Ο Πλαστός ή Μπαμπανέτσα είναι μια παραδοσιακή πίτα, φτιαγμένη με καλαμποκάλευρο, γνωστή σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με μικρές παραλλαγές. Η γεύση της είναι πλούσια και ελαφρώς γλυκιά, ενώ η υφή της είναι τραγανή εξωτερικά και μαλακή στο εσωτερικό. Εγώ την αγαπώ γιατί είναι ένα χορταστικό και θρεπτικό πιάτο, που μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα ή ένα νόστιμο σνακ.
Υλικα
600γραμ.αλευρι καλαμποκίσιο
100ml λάδι
100ml ξυνογαλο
1 κουταλιά πελτέ
Για τή γέμιση
1 κιλό πράσο 1/2 κιλό σπανάκι
7 κρεμμυδάκια φρέσκα και τά πιέζω με αλάτι για να κάτσουν
2 κουταλιές καλαμποκαλευρο
800 γραμ.τυρι
Επικάλυψη
7 κουταλιές καλαμποκαλευρο
1 αυγό
1/2 βιταμ λιωμένο
100ml ανθρακούχο νερό
Εκτέλεση
Το αλευρι με το λάδι, ξυνογαλο και μια κουταλιά πελτέ τα κάνουμε ζύμη μπορεί να χρειαστεί λίγο νερό την ζύμη την θέλουμε
λίγο τριφτει την απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί και την πιέζουμε.
Για τή γέμιση βάζω πράσο και μισό κιλό σπανάκι και τα κρεμμυδάκια τα φρέσκα και τά πιέζω με αλάτι για να κάτσουν και
δύο κουταλιές καλαμποκαλευρο και τυρι τριμμένο. Βαζουμε τή γέμιση και από επάνω απλώνουμε επτά κουταλιές καλαμποκαλευρο
Μετά σ ένα μπολακι χτυπάμε το αυγό, βιταμ λιωμένο και 100ml ανθρακούχο νερό και το απλώνουμε εγώ έξτρα βάζω και τριμμένα κασερια
Η Συνταγή είναι του Άρης Βαρσαμίδης
Tips για τον Τέλειο Πλαστό ή Μπαμπανέτσα
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει ο Πλαστός ή Μπαμπανέτσα σας αξεπέραστος! Η ποιότητα του καλαμποκάλευρου παίζει ρόλο, οπότε επιλέξτε ένα καλής ποιότητας. Όταν πιέζετε τα χόρτα με το αλάτι, τα βοηθάτε να βγάλουν τα υγρά τους και να γίνουν πιο νόστιμα. Μην παραλείψετε το ανθρακούχο νερό στην επικάλυψη, καθώς βοηθάει να γίνει η επιφάνεια πιο τραγανή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε τυρί σας αρέσει, αλλά η φέτα του δίνει μια πιο παραδοσιακή και αλμυρή νότα.











