Ποντιακή Φανουρόπιτα με Ψωμί

Η Φανουρόπιτα είναι από τον Pastry Chef Stratos Petrou

Η Ποντιακή Φανουρόπιτα με Ψωμί αποτελεί μια ξεχωριστή συνταγή, γεμάτη παράδοση και νοστιμιά. Σε αντίθεση με τις κλασικές φανουρόπιτες, αυτή η εκδοχή βασίζεται σε ψωμί, προσφέροντας ένα υγρό και αρωματικό αποτέλεσμα που θα σας ενθουσιάσει.

Τι μου άρεσε:

  • Η υφή: Η ψίχα του ψωμιού, αφού μουλιάσει στο κρασί και το λάδι, γίνεται μαλακιά και ζουμερή, δημιουργώντας μια υπέροχη υφή σε κάθε μπουκιά.
  • Η γεύση: Ο συνδυασμός μπαχαρικών, όπως κανέλα και γαρύφαλλο, μαζί με τα καρύδια και το πορτοκάλι, προσφέρει μια πλούσια και γεμάτη γεύση που ισορροπεί ιδανικά με τη γλυκύτητα.
  • Η ευκολία: Η συνταγή είναι αρκετά απλή και εύκολη στην εκτέλεση, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να φτιάξουν ένα παραδοσιακό γλυκό χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Συνοψίζοντας:

Η Ποντιακή Φανουρόπιτα με Ψωμί αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν ένα γλυκό γεμάτο γεύση, παράδοση και νοστιμιά. Η εύκολη εκτέλεση και η προσαρμοστικότητα της συνταγής την καθιστούν ιδανική για κάθε περίσταση.

Σας την προτείνω ανεπιφύλακτα!

Υλικά

375 γρ Ψίχα ψωμί το λευκό μόνο
240 γρ Ελαιόλαδο
390 γρ Κόκκινο κρασί Ξηρό
15 γρ Σόδα Μαγειρικής
2 κουτ γλυκού Κανέλα
1 κουτ γλυκού Γαρύφαλλο
255 γρ Ζάχαρη άχνη
120 γρ Καρύδια τριμμένα
650 γρ Αλεύρι Φαρινάπ

Για Διακόσμηση
Σουσάμι ή Ζάχαρη Άχνη

Εκτέλεση

Ξεκινάμε να φτιάξουμε αυτή τη διαφορετική φανουρόπιτα από όλες όσες έχετε δει βάζοντας σε ένα μεγάλο μπολ την ψίχα του ψωμιού μόνο το άσπρο μέρος και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και κρασί τα ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να πάνε παντού τα υγρά και τα αφήνουμε για τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά έτσι ώστε να μουλιάσουν πολύ καλά

Στη συνέχεια σε μία κανάτα ή σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά δηλαδή το αλεύρι και ζάχαρη άχνη τα μπαχαρικά και τα καρύδια και τα ανακατεύουμε. Μετά τα 15 λεπτά περίπου βάζουμε το ψωμί με τα υγρά στο multi και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνει ένας ωραίος πολτός αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και σταδιακά προσθέτουμε τα στέρεα υλικά όπου τα ανακατεύουμε και στη συνέχεια ζυμώνοντας τα

Στο τέλος θα δούμε ότι θα έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας τοποθετούμε το μείγμα της φανουρόπιτας σε ένα ταψάκι να διαστάσεις 27 με 28 εκατοστών το οποίο το έχω λαδώσει και αλευρώσει και τοποθετώ και μία λαδόκολλα δεν είναι πιο εύκολο στο ξεφορμαρισμα στη συνέχεια λαδώνουμε την επιφάνεια της φανουρόπιτας με ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με σουσάμι και αυτό το στάδιο είναι προαιρετικό μπορείτε να τη σβήσετε και έτσι και το τέλος θα την αφήσετε ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για περίπου 45 με 50 λεπτά και κάνουμε και ένα μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό

Προηγούμενο άρθροΦιλέτο ξιφία ψημένο στο φούρνο πάνω σε χοντρό αλάτι, …από τις συνταγές του Παππού
Επόμενο άρθροΣιμιγδαλένιος Χαλβάς 1-2-3-4…με πορτοκάλι