Πατατόπιτες στο τηγάνι
Οi Πατατόπιτες στο τηγάνι είναι μια απλή και πολύ νόστιμη συνταγή, όπως την μαγείρευαν οι μητέρες και οι γιαγιάδες μας. Παρασκευάζεται χωρίς ψήσιμο αλλά τηγανίζεται σε λάδι. Τα υλικα από όπου γίνεται αυτή η ζύμη πρακτικά δεν απορροφούν λίπος. Όσο οι πίτες είναι ζεστές, είναι πολύ τραγανές και όταν κρυώσουν λίγο, γίνονται μαλακές.
Υλικά:
200 ml νερο
200 ml ζωμό πατάτας (από τις βρασμένες πατάτες)
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
9 γραμμάρια μαγιά
4 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
800 γραμμάρια αλεύρι
Γέμιση
πατάτες (καθαρισμένες): 600-700 γρ.
150 γρ. κρεμμύδι
40 γραμμάρια βούτυρο
αλάτι, πιπέρι κατά βούληση.
Εκτέλεση
Ρίχνετε το ζεστό ζωμό πατάτας και το νερο σε ένα μπολ, προσθέτετε αλάτι, ζάχαρη, μαγιά και ανακατεύετε.
Προσθέστε το μισό κοσκινισμένο αλεύρι. Ζυμώνετε με ένα κουτάλι, ρίχνετε το λάδι, ζυμώνετε και προσθέτετε
τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι. Βάλτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και ζυμώστε καλά μέχρι να γίνει λεία. Ζυμώνουμε για περίπου 7-10 λεπτά.
Λαδώστε τα χέρια σας με λάδι για να ζυμώνετε ευκολότερα. Μην προσθέτετε αλεύρι στη ζύμη.
Η ζύμη είναι μαλακή, ελαστική και δεν κολλάει στα χέρια σας.
Λαδώνουμε ένα μπολ με φυτικό λάδι, βάζουμε τη ζύμη, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε σε ζεστό μέρος. Η ζύμη θα πρέπει να φουσκωσει κατά 2-2,5 φορές.
Τη βάζετε σε μια επιφάνεια εργασίας, τη ζυμώνετε, τη χωρίζετε σε 16 ίσα κομμάτια.
Σχηματίζετε μπάλες, καλύπτετε με μεμβράνη για 15 λεπτά.
Ανοίξτε, βάλτε στο κέντρο την έτοιμη γέμιση (σε θερμοκρασία δωματίου), τσιμπήστε τη ζύμη να κλεισει, σχηματίστε μια πίτα και τοποθετήστε την σε μια λαδωμένη επιφάνεια. Την πασπαλίζετε με λάδι και την σκεπάζετε με μεμβράνη για να φουσκώσει.
Ρίχνουμε λάδι σε μια κατσαρόλα σε ύψος 3-4 εκατοστά ύψος, ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά (εγώ έχω 4 από τα 9) και αρχίζετε να τηγανίζετε, ξεκινώντας από αυτές που πλάσατε πρώτες. Τις βάζετε με τη ραφή προς τα κάτω και τις τηγανίζετε και από τις δύο πλευρές για περίπου δύο λεπτά. Αν το λάδι είναι πολύ καυτό, η ζύμη θα καεί γρήγορα και στη μέση μπορεί να είναι υγρή. εγώ τηγάνισα για δύο. Τραβήξτε τα σε μια χαρτοπετσέτα για να αφαιρέσετε το περιττό λίπος και στη συνέχεια μεταφέρετε τα σε ένα πιάτο.
Καλή όρεξη!!!
Η Συνταγή είναι της Світлана Юрченко 🙏💙💛
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Πατατόπιτες με κοτόπουλο
Συστατικά:
Για την πιτα πατάτας:
● μισό κιλό πατάτες
● 1 αυγό
● 0,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
● 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
● μυρωδικά της επιλογή σας
● τυρί
Για γέμιση:
● 250 γραμμάρια κιμά κοτόπουλου
● 2 κρεμμύδια
● μπαχαρικά
● 1 κουταλιά της σούπας μαγιονέζα
● λίγο σκόρδο
Μαγείρεμα:
Τσιγαρίζουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια και τα μυρωδικά με το σκόρδο και τη μαγιονέζα
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, στραγγίζουμε το νερό, πολτοποιούμε τις πατάτες, προσθέτουμε το αυγό, το αλεύρι, τα μυρωδικά.
Αφήστε να κρυώσει η ζύμη, χωρίστε σε κομμάτια.
Από κάθε κομμάτι, φτιάξτε μία μικρή πίτα βάλτε τα σε ένα λαδωμένο ταψί καλυμμένο με χαρτι ψησίματος.
Αλειψτε το καθένα με ένα χτυπημένο αυγό, βάζετε τη γέμιση από πάνω, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για ένα τέταρτο της ώρας.
ΠΗΓΗ: Лариса Рубцова