Πλατσέντα Μυτιλήνης

Υλικά

Ζύμη

1 ποτήρι του νερού λάδι
2 ποτήρια του νερού νερό
1/2 κ.γ αλάτι
2 κ/σ χυμό λεμονιού
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο σηκώσει

Πασπάλισμα

400 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
4 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλιές κανέλα

Σιρόπι

2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
1 1/2 ποτηρια του νερού νερό
χυμό από μισό λεμόνι
1 κ.σ μέλι

2 ποτήρια του νερού λάδι καυτό για το ζεμάτισμα

Εκτέλεση

Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι γιατι θέλουμε να κρυώσει.Βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για 5-6 λεπτά.
Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε να λιώσει και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το λάδι το αλάτι και αλεύρι τόσο ώστε τρίβοντας το αλεύρι με το λάδι ανάμεσα στις παλάμες μας η ζύμη να αρχίσει να μοιάζει σαν ψίχουλα ψωμιού.

Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το νερό και τον χυμό λεμονιού.
Ζυμώνουμε μέχρι να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ή αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία και σφικτή.
Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήνουμε να σταθεί μία ώρα.
Χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε μέτριο φύλλο, λίγο πιο χοντρό από το λεπτό φύλλο κρούστας, πασπαλίζοντας κατά το άνοιγμα με το κορν-φλάουρ.
Σουρώσουμε το φύλλο σαν πλισέ και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί.
Ζεσταίνουμε πολύ καλά το λάδι για να ζεματίσουμε με αυτό τα φύλλα της πλατσέντας.
Για να καταλάβουμε ότι το λάδι έχει τη σωστή θερμοκρασία, την ώρα που περιχύνουμε το γλυκό πρέπει να βγάζει φυσαλίδες.

Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για τα πρώτα 15 λεπτά και έπειτα χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ψηθεί η πλατσέντα και να αποκτήσει χρυσό χρώμα.
Σιροπιάζουμε, το ζεστό γλυκό με κρύο σιρόπι. Πριν τραβήξει το φύλλο όλο το σιρόπι, πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, ανακατεμένο με την ζάχαρη και την κανέλα.
Έτσι θα κολλήσει καλύτερα, μόλις το φύλλο απορροφήσει όλο το σιρόπι.

Καλή επιτυχία!!!!

Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη