Το Πολίτικο Μοσχαράκι με Πατάτες είναι ένα πιάτο που αγγίζει τις ψυχές και τους γευστικούς κάλυκες όλων. Το μαλακό μοσχάρι, σιγομαγειρεμένο σε πλούσια σάλτσα ντομάτας, παντρεύεται αρμονικά με τις χρυσαφένιες πατάτες, δημιουργώντας μια συμφωνία γεύσεων που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Είναι ένα κλασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι. Η εκτέλεση είναι απλή, αρκεί να ακολουθήσετε πιστά τα βήματα. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα φαγητό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το κυρίως πιάτο:

  • 800 γρ. Μοσχάρι (ποντίκι, σε κύβους 4-5 εκ.)
  • 1.200 γρ. Πατάτες (σε κυβάκια 3-4 εκ.)

Για τη σάλτσα:

  • 5 Ντομάτες ώριμες (τριμμένες)
  • 2 Ξερά κρεμμύδια (τριμμένα ή ψιλοκομμένα)
  • 2 Πιπεριές κέρατο (ψιλοκομμένες)
  • 2 κσ Ρίγανη ξερή
  • 80 ml Ελαιόλαδο (για το μαγείρεμα)
  • Λίγο λάδι (για το τηγάνισμα)
  • Αλάτι, Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά βούληση)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προετοιμασία του Κρέατος: Αφήνουμε το κρέας σε μπολ με κρύο νερό για 1 ώρα, για να βγάλει το αίμα του. Το στραγγίζουμε καλά και το βάζουμε σε μια αντικολλητική κατσαρόλα.

Σοτάρισμα και Μαγείρεμα: Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά που θα βγάλει. Στην αρχή θα φαίνεται ότι κολλάει, αλλά μετά τα 2 λεπτά θα ξεκολλήσει εύκολα. Προσθέτουμε τα 80 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε ίσα να καλύπτει τα κομμάτια του κρέατος, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσει το κρέας.

Προετοιμασία των Πατατών: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τις πατάτες για 4-5 λεπτά (αν χρειάζεται, σε δόσεις), μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς εξωτερικά (μισοτηγανισμένες). Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.

Τελικό Μαγείρεμα: Ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κρέας τις μισοτηγανισμένες πατάτες, τις τριμμένες ντομάτες, τις ψιλοκομμένες πιπεριές, το αλατοπίπερο και τη 1 κσ ρίγανη. Ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας και οι πατάτες και να δέσει η σάλτσα.

Αποσύρουμε το Πολίτικο Μοσχαράκι με Πατάτες από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη 1 κσ ρίγανη. Σερβίρεται ζεστό.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά (χωρίς το μούλιασμα)

Χρόνος Μουλιάσματος: 60 λεπτά

Χρόνος Σοταρίσματος: 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Βήμα 1: Κρέας): 45 λεπτά

Χρόνος Τηγανίσματος Πατατών: 5-10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Βήμα 2: Τελικό): 15-20 λεπτά

Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει το Πολίτικο Μοσχαράκι με Πατάτες πιο πλούσιο σε γεύση, αντί για νερό, μπορείτε να προσθέσετε μοσχαρίσιο ζωμό.

Για να μη λασπώσουν οι πατάτες, είναι σημαντικό να τις μισοτηγανίσετε και να τις προσθέσετε στο τέλος, όταν το κρέας έχει ήδη μαλακώσει. Η ρίγανη στο τέλος προσφέρει έντονο άρωμα. Δείτε κι άλλες κλασικές συνταγές κατσαρόλας.

Αν θέλετε η σάλτσα να είναι πιο γλυκιά, μπορείτε να προσθέσετε 1 κγ ζάχαρη μαζί με τις ντομάτες, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ντομάτες εκτός εποχής. Το κρέας ποντίκι είναι ιδανικό γιατί γίνεται μαλακό με το σιγομαγείρεμα.


Tags:

Alt Text 1: Πολίτικο Μοσχαράκι με Πατάτες, σερβιρισμένο σε βαθύ πιάτο.

Alt Text 2: Κλασικό Πολίτικο Μοσχαράκι με Πατάτες, σιγομαγειρεμένο στην κατσαρόλα.

Alt Text 3: Ζουμεροί κύβοι μοσχαριού σε σάλτσα, με χρυσαφένιες πατάτες.


Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Μοσχάρι Κοκκινιστό για Παστίτσιο

Μοσχάρι Λεμονάτο στο Φούρνο

Κοτόπουλο με Πατάτες σε Σάλτσα


γαστρονόμος