Η πίτσα με βάση πατάτας είναι μια υπέροχη, λαχταριστή και πρωτότυπη εναλλακτική στην κλασική πίτσα. Ποιος άλλωστε δεν λατρεύει την πίτσα και τις πατάτες! Και γιατί να μην είναι μια πίτσα φτιαγμένη με πατάτα, χωρίς αλεύρι και χωρίς γλουτένη, παρασκευασμένη με εύκολο τρόπο; Η ζύμη της φτιάχνεται από πουρέ πατάτας, προσφέροντας μια πιο υγιεινή και χορταστική επιλογή που θα σας ξετρελάνει. Είναι ένα φαγητό που μπορείτε να απολαύσετε άφοβα και να το προσφέρετε στους φίλους σας, εντυπωσιάζοντάς τους με την πρωτοτυπία του. Η πίτσα με βάση πατάτας είναι μία επιλογή που αξίζει να δοκιμάσετε!
Υλικά για τη βάση και τη γέμιση
- 2 κιλά πατάτες
- 1 αυγό
- αλάτι
- πιπέρι
- λίγο λάδι
- 300 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
- Υλικά επικάλυψης της επιλογής σας (π.χ. Ζαμπόν, Μπέικον, Φρέσκα μανιτάρια, Πιπεριά πράσινη, ντομάτα, κρεμμύδι, ελιές, φέτα)
Εκτέλεση της Συνταγής
Ξεφλουδίζω και τρίβω τις πατάτες. Χρησιμοποιώντας μια τσαντίλα τυριού ή ένα σουρωτήρι, απομακρύνω καλά την περίσσεια υγρού. Στη συνέχεια, τρίβω και το τσένταρ.
Σε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετώ τις στραγγισμένες πατάτες, 100 γραμμάρια από το τριμμένο τσένταρ, το αυγό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Στρώνω ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί διαστάσεων 37×44 εκ. Ρίχνω το μείγμα της πατάτας σε αυτό και το απλώνω με τα χέρια μου ή με μια σπάτουλα έτσι ώστε να αποκτήσω ένα λεπτό, ομοιόμορφο φύλλο για την πίτσα μου.
Ψήνω τη βάση σε προθερμασμένο φούρνο στους 220°C για περίπου 30 λεπτά. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζω το κάλυμμα της πίτσας. Μπορώ να χρησιμοποιήσω προϊόντα σύμφωνα με τις προτιμήσεις και τις επιλογές μου.
Για τη δική μου πίτσα, έβαλα τριμμένο τυρί τσένταρ, ζαμπόν και μπέικον πάνω στην ήδη ψημένη βάση. Πρόσθεσα φέτες ντομάτας, πασπάλισα με παρμεζάνα και βασιλικό, και έριξα μπόλικο τυρί από πάνω. Ψήνω για άλλα 15-20 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 220°C μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ροδίσουν.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 45 – 50 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά
Χρήσιμα Tips για την Πίτσα με Βάση Πατάτας
Είναι πολύ σημαντικό να στραγγίσετε πολύ καλά τις τριμμένες πατάτες για να μη βγάλουν υγρά κατά το ψήσιμο. Αυτό είναι το μυστικό για μια τραγανή βάση.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τυρί αντί για τσένταρ, όπως μοτσαρέλα ή γραβιέρα, για να φτιάξετε την τέλεια πίτσα με βάση πατάτας σύμφωνα με το γούστο σας.
Για την επικάλυψη, μην διστάσετε να πειραματιστείτε με τα υλικά που σας αρέσουν.












