Υλικά

Ζύμη:

480 γρ αλεύρι
15 γρ μαγιά νωπη (ή 5 γρ ξερή)
250 ml νερό
1/2 κουτ.γλ αλατι
50 γρ ζάχαρη
8 γρ βανίλια
60 g φυτικό λάδι, άοσμο

Γέμιση κεράσι (10 πίτες):
200 γρ κεράσια κατεψυγμένα
40 γρ ζάχαρη
1 κουτ βανίλια
12 γρ κορν φλαουερ

Γέμιση μήλου (10 πίτες):
600 γρ μήλα
40 γρ ζάχαρη (ή κατά βούληση)
1/2 κουτ. κανέλα
1/2 κουτ.γλ κορν φλαουερ

1 αυγό + νερο

Εκτέλεση:

Ζύμη:
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και την βανίλια.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά να αφρίσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα με τη μαγιά και το ελαιόλαδο.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια απαλή ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο.

Γέμιση με βύσσινο:
Αποψύχουμε τα βύσσινα και τα ψιλοκοβουμε.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα βύσσινα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το κορν φλαουερ.
Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα. Την σκεπαζουμε με μεβρανη να εφαπτετε και
αφήνουμε να κρυώσει.

Γέμιση με μήλο:
Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα τηγανι με λίγο νερό.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το κορν φλαουερ. Προσθέτουμε το μείγμα στα μήλα και
μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να καραμελωσουν.

Σχηματισμός των πιτών:
Αφού διπλασιαστεί η ζύμη, τη χωρίζουμε σε μικρές μπάλες 40-42 γρ.
Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο οβαλ, βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση και κλείνουμε τα
πιτακια.
Τοποθετούμε τα πιτακια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήσιμο:
Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νερό και αλείφουμε τα πιτακια.
Οι πίτες πρέπει να ψηθούν στους 210°C για 15…17 λεπτά.

Συμβουλές:

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλες γεμίσεις, όπως τυρί φέτα, σπανάκι ή κρέας.
Για πιο γλυκιά γεύση, μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι στη γέμιση με μήλο.
Αν θέλεις, μπορείς να πασπαλίσεις τα πιτακια με σουσάμι πριν τα ψήσεις.