Μπακλαβάς με φυστίκι αιγίνης
Ο μπακλαβάς με φυστίκι Αιγίνης είναι ένα αριστούργημα ζαχαροπλαστικής! Η τραγανή κρούστα, το αρωματικό σιρόπι και η πλούσια γέμιση από φυστίκι Αιγίνης συνδυάζονται σε μια εμπειρία γεμάτη γλυκύτητα και νοστιμιά.
Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν αυτό το γλυκό ξεχωριστό:
- Υλικά: Φυσικά υλικά υψηλής ποιότητας, όπως φρέσκο βούτυρο, φύλλο κρούστας και φυστίκι Αιγίνης, δίνουν στον μπακλαβά μια μοναδική γεύση.
-
Εκτέλεση: Η παραδοσιακή συνταγή, με τα λεπτά φύλλα κρούστας βουτυρωμένα ένα προς ένα, εξασφαλίζει μια τραγανή υφή.
- Γεύση: Η ισορροπία γλυκιάς και αλμυρής γεύσης, με το άρωμα του φυστικιού να κυριαρχεί, δημιουργεί μια αξεπέραστη εμπειρία.
- Παρουσίαση: Ο μπακλαβάς με φυστίκι Αιγίνης σερβίρεται κομμένος σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, συχνά πασπαλισμένος με τριμμένο φυστίκι.
Είτε τον απολαμβάνετε μόνοι σας, είτε με φίλους και οικογένεια, ο μπακλαβάς με φυστίκι Αιγίνης είναι ένα γλυκό που θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά
40 φύλλα κρούστας για γλυκά ή φύλλα Βηρυτού
400 γρ. βούτυρο αγελάδας
100 γρ. βούτυρο πρόβειο
300 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χωρίς τσόφλι ψιλό τριμμένα στο μούλτι
Για το σιρόπι:
600 γρ. ζαχαρη
500 γρ. νερο
Λίγες σταγόνες λεμονιού
Εκτέλεση
Κόβουμε τα βούτυρα σε κομματάκια και τα βάζουμε σε κατσαρόλα να λιώσουν σε χαμηλή φωτιά. Δεν το αφήνουμε να βράσει και να καεί γι’ αυτό το αποσύρουμε από την φωτιά μόλις λιώσει το περισσότερο, ακόμα και αν έχουν μείνει κάποια κομμάτια.
Για να είναι ομοιόμορφος ο μπακλαβάς, κόβουμε τα φύλλα ακριβώς στις διαστάσεις του ταψιού, για να μη χρειαστεί να διπλώνουμε τις άκρες τους.
Με ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά το ταψί, τόσο τον πάτο όσο και τα τοιχώματα
Στρώνουμε κάτω κάτω ένα φύλλο, που θα πρέπει να καλύπτει ακριβώς τον πυθμένα του ταψιού και να μην περισσεύει. Το βουτυρώνουμε καλά.
Συνεχίζουμε βάζοντας πάνω του τα άλλα 19 φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα ένα.
Από πάνω απλώνουμε τα τριμμένα φιστίκια και τα στρώνουμε καλά με το χέρι σε ολη την επιφάνεια, φροντίζοντας να μην δημιουργούνται “βουναλάκια”.
Περιχύνουμε τη γέμιση με λίγο βούτυρο, χρησιμοποιώντας το πινέλο: το βουτάμε στο λιωμένο βούτυρο και το αφήνουμε να στάξει πάνω από τη γέμιση.
Σκεπάζουμε με άλλο ένα φύλλο, το οποίο τεντώνουμε καλά, ώστε να μη μείνουν ζάρες, το βουτυρώνουμε καλά.
Από πάνω βάζουμε άλλα 19 φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα, μέχρι και το τελευταίο φύλλο καλά.
Τον μπακλαβά πρέπει να το κόψουμε πριν τον ψήσουμε, γιατί μετά τα φύλλα θα είναι τραγανά και θα σπάνε. Για να κοπεί πιο εύκολα, βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για 20 λεπτά ή 10 στην κατάψυξη.
Με έναν χάρακα και ένα μαχαίρι να φτάνει μέχρι κάτω, κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό, για να μην ανασηκωθούν τα φύλλα στο ψήσιμο, να φουσκώσουν και να ξεχωρίσουν μεταξύ τους.
Το ψήνουμε για 1 μίση – 2 ώρες στις αντιστάσεις.
Πριν γίνει ο μπακλαβάς φτιάχνουμε το σιρόπι. Να είναι ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΖΕΣΤΑ.
Για το σιρόπι:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη. Μολις έρθει σε σημείο βρασμού δεν ανακατεύουμε ξανά.
Αφήνουμε να βράσει για 3 λεπτά. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Περιχύνουμε λίγο λίγο το γλυκό.
Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει καθώς πέφτει καυτό πάνω στο καυτό γλυκό.
Τα καλοψημένα καυτά φύλλα ρουφάνε αμέσως το υγρό ζεστό .
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει καλά και να τραβήξει ολη την υγρασια 3-4 ωρες.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Γαλατόπιτα Μπακλαβάς !!
Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou
Για την Γαλατόπιτα
1200 γρ Γάλα πλήρες 3,5 %
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
4 βανίλιες
Ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
70 γρ βούτυρο αγελάδος
140 γρ Σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά μεσαία
Για την Γαλατόπιτα Μπακλαβά
7 φύλλα Κρούστας
150 γρ βούτυρο Αγελαδινό λιωμένο
50 γρ Καρύδια τριμμένα
50 γρ φιστίκια Αιγινης
20 γρ Σουσάμι
2 κουτ γλυκού κανέλα σκόνη
1/2 κουτ γλυκού Γαρύφαλλο σκόνη
50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική(+λίγη ακόμη για την επιφάνεια)
Για Πασπάλισμα
Ζάχαρη άχνη και κανέλα
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα τη ζάχαρη τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού τα βάζουμε στη φωτιά σε μέτρια ένταση μέχρι να ζεσταθεί το γάλα
Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και οι βανίλιες
Αφού έχει ζεσταθεί το γάλα όχι να έχει κάψει ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να λιώσει στην συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε
μέχρι να πήξει η γαλατόπιτα δεν θα σφίξει πάρα πολύ
Μόλις τα δείτε τις πρώτες φουσκάλες στην επιφάνεια της κρέμας κλείνετε το μάτι
Σε μία κανάτα ρίχνουμε τα αυγά τα χτυπάμε πολύ καλά με το σύρμα και στη συνέχεια τα προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν
Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε πάμε να στήσουμε το γλυκό μας
Μέσα στο μπλεντερ θα ρίξουμε τους ξηρούς καρπούς τα καρύδια και τα φιστίκια και τα αλέθουμε Φυσικά μπορεί να χρησιμοποιήσετε ότι ξηρό καρπό θέλετε
αλλά στην ίδια ποσότητα Ρίχνουμε σε ένα μπολ τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς σε προσθέτουμε την κανέλα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά
Σε ένα στρογγυλό ταψάκι με διαστάσεις 27 εκατοστά βουτυρώνουμε πολύ καλά με ένα πινέλο και προσθέτουμε το πρώτο φύλλο κρούστας αφήνουμε τις άκρες από το φύλλο
κρούστας να προεξέχουν από το ταψί και στη συνέχεια το βουτυρώνουμε πολύ καλά προσθέτουμε και ένα δεύτερο φύλλο κρούστας με την ίδια τεχνική και βουτυρώνουμε
επίσης στην συνέχεια προσθέτουμε δύο με τρεις κουταλιές της σούπας από το μείγμα ξηρών καρπών και έπειτα τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο κρούστας
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας δηλαδή ένα φύλλο κρούστας βούτυρο και πασπαλισμένα με ξηρούς καρπούς μέχρι να τελειώσει το μείγμα
τοποθετούμε το έβδομο φύλλο κρούστας και στη συνέχεια ρίχνουμε την κρέμα της γαλατόπιτας επάνω στα φύλλα και απλώνουμε πολύ καλά
Παίρνουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το ταψί τα γυρνάμε προς τα μέσα δημιουργώντας σε ένα στρογγυλό στεφάνι αλείφουμε με το υπόλοιπο βούτυρο
τα φύλλα από το στεφάνι και πασπαλίζουμε επίσης και την επιφάνεια της γαλατόπιτας
Επίσης πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη για να έχουμε πιο ωραίο αποτέλεσμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους
180 βαθμούς για 45 με 50 λεπτά
Καλή Απόλαυση