Τα Ντολμαδάκια Γιαλαντζί, ένα διαχρονικό και αγαπημένο πιάτο της ελληνικής κουζίνας, αποτελούν γευστικό πειρασμό για μικρούς και μεγάλους. Φτιαγμένα με τρυφερά αμπελόφυλλα τυλιγμένα γύρω από μια αρωματική γέμιση ρυζιού, μυρωδικών και μπαχαρικών, τα γιαλαντζί προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία γεύσεων και υφών.
Υλικά
Αμπελόφυλλα 80 τεμάχια 400 γραμμάρια ξερό κρεμμύδι
Ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
2 καρότα τριμμένα
2 κολοκυθάκια μέτρια τριμμένα
1 μαρούλι
3 κ.σ άνηθο ψιλοκομμένο 3 κ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο Ένα φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
2 φλιτζάνια του τσαγιού ρύζι τύπου Νυχάκι
Αλάτι πιπέρι
250 ml νερό και 500 ml βρασμένο νερό
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό λάδι από τη φλυτζάνα και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για ένα-δύο λεπτά.
Το αφήνουμε να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας μαζί τριμμένα.
Το μαρούλι με τα κρεμμυδάκια τα βάζουμε ψιλοκομμένα.Προσθέτουμε και το σωταρισμένο κρεμμύδι.
Ανακατεύουμε καλά όλα μας τα υλικά και αφήνουμε για μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου. Ζεματάμε τα φύλλα μας αν είναι φρέσκα σε νερό που βράζει για δύο-τρία λεπτάκια.
Σε μία μέτρια κατσαρόλα βάζουμε στον πάτο λίγα αμπελόφυλλα ώστε να καλυφθεί όλος ο πάτος και να δημιουργηθεί μία στρώση που θα αποτρέψει τα ντολμαδάκια μας να κολλήσουν και πιθανόν να αρπάξουν.
Παίρνουμε κάθε αμπελόφυλλο και βάζουμε λίγη γέμιση στην άκρη του κάθε φύλλου.
Τυλίγουμε το κάθε φύλλο διπλώνετε τις άκρες προς τα μέσα και ρολάρουμε να παγιδευτεί μέσα η γέμιση. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα φύλλα και όταν τελειώσουμε βάζουμε τα ντολμαδάκια δίπλα-δίπλα στην κατσαρόλα όσο πιο στριμωχτά μπορούμε. Φτιάχνουμε το πολύ τρεις στρώσεις αλλά ιδανικό θα είναι το σκεύος μας να έχει τέτοιο μέγεθος που τελικά θα βγούνε δύο στρώσεις.
Όταν τελειώσουμε με το στρώσιμο τοποθετούμε ένα πιάτο στο μέγεθος της κατσαρόλας πάνω από τα ντολμαδάκια .
Γεμίζουμε με νερό τόσο ώστε να σκεπάσει και το πιάτο και κουνάμε ελαφρά την κατσαρόλα να περάσουνε τα υγρά από κάτω.
Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ακόμα.
Προσθέτουμε τη μισή φλυτζάνα το λάδι και το χυμό λεμονιού τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια και μισό σκεπάζουμε την κατσαρόλα .
Μαγειρεύουμε για 50 περίπου λεπτά ελέγχοντας κατά διαστήματα την στάθμη του νερού.
Αν για οποιοδήποτε λόγο τα υγρά δεν σκεπάζουν το ντολμαδάκια προσθέτουμε ακόμη λίγο νερό ζεστό.
Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη
Σερβίρισμα:
Σερβίρετε τα ντολμαδάκια ζεστά ή χλιαρά, με δροσερό γιαούρτι ή σάλτσα αυγολέμονο. Μπορούν να αποτελέσουν ένα χορταστικό ορεκτικό ή ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο, ιδανικό για νηστείες και vegeterian διατροφή.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20-30 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 50 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή για τη γέμιση (30 λεπτά).
Χρήσιμα Tips για τα Τέλεια Ντολμαδάκια
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνουν τα Ντολμαδάκια Γιαλαντζί σας ακόμα πιο επιτυχημένα:
- Γέμιση: Το μαρούλι στη γέμιση είναι το μυστικό που δίνει μια ξεχωριστή γεύση και τα κάνει πιο ζουμερά!
- Σοτάρισμα: Το σοτάρισμα του κρεμμυδιού πριν το προσθέσεις στη γέμιση κάνει τα ντολμαδάκια πιο αρωματικά.
- Συμπαγές τύλιγμα: Το σφιχτό τύλιγμα είναι απαραίτητο για να μην ανοίξουν τα ντολμαδάκια κατά το μαγείρεμα.
- Ψήσιμο: Τοποθετώντας το πιάτο πάνω από τα ντολμαδάκια, τα διατηρείς στη θέση τους και εξασφαλίζεις ότι θα ψηθούν ομοιόμορφα.











