορτοκάλι δίνει μια δροσερή και φρουτώδη νότα στο χοιρινό, αποφεύγοντας τη μονοτονία. Η γλυκιά οξύτητα του πορτοκαλιού ισορροπεί τέλεια με την αλμυρότητα του κρέατος, δημιουργώντας ένα γευστικό παιχνίδι.
  • Αρώμα: Το πορτοκάλι προσθέτει ένα υπέροχο άρωμα εσπεριδοειδών στο φαγητό, κάνοντας το ακόμα πιο ελκυστικό.
  • Ποικιλία: Μπορείτε να προσθέσετε διάφορα μπαχαρικά και μυρωδικά, όπως κανέλα, γαρύφαλλο, θυμάρι ή ρίγανη, για να δώσετε στο πιάτο σας μια πιο ιδιαίτερη γεύση.
  • Ευκολία: Η συνταγή είναι σχετικά απλή και εύκολη στην εκτέλεση, ακόμα και για αρχάριους μάγειρες.
  • Υγιεινή: Το χοιρινό κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ενώ το πορτοκάλι προσφέρει βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

Συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού για καλύτερη γεύση.
  • Μπορείτε να προσθέσετε μέλι ή ζάχαρη στη σάλτσα, αν θέλετε να είναι πιο γλυκιά.
  • Σερβίρετε το χοιρινό με σάλτσα πορτοκάλι με ρύζι, πατάτες ή πουρέ.

Συνοψίζοντας:

Το χοιρινό με σάλτσα πορτοκάλι είναι ένα πιάτο γευστικό, αρωματικό, εύκολο στην εκτέλεση και υγιεινό. Σίγουρα θα ικανοποιήσει όλους τους καλεσμένους σας!

Υλικά:

1,5 κιλό χοιρινό μπούτι
250ml χυμό πορτοκαλιού
1 κρεμμύδι μέτριο
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. ρίγανη
1/2 κ.γ. θυμάρι
1 φλ.κ. κρασί λευκό
2 κ.σ. αλεύρι γ.οχ.
1 φλ.κ. ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεκινάμε δένοντας το κρέας με σπάγκο μαγειρικής για να κρατήσει το σχήμα του.
Σε αντικολλητικό σκεύος ζεσταίνουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρέας μας πολύ καλά, ώσπου να πάρει ωραίο χρώμα απ’ όλες τις πλευρές.

Αφού θωρακίσουμε καλά το κρέας, το βγάζουμε από το σκεύος και στο λάδι που έχει μείνει σοτάρούμε 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες.
Ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη, μισό κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο, 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και ανακατεύουμε καλά.
Τώρα σβήνουμε με 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε 250ml χυμό πορτοκαλιού, 500ml ζεστό νερό και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για 1,5 ώρα περίπου.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, βγάζουμε το κρέας από το σκεύος και το κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Με ένα ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε τη σάλτσα. Αν τη θέλουμε πιο πηχτή, βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά με ανοιχτό καπάκι και ανακατεύουμε μέχρι να φτάσει εκεί που θέλουμε.
Βυθίζουμε το κρέας στη σάλτσα και σερβίρουμε με πατατούλες ή ρύζι.

H Συνταγή είναι από το Konstantina's Kitchen

Προηγούμενο άρθροΑέρινη Τυρόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο: Μυστικά Επιτυχίας
Επόμενο άρθροΜπισκότα με γιαούρτι και σοκολάτα: Η τέλεια συνταγή για ζεστό κακάο