Το ραβανί, με την αφράτη υφή του και το πλούσιο σιρόπι του, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού. Η μυρωδιά του που μοσχοβολά βανίλια και λεμόνι ξυπνάει αναμνήσεις από οικογενειακές συγκεντρώσεις και χαρούμενες στιγμές.
Υλικά
5 αυγά
1 κούπα τσ. ζάχαρη.
1 γιαούρτι
2/3 κουπας τσ. σπορελαιο
λίγο κονιάκ
2 βανίλιες
ξύσμα πορτοκάλι.
1 κούπα τσ. αλευρι
2 κουπες σιμ. χοντρο
Μισή κούπα καρυδα(αν δε θέλετε βάλτε ίση ποσοτ. αλευρι)
1 μπεικιν
Σιρόπι
3 Ποτήρια ζαχαρη
3 ποτήρια νερο
2κ.σ.χυμο λεμονι
1 φλούδα λεμονιου
Εκτέλεση
Χτυπάμε σε μια λεκάνη τ αυγά με 1 κούπα τσ. ζάχαρη. Προσθέτουμε το γιαούρτι ,σπορελαιο λίγο κονιάκ
βανίλιες και ξύσμα πορτοκάλι. Στο τελος προσθέτουμε τα στεριά υλικα (αλέυριμ σιμιγδαλι, καρυδα, μπεικιν)
Όταν είναι έτοιμο το μείγμα το αδειάζετε σε καλά βουτυρωμένο ταψί και το βάζετε στο προθερμασμένο φούρνο για
45 λ περίπου στους 200 βαθμούς.
Εν” τω μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί για 5 λ περίπου και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
Οταν το βγάλουμε ρίχνουμε χλιαρό το σιροπι
Αφήνουμε να πιεί καλά το σιρόπι… αργεί λίγο… και να φουσκώσει.
Καλή Απόλαυση
Η συνταγή της κυρίας Ρουλα Λυρου
Φωτό κας Χρυσανθη Παπαδοπουλου