Παστίτσο Νηστίσιμο

Υλικά

Σάλτσα μπεσαμέλ
1 λίτρο γάλα αμυγδάλου ή σόγιας
1 κούπα και 4 κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης ή νια όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 Κ.Υ. μοσχοκάρυδο
αλάτι
3 κ.σ. διατροφική μαγιά (προαιρετικά)

1 κγ ψιλοκομμένο πιπέρι
1 καρότο σε κύβους
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κύβους
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πακέτο ψιλοκομμένα μανιτάρια
1 κολοκυθάκι μεσαίο σε κύβους
1 κονσέρβα ντομάτες σε κύβους
αλάτι στη γεύση σας
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό μαϊντανό
ηλιέλαιο
1 πακέτο ζυμαρικά της επιλογής σας

Εκτέλεση

Βράζουμε νερό και φτιάχνουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τη συσκευασία. Στραγγίξτε και ρίξτε τα λάδι.
Αφήνω στην άκρη. Σοτάρετε όλα τα λαχανικά σε ένα τηγάνι. Τοποθετήστε τα πάνω από ζυμαρικά αλατοπιπερώστε και καρυκεύστε με όλα τα υπόλοιπα ξηρά βότανα,  ανακατέψτε για να αναμειχθούν ομοιόμορφα.

Φτιάξτε την μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς. Αν κολλάει χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία.
Μόλις ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι (μόλις δηλαδή πάρει ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα και αρχίσει να μυρίζει, σε περίπου 5 λεπτά), προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι και ανακατεύουμε για ακόμη 7 λεπτά ή μέχρι να πήξει και να γίνει σαν ρευστή κρέμα. Δεν θέλουμε να είναι πολύ υγρή. Αν θέλουμε, λίγο πριν πήξει βάζουμε και τη διατροφική μαγιά και ανακατεύουμε καλά.

Ρίξτε την μπεσαμελ από πάνω.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180. Ψήστε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί η σάλτσα μπεσαμέλ ή να έχει πάρει λίγο χρυσό καφέ χρώμα.

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: Stacy Kourpouanidis

Προηγούμενο άρθροΚέικ με καρύδια και σοκολάτα
Επόμενο άρθροΚεφτεδάκια με πατάτες και ντοματίνια στο φούρνο