Η πανακότα με σοκολάτα και βανίλια είναι ένα από τα πιο απλά και κομψά γλυκά που μπορείς να σερβίρεις. Η μαγεία της βρίσκεται στις διαφορετικές της στρώσεις, που όχι μόνο εντυπωσιάζουν οπτικά, αλλά προσφέρουν και μια απίστευτη γευστική εμπειρία. Εγώ τη φτιάχνω συχνά και πάντα εξαφανίζεται αμέσως.

Υλικά

Αυτή η συνταγή κάνει 7-8 ποτήρια. Για την παρασκευή της θα χρειαστούμε:

Για το στρώμα Nutella:
1/3 φλιτζάνι γάλα
2 1/4 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι Nutella

Για το στρώμα μαύρης σοκολάτας:
2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
100 γρ. Μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1/3 φλιτζάνι σκόνη κακάο, κοσκινισμένο

Για το στρώμα βανίλιας:
1/3 φλιτζάνι γάλα
2 1/4 κουταλάκια του γλυκού ζελατίνη σε σκόνη
2 1/2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
1/3 φλιτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού Εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση

1. Τοποθετώ 7-8 ποτήρια γλυκού υπό λοξή γωνία σε μια φόρμα για muffin ή σε ένα ταψάκι με αλουμινόχαρτο. σε ένα μπολ ρίχνω το 1/3 φλιτζάνι κρύο γάλα και πασπαλίζω με τη ζελατίνη. Μετά από λίγα λεπτά ανακατεύω να ενωθούν.

2. Ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος, τη nutella και τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, αλλά δεν αφήνω το μείγμα να βράσει. μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, αποσύρω από τη φωτιά.

3. Ρίχνω τη ζελατίνη στο ζεστό μείγμα της κρέμας και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί εντελώς. μοιράζω ομοιόμορφα το μείγμα στα λοξά ποτήρια και τα βάζω στο ψυγείο για περίπου 2 ώρες, μέχρι να σφίξει καλά.

4. Για το στρώμα μαύρης σοκολάτας, σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτω την κρέμα γάλακτος, την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το μέλι. σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύω μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Τώρα προσθέτω την κοσκινισμένη σκόνη κακάο και ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθεί. αφήνω το μείγμα να κρυώσει εντελώς πριν το ρίξω πάνω από τη στρώση της νουτέλας, που έχει πλέον σφίξει. βάζω ξανά στο ψυγείο για 2 ώρες ή μέχρι να δέσει.

5. Για το στρώμα βανίλιας, επαναλαμβάνω τις οδηγίες για τη νουτέλα: πασπαλίζω τη ζελατίνη σε 1/3 φλιτζάνι γάλα και ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη. μόλις ζεσταθεί και ενωθεί καλά, κατεβάζω από τη φωτιά. προσθέτω το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύω και μετά ρίχνω τη ζελατίνη. αφήνω το μείγμα να κρυώσει πριν το ρίξω πάνω στη σφιχτή πλέον στρώση σοκολάτας. ξαναβάζω στο ψυγείο για να δέσει.

6. Μόλις είναι έτοιμη, διακοσμώ όπως μου αρέσει, με φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σιρόπι σοκολάτας.

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20-30 λεπτά.
Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 15 λεπτά (για όλα τα στρώματα).
Συνολικός Χρόνος (με ψύξη): Περίπου 4-6 ώρες.
Επιπλέον Χρόνοι: Κανένας.

Χρήσιμα Tips για την Τέλεια Πανακότα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η πανακότα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
Σετάρισμα: Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε κάθε στρώμα να σφίξει καλά πριν προσθέσετε την επόμενη, ειδικά αν θέλετε να φαίνονται οι στρώσεις ξεκάθαρα.
Θερμοκρασία: Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα μαύρης σοκολάτας έχει κρυώσει εντελώς πριν το ρίξετε πάνω στη Nutella, για να μην λιώσουν και ανακατευτούν.
Γαρνιτούρα: Μπορείτε να γαρνίρετε με φρέσκα μούρα, σμέουρα ή φράουλες, που ταιριάζουν απίστευτα με τη γεύση της σοκολάτας και της βανίλιας.