Πατάτες Γιαχνί είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό φαγητό είναι ένα από τα αγαπημένα μου, και για καλό λόγο! Η απλή, αλλά γευστική σάλτσα ντομάτας, οι τρυφερές πατάτες, η αλμυρή φέτα που το συνοδεύει και οι ζουμερές ελιές συνδυάζονται άψογα για να δημιουργήσουν ένα πιάτο που είναι θρεπτικό και χορταστικό. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το κυρίως πιάτο:
- Πατάτες (σε κύβους): 4-5 μεσαίες
- Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο): 1 μικρό
- Σκόρδο (τριμμένο): 2 σκελίδες
- Ελαιόλαδο: ¼ φλιτζάνι
- Νερό: ¼ φλιτζάνι, ή περισσότερο
- Πουρές ντομάτας (Pumaro): 450 γρ.
Για τα αρωματικά:
- Ρίγανη (αποξηραμένη): 1 κουταλάκι του γλυκού
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι: ανάλογα με τη γεύση
- Νιφάδες κόκκινου πιπεριού (θρυμματισμένες): Μία πρέζα (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα:
- Μαϊντανός (ψιλοκομμένος): για γαρνιτούρα
- Φέτα και ελιές Καλαμών: Προαιρετικά, για το σερβίρισμα / γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Σε ένα βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα, μαγειρέψτε τα κρεμμύδια και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν μαλακά και να είναι ημιδιαφανή.
Προσθέστε το τριμμένο σκόρδο και μαγειρέψτε για περίπου 30 δευτερόλεπτα ακόμη προσέχοντας να μην το κάψετε. Αυτό θα δώσει μια υπέροχη βάση αρώματος στις Πατάτες Γιαχνί.
Προσθέστε τις πατάτες, τον πουρέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και τις θρυμματισμένες νιφάδες πιπεριού (αν χρησιμοποιήσετε) στο τηγάνι.
Ρίξτε αρκετό νερό για να καλύψετε τις πατάτες μέχρι την μέση. Φέρτε το μείγμα σε βρασμό και ανακατέψτε για να συνδυάσετε όλα τα συστατικά.
Σκεπάστε το τηγάνι και μειώστε τη φωτιά σε μέτρια χαμηλή. Σιγοβράζετε μέχρις ότου οι πατάτες είναι τρυφερές και η σάλτσα πήξει. Αυτό θα πάρει περίπου **30 λεπτά**.
Προσθέστε περισσότερο νερό κατά το μαγείρεμα εάν χρειαστεί, ώστε να μην στεγνώσει το φαγητό. Η σάλτσα πρέπει να είναι πηχτή και λεία.
Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο και σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί, ελιές και φέτα. Το πιάτο Πατάτες Γιαχνί είναι έτοιμο για απόλαυση!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 30-35 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 45-50 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για καλύτερη γεύση, χρησιμοποιήστε φρέσκες ντομάτες, αν και ο καλής ποιότητας πουρές ντομάτας είναι μια καλή εναλλακτική. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως καρότο ή σέλινο, για να εμπλουτίσετε τη γεύση.
Ρίξτε λίγη ζάχαρη (μισό κουταλάκι του γλυκού) για να εξισορροπήσετε την οξύτητα της ντομάτας. Το σιγοβράσιμο του φαγητού είναι απαραίτητο για να δέσει η σάλτσα και να μαλακώσουν οι πατάτες. Δείτε κι άλλες συνταγές με ντομάτα.
Αν θέλετε πιο πηχτή σάλτσα, λιώστε ελαφρώς με ένα πιρούνι μερικές πατάτες προς το τέλος του μαγειρέματος. Αυτό θα δώσει μια κρεμώδη υφή στις Πατάτες Γιαχνί.
Σχετικές Συνταγές
Φασολάκια Λαδερά: Παραδοσιακή Συνταγή










