Δείτε Επίσης: Σουφλέ πατάτας στον φούρνο…| Πατάτες τηγανητές με πιπεριές κρεμμύδια & μυρωδικά..
Πατάτες Γεμιστές με Κιμά είναι ένα υπέροχο, πλήρες φαγητό που φτιάχνω συχνά όταν θέλω κάτι χορταστικό και νόστιμο, το οποίο να έχει και μια πιο δημιουργική εμφάνιση. Εγώ τις γεμίζω με έναν πλούσιο κιμά, στον οποίο προσθέτω πατάτα πουρέ για να γίνει ακόμα πιο ζουμερός, γι’ αυτό και το αποτέλεσμα είναι πάντα αφράτο. Επιπλέον, το ψήσιμο στη σάλτσα ντομάτας κάνει τις πατάτες να λιώνουν στο στόμα, ενώ έτσι το πιάτο γίνεται μιαμ-μίαμ.
Υλικά Συνταγής
Για τη σάλτσα ντομάτας:
- Ντομάτες: 3 (ώριμες)
- Ελαιόλαδο: 1 κουταλιά της σούπας
- Κρεμμύδι: 1 μεγάλο (ψιλοκομμένο)
- Ντομάτα πελτέ: 1 κουταλιά της σούπας
- Ψιλοκομμένος μαϊντανός: 1/2 ματσάκι
- Αλάτι, Μαύρο πιπέρι
- Νερό: 1/2 ποτήρι
Για τον κιμά και τη γέμιση:
- Κιμάς μοσχαρίσιος: 250 γρ.
- Κρεμμύδι: 1 μεγάλο (ψιλοκομμένο)
- Σκόρδο: 3 σκελίδες (ψιλοκομμένο)
- Μαϊντανός: 1/2 ματσάκι (ψιλοκομμένος)
- Φρυγανιά τριμμένη: 2 κουταλιές της σούπας
- Τζίντζερ: 1/4 κουταλάκι του γλυκού (σκόνη)
- Κουρκούμη: 1/4 κουταλάκι του γλυκού (σκόνη)
- Φρέσκο αυγό: 1
- Πατάτα πουρές: (από το εσωτερικό των πατατών)
Για το τελείωμα:
- Πατάτες μεγάλες: 4 (για τη βάση)
- Μοτσαρέλα τριμμένη (ή άλλο κίτρινο τυρί): Πλούσια ποσότητα
Εκτέλεση
Ακολουθώ τα παρακάτω βήματα για να φτιάξω τις πιο νόστιμες Πατάτες Γεμιστές με Κιμά.
Κόβω τις πατάτες (τις 4 μεγάλες) στη μέση, κατά μήκος, και τις βάζω σε ένα μπολ με νερό. Με ένα κουταλάκι, αδειάζω προσεκτικά το κέντρο κάθε πατάτας, δημιουργώντας μία «βάρκα», και κρατάω αυτό που βγάζω στην άκρη σε ένα μπολάκι.
Βράζω ελαφρά τις μισές πατάτες (τις «βάρκες») μέχρι να μαλακώσουν στο πιρούνι και τις βγάζω στην άκρη.
Στη συνέχεια, βράζω και τις πατάτες που κράτησα στο μπολάκι (το εσωτερικό) καλά, τις κάνω πουρέ με ένα πιρούνι και τις κρατάω στην άκρη.
Ετοιμάζω τη σάλτσα ντομάτας. Ψιλοκόβω σε κυβάκια τις 3 ντομάτες και τις χτυπάω σε ένα μπλέντερ να γίνουν σάλτσα. Σε ένα τηγάνι βάζω μία κουταλιά λάδι, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, την σάλτσα ντομάτας, τον ντοματοπελτέ, μαύρο πιπέρι και μαϊντανό και ανακατεύω. Χαμηλώνω τη φωτιά και ρίχνω μισό ποτήρι νερό, κλείνω το καπάκι και αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να πήξει το μείγμα.
Φτιάχνω τον κιμά. Σε ένα μπολάκι βάζω τον κιμά μαζί με το σκόρδο, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, μαϊντανό, φρυγανιά, τζίντζερ, κουρκουμά, μαύρο πιπέρι, ένα αυγό και τον πατάτα πουρέ. Ζυμώνω καλά το μείγμα του κιμά με τα χέρια μου.
Γεμίζω και ψήνω. Σε ένα πυρέξ αδειάζω τη σάλτσα ντομάτας να καλύψει τη βάση. Παίρνω μία καλή κουταλιά κιμά, φτιάχνω ένα «μπιφτεκάκι» στο μέγεθος της πατάτας και το βάζω μέσα στην «κούφια» πατάτα. Μετά, τοποθετώ τη γεμισμένη πατάτα στο πυρέξ. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C για 25-30 λεπτά.
Βγάζω τις Πατάτες Γεμιστές με Κιμά από τον φούρνο, πασπαλίζω πλούσια κάθε μια με τριμμένο τυρί και τις ξαναβάζω στο φούρνο για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να λιώσει και να ροδίσει το τυρί. Βγάζω από τον φούρνο, αφήνω να κρυώσει λίγο και σερβίρω.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 35-40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 5 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 10 λεπτά (για το βράσιμο των πατατών)
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνουν οι Πατάτες Γεμιστές με Κιμά πιο ζουμερές, μπορείς να προσθέσεις 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στον κιμά κατά το ζύμωμα.
Δοκίμασε να προσθέσεις στην σάλτσα ντομάτας και λίγη κανέλα ή ζάχαρη για να εξισορροπήσεις την οξύτητα της ντομάτας.
Μπορείς να σερβίρεις το πιάτο με μια ωραία πράσινη σαλάτα και τυρί φέτα.
Δείτε Επίσης: Σουφλέ πατάτας στον φούρνο…| Πατάτες τηγανητές με πιπεριές κρεμμύδια & μυρωδικά..
Καλή Όρεξη













