Παραδοσιακό Γιαννιώτικο Κανταΐφι

Tο Γιαννιώτικο Κανταΐφι, ένα γλυκό θησαυρός γεμάτος με τραγανό φύλλο και πλούσια γέμιση καρυδιών, αποτελεί μια ακαταμάχητη γευστική εμπειρία.  Μια δαγκωνιά από Γιαννιώτικο Κανταΐφι αρκεί για να σας ταξιδέψει νοερά στα γραφικά σοκάκια των Ιωαννίνων, φέρνοντας στο νου σας εικόνες από παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και γιορτινά τραπέζια. Είτε το απολαμβάνετε σκέτο, είτε το συνοδεύετε με ένα δροσερό ποτήρι καφέ ή κρύο γάλα, το Γιαννιώτικο Κανταΐφι αποτελεί μια διαχρονική επιλογή που θα σας χαρίσει αξέχαστες στιγμές γευστικής απόλαυσης.

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 πακέτο κανταΐφι
100 γρ. αμύγδαλα
100 γρ. καρυδιά
100 γρ. ινδοκαρυδο
50 γρ. μπισκότα σκόνη
2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
4 κουτ. σούπας ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο γάλακτος
Υλικά για το σιρόπι
600 γρ. νερό
600 γρ. ζάχαρη
λίγες σταγόνες λεμονί
1 βανίλια

Εκτέλεση

για το σιρόπι :
Βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν για 3 λεπτά.

Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο, το βουτυρώνουμε και βάζουμε μία λωρίδα 10 εκατοστά φάρδος σε όλο το μήκος του φύλλου από το κανταΐφι που έχουμε ξάνει πρώτα, στο κέντρο των 10 εκατοστών κανταϊφιού βάζουμε την γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό. Το βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί μας. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει το φύλλο μας.

Βουτυρώνουμε εξωτερικά το γλυκό μας και το βάζουμε στην κατάψυξη για 1 ώρα. Κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε και ψήνουμε για 50-60 λεπτά στους 160 βαθμούς. Βουτυρώνουμε ελαφρά το φύλλο αφού ξεφουρνίσουμε και σιροπιάζουμε με το χλιαρό προς ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε 3-4 ώρες να τραβήξει σιρόπι μέσα, στολίζουμε με αμύγδαλο, καρύδι αιγινης , σοκολάτα σε γραμμές (να κρυώσει όμως).

Καλή επιτυχία.