Τα Ποντιακά Πιροσκί , γνωστά ως πισσία, είναι τηγανιτές πίτες γεμιστές με διάφορα υλικά. Αποτελούν ένα δημοφιλές πιάτο στην ποντιακή κουζίνα και συχνά σερβίρονται ως ορεκτικό ή ως ελαφρύ γεύμα. Η ζύμη φτιάχνεται με νερό από βρασμένες πατάτες για να γίνει έξτρα αφράτη. Η γέμιση για τα πισσία μπορεί να ποικίλλει, αλλά εδώ θα φτιάξουμε την κλασική με πατάτες και **καραμελωμένο κρεμμύδι. Τα πισσία τηγανίζονται σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Σερβίρονται ζεστά και μπορούν να συνοδευτούν με διάφορα dips. Συνταγή από @mari_glasgow.

 

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά για τα Πισσία

Για την Ζύμη:

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις – 500 γρ.
  • Ξηρή μαγιά – 1 φακελάκι (8 γρ.) ή φρέσκια μαγιά 20 γρ.
  • Ζεστό νερό βρασμένων πατατών (αλατισμένο) – 250 ml
  • Ζάχαρη – 2 κσ (κουταλιές της σούπας)
  • Αλάτι – 2 κγ (κουταλάκια του γλυκού)
  • Ελαιόλαδο – 2 κσ (κουταλιές της σούπας)

Για τη Γέμιση:

  • Πατάτες – 500-600 γρ.
  • Μεγάλο καφέ κρεμμύδι – 1 τεμ.
  • Βούτυρο – 100 γρ.
  • Μέντα (δυόσμος) – μερικά φύλλα (ψιλοκομμένα)
  • Μαϊντανός – λίγος (ψιλοκομμένος)
  • Αλάτι και πιπέρι – για γεύση

Επιπλέον:

  • Φυτικό λάδι – για τηγάνισμα

Μέθοδος Εκτέλεσης

1. Προετοιμασία Πατάτας: Ξεφλουδίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε στρογγυλές φέτες έως 2 cm. Βάλτε τις πατάτες με νερό και λίγο αλάτι να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Αποθηκεύστε 250 ml από το αλατισμένο νερό των πατατών για τη ζύμη. Στραγγίστε και κάντε τις πατάτες πουρέ με ένα ξύλινο κουτάλι.ΠΙΣΣΙΑ τα Ποντιακά Πιροσκί

2. Ετοιμασία Κρεμμυδιού: Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι , το βούτυρο , λίγο αλάτι και πιπέρι. Αφήστε το κρεμμύδι να μαλακώσει και να καραμελώσει ελαφρά. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέστε το κρεμμύδι πάνω από τον πουρέ πατάτας.

3. Ολοκλήρωση Γέμισης: Ανακατέψτε καλά τον πουρέ με το κρεμμύδι. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι για γεύση και προσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο . Η γέμιση ολοκληρώθηκε.

4. Ζύμη: Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε στο ζεστό νερό πατάτας τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Στη συνέχεια προσθέστε το αλεύρι. Ανακατέψτε και ζυμώστε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά η ζύμη. Καλύψτε με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε για περίπου 45 λεπτά έως ότου η ζύμη διπλασιαστεί σε μέγεθος .

5. Πλάσιμο: Χωρίστε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια . Ανοίξτε τις μικρές πίτες με το χέρι (ή με πλάστη). Τοποθετήστε μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και διπλώστε καλά τις πλευρές , σχηματίζοντας μισοφέγγαρο.

ΠΙΣΣΙΑ τα Ποντιακά Πιροσκί

6. Σφράγισμα & Τηγάνισμα: Βρέξτε τα δάχτυλά σας με λίγο νερό για να κολλήσουν καλά οι άκρες.

ΠΙΣΣΙΑ τα Ποντιακά Πιροσκί

Βάλτε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά με καλή ποσότητα λαδιού . Τηγανίστε τα Πιροσκί και στις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν και σερβίρετε ζεστά ! Δοκιμάστε κι άλλες συνταγές από την Ποντιακή Κουζίνα. Καλή Απόλαυση!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Αναμονής / Φουσκώματος Ζύμης: 45 λεπτά

Χρόνος Τηγανίσματος: 15-20 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 35 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Αυθεντικά Πισσία

Το Νερό Πατάτας: Το αλατισμένο ζεστό νερό από τις βρασμένες πατάτες είναι κλειδί για την ποντιακή κουζίνα. Δίνει στη ζύμη πλούσια γεύση και την κάνει εξαιρετικά μαλακή και αφράτη μετά το τηγάνισμα.

Η Ζύμη: Βεβαιωθείτε ότι το νερό πατάτας είναι ζεστό (όχι καυτό) για να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά. Η ζύμη πρέπει να ζυμωθεί καλά για 10 λεπτά και να γίνει ελαστική .

Το Κρεμμύδι: Το καραμελωμένο κρεμμύδι με το βούτυρο δίνει βάθος γεύσης στη γέμιση. Μην το παραλείψετε.

Σφράγισμα: Το υγρό σφράγισμα των άκρων (βρέχοντας τα δάχτυλα με νερό) είναι απαραίτητο για να μην ανοίξουν τα πισσία κατά το τηγάνισμα.


 

Σχετικές Συνταγές 

Περέκ (Ποντιακή Πίτα)

Ποντιακά Μαντί με Γιαούρτι

Πατατοκροκέτες Τραγανές


Recipe by @mari_glasgow •Follow on https://www.instagram.com/mari_glasgow/for