Το νηστίσιμο σιροπιαστό κανταΐφι αποτελεί μια γευστική και υγιεινή επιλογή για όσους θέλουν να γλυκαθούν χωρίς τύψεις . Η εύκολη προετοιμασία και τα οικονομικά υλικά το καθιστούν ιδανικό για κάθε περίσταση. Δοκιμάστε το και σίγουρα θα ενθουσιαστείτε!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για το Κανταΐφι & τη Γέμιση:
- 250 γρ. – Φύλλο Κανταΐφι
- 100 γρ. – Ελαιόλαδο ελαφρύ ή Ηλιέλαιο
- 100 γρ. – Καρύδια τριμμένα
- 100 γρ. – Σύκα Αποξηραμένα
- 50 γρ. – Σταφίδες Μαύρες
- 50 γρ. – Σταφίδες Ξανθιές
- 50 γρ. – Βερίκοκα Αποξηραμένα
- 50 γρ. – Δαμάσκηνα Αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι)
- 1 σφηνάκι – Κονιάκ ή Λικέρ (π.χ. βύσσινο, προαιρετικά)
Για το Σιρόπι (Ζεστό):
- 400 γρ. – Ζάχαρη κρυσταλλική
- 270 γρ. – Νερό
Για Διακόσμηση:
- 100 γρ. – Φιστίκι Αιγίνης (Τριμμένο)
- Λίγη – Κανέλα Σκόνη
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Γέμισης & Φύλλου:
Αρχικά , ψιλοκόβουμε σε μικρά κομμάτια τα αποξηραμένα φρούτα (σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα) και τα ρίχνουμε όλα μαζί σε μία κατσαρόλα .
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, καλύπτουμε τα αποξηραμένα φρούτα τόσο με νερό ώστε να καλυφθούν όλα . Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού.
Προσθέτω 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ βύσσινο ώστε να πάρουν ωραιότερο άρωμα . Αυτό βέβαια είναι προαιρετικό .
Μόλις βράσουν τα αποξηραμένα φρούτα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς .
Στη συνέχεια , σε ένα μπολ αφρατεύουμε το κανταΐφι με το χέρι και το κόβουμε με το ψαλίδι σε μικρά κομμάτια . Μεγάλη προσοχή να αφρατέψουμε πολύ καλά το φύλλο κανταΐφι ώστε να μην υπάρχουν κομμάτια κολλημένα μεταξύ τους.
Β. Στρώσιμο & Ψήσιμο:
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο ή το ηλιέλαιο στο κανταΐφι και το λαδώνουμε πολύ καλά ανακατεύοντας με το χέρι.
Παίρνουμε τη μισή ποσότητα από το φύλλο κανταΐφι και το βάζουμε σε ένα ταψάκι με διαστάσεις 23 εκατοστών (στρογγυλό ή τετράγωνο) και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του.
Όταν καλύψουμε όλη την επιφάνεια, το πατάμε με το χέρι μας ώστε να γίνει αρκετά συμπαγές .
Απλώνουμε επάνω στο κανταΐφι τα στραγγισμένα αποξηραμένα φρούτα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του. Τα πιέζουμε ελαφρώς με μία κουτάλα και στη συνέχεια τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι .
Αφού τα έχουμε καλύψει με το τριμμένο καρύδι, προσθέτουμε και το υπόλοιπο φύλλο κανταΐφι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο . Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια ώστε να μην υπάρχουν κενά και φυσικά τα πιέζουμε ώστε να γίνει συμπαγές .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 35 με 40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα .
Γ. Σιρόπιασμα & Σερβίρισμα:
Λίγο πριν βγει το γλυκό από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι , όπου ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά ( ζάχαρη, νερό ) και τα βράζουμε για 2 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού.
Σιροπιάζουμε το γλυκό ζεστό όπως είναι με το καυτό σιρόπι . Το αφήνουμε να το τραβήξει όλο και να κρυώσει εντελώς .
Όταν έχει κρυώσει εντελώς , το αναποδογυρίζουμε σε μία ωραία πιατέλα και το πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και λίγη κανέλα σκόνη .
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Βρασμού Φρούτων: 3 λεπτά
Χρόνος Βρασμού Σιροπιού: 2 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 35 – 40 λεπτά (στους 170°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τραγανό Νηστίσιμο Κανταΐφι
Αφράτεμα Κανταϊφιού: Το αφράτεμα και το ψαλίδισμα του κανταϊφιού είναι ζωτικής σημασίας για να γίνει το γλυκό αέρινο και να ψηθεί ομοιόμορφα . Πρέπει να χωριστούν καλά οι ίνες μεταξύ τους.
Συμπαγής Βάση: Το πατάτε πολύ καλά με το χέρι, ώστε η βάση να γίνει συμπαγής και να κρατήσει τη γέμιση, αλλιώς μπορεί να διαλυθεί στο σιρόπιασμα.
Βράσιμο Φρούτων: Το βράσιμο των αποξηραμένων φρούτων τα κάνει πιο μαλακά και ζουμερά , ενώ το κονιάκ (ή λικέρ) τους δίνει ένα επιπλέον άρωμα. Σουρώστε τα πολύ καλά μετά το βράσιμο.
Σιρόπιασμα: Ο συνδυασμός ζεστό γλυκό – καυτό σιρόπι είναι ασυνήθιστος για σιροπιαστά γλυκά, αλλά εδώ λειτουργεί , καθώς το ζεστό κανταΐφι είναι αρκετά συμπαγές για να αντέξει το καυτό σιρόπι, με αποτέλεσμα να τραβήξει καλά και να γίνει μαλακό και ζουμερό .
Σχετικές Συνταγές (Internal Links)
Νηστίσιμη Πορτοκαλόπιτα Σιροπιαστή
Νηστίσιμος Μπακλαβάς με Φυστίκια







