Η Παραδοσιακή γιαουρτόπιτα της Γιαγιάς είναι ένα γλυκό που όλοι έχουμε δοκιμάσει και αγαπήσει. Η υφή της είναι σαν σύννεφο, ενώ η δροσερή γεύση του γιαουρτιού και το άρωμα του πορτοκαλιού την κάνουν ακαταμάχητη. Είναι ένα διαχρονικό γλυκό που θα αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις σε όσους το δοκιμάσουν.
Η Συνταγή είναι του Pastry Chef Stratos Petrou
Υλικά
200 γρ Βούτυρο Αγελαδινό Σοφτ
400 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
5 Αυγά
1 Βανίλια
Ξύσμα και Χυμό απο ένα Πορτοκάλι
300 γρ Πρόβειο Παραδοσιακό Γιαούρτι
650 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 γρ Μπεικιν Παουντερ
Για Διακόσμηση
Μαρμελάδα Βερίκοκο
Λιωμένη Κουβερτούρα Σοκολάτα Μαύρη και Λευκή
Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή την πανεύκολη συνταγή ρίχνοντας τον κάδο του μίξερ το βούτυρο το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα χτυπάμε για 5 με 7 λεπτά μέχρι να ασπρίσει το μείγμα
Οταν θα έχει πλέον ασπρίσει το μείγμα όπως βλέπετε χαμηλώνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά σιγά τα αυγά να ενσωματωθούν και αυτά.
Οταν θα έχουμε ένα ωραίο μείγμα σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα από ένα πορτοκάλι και φυσικά
το παραδοσιακό γιαούρτι πρόβειο
Συνεχίζουμε λιγάκι το ανακάτεμα με το μίξερ ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος σταματάμε το μίξερ απόσύρομαι τον κάδο και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε μία σπάτουλα απαλά
Οταν θα έχουμε ένα υπέροχο μοσχομυριστό μείγμα το αδειάζουμε σε ένα ταψάκι με διάμετρο 30 εκατοστών το οποίο το έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνος 175 βαθμούς για περίπου μία ώρα τσεκάρουμε και με μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό
Αφού ψηθεί αυτή υπέροχη παραδοσιακή πεντανόστιμη γιαουρτόπιτα της γιαγιάς την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και την αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα εάν επιθυμείτε και τη διακοσμούμε με μαρμελάδα βερίκοκο και λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα
Η διακόσμηση είναι εντελώς προαιρετική ο καθένας μπορείτε διακοσμήσει όπως επιθυμεί αλλά πιστέψτε με ταιριάζει απόλυτα
Αφού τη διακοσμήσουμε την αφήνουμε να σταθεί η κουβερτούρα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η γιαουρτόπιτα σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
- Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου: Είναι πολύ σημαντικό το βούτυρο και τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να ομογενοποιηθούν σωστά με τα υπόλοιπα υλικά.
- Απαλό ανακάτεμα: Όταν προσθέσετε το αλεύρι, ανακατέψτε απαλά με τη σπάτουλα. Αν το παρακάνετε με το χτύπημα, το κέικ σας θα γίνει σφιχτό.
- Έλεγχος ψησίματος: Για να είστε σίγουρες ότι είναι ψημένη, βυθίστε ένα μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει καθαρό, είναι έτοιμη.
- Πρόβειο γιαούρτι: Το παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι δίνει μια ιδιαίτερη, πλούσια γεύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αγελαδινό, αλλά θα αλλάξει λίγο η γεύση.
- Διακόσμηση: Αντί για κουβερτούρα, μπορείτε απλά να την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη ή να την περιχύσετε με λίγο σιρόπι.











