Πρασόπιτα με κατσικίσιο τυρί

Μια νόστιμη πρασόπιτα με κατσικίσιο τυρί! Απολαυστικό και εύκολο να το φτιάξετε.

Υλικά

για τη ζύμη:
450 γρ αλεύρι Κούλα,
1 αυγό,
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο,
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι,
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
200 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση:
6 πράσα κομμένα σε στρογγυλά
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μάραθο,
1/2 ματσάκι δύοσμο,
1 αυγό και 1 κρόκος αβγού,

1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος,
αλάτι, μαύρο πιπέρι,
250 γρ μαλακα τυράκια Presintent κομενο σε κυβους,
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
100 g βούτυρο
50 ml σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων.

Εκτέλεση

Ζυμώνω τη ζύμη και την αφήνω να ξεκουραστεί για 1 ώρα, τηγανίζω το πράσο και ανακατεύω με τα υπόλοιπα υλικά αφού κρυώσει.
Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη εκ των οποίων το ένα είναι 2/3 και το άλλο 1/3
Ανοίγω το φύλλο με διάμετρο 40 εκ. και την αλείφω με βούτυρο, διπλώνω, λαδώνω κάθε πτυχή, να είναι φάκελος, τη βάζω στο ψυγείο μέχρι να επαναλάβω το ίδιο με τη μικρότερη ζύμη.
Βγάζω την πρώτη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγω με διάμετρο 40-45 εκ., λαδώνω το ταψί, τη βάζω στο ταψί, οι άκρες να είναι περίπου 7-8 εκ. από έξω, αλείφω τον πάτο με τη μουστάρδα.

Ρίχνω τη γέμιση, και στρίβω με τις άκρες, γιατί έχει υγρά, πρέπει να είναι στη μέση ανοιχτή
Με την άλλη κρούστα κάνω ένα δίχτυ από πάνω (Ανοίγω το δεύτερο φύλλο, που προηγουμένως λαδώνω και δίπλωσα σε φάκελο, κόβω σε λωρίδες και στρίβω σε σπείρα. Η ζύμη είναι πολύ απαλή και τη δουλεύεις σαν σφολιάτα), αλείφω με κρόκο χτυπημένο με 2 κουταλιές κρέμα γάλακτος, ψήνω στους 190 βαθμούς για 45 λεπτά

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της Snejana Izevkova

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Η Πρασόπιτά μου

Πρασόπιτα

Συστατικά:

– 6 πράσα κομμένα σε φέτες
– 1 ψιλοκομμένο μεγάλο κρεμμύδι
– 4 κουταλιές ελαιόλαδο
– 6 μισχους σέλινο ψιλοκομμένο
– 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
– αλάτι
– πιπέρι
– 5 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
– 2 1/2 κουταλιά της σούπας μαϊντανό
– 1 1/2 κουταλιά της σούπας άνηθο
– ξύσμα λεμονιού, 1 λεμονιού
– χυμό λεμονιού, 1/2 λεμονιού
– 450γρ τυρί φέτα
– 2 αυγα
– 1 πακέτο φύλλο κρουστας για πίτα
– 1 λιωμένο βούτυρο για βούρτσισμα
– 1 χούφτα κρέμα σιταριού
– Τριμμένη φρυγανιά

Μέθοδος:

– Προθερμάνετε το φούρνο σε 180 *.
– Τοποθετήστε ένα δοχείο γεμάτο νερό σε υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε αλάτι και βράστε.
– Κόψτε τα πράσα σε ροδελες και προσθέστε τα στην κατσαρόλα.
– Αφήστε τα να βράσουν για 2-3 λεπτά για να αφαιρέσετε την πικρή γεύση.
– Στραγγίστε και τοποθετήστε το τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία. Αφήστε το να ζεσταθεί.
– Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.

– Προσθέστε 4 κουταλιές ελαιόλαδο στο καυτό τηγάνι. Προσθέστε τα κρεμμύδια και τα πράσα και σοτάρετε.
– Κόψτε το σέλινο σε γύρους, κομματιάστε το σκόρδο και προσθέστε και τα δύο στο τηγάνι.
– Αλάτι, ανακατεύουμε συχνά και σοτάρουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να καραμελωθούν ωραία.
– Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτουμε με τα πράσα και τα κρεμμύδια.
– Προσθέστε τον μαϊντανό και τον άνηθο
– Προσθέστε το πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού.
– Προσθέστε τριμμένη φέτα.
– Προσθέστε το αυγό και ανακατέψτε μέχρι να συνδυαστούν όλα τα συστατικά.

Συναρμολόγηση:

1. Ρίξτε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα μεγάλο ταψί για να δημιουργήσετε μια ομοιόμορφη στρώση.
2. Πάρτε 2 φύλλα και τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε το να κρεμαστουν έξω απο τα πλαινα.
Κάντε το ξανά σε όλες τις πλευρές του ταψιου, φροντίστε να βουτύρετε καλά τα φύλα. Τοποθετήστε 2 ακόμη φύλλα στο κέντρο του ταψιου σουρωμενα. Και ελαφρά βουτυρώστε.
3. Απλώστε όλη την γέμιση μέσα στα φύλλα. Όλα τα φύλλα που κρέμονται έξω από το ταψί πρέπει να διπλώνονται απο την γεμιση.
4. Τοποθετήστε 2 φύλλα απο πάνω και σουρωστε τα να ειναι μέσα στο ταψί.
5. Κρατήστε 5 έως 6 φύλλα για επικαλυψη και τοποθετήστε αυτά τα φύλλα πάνω από το
τσαλακωμένο φύλλο και ραντιστε το φυλλο απο πάνω με το υπόλοιπο βουτυρο.

6. Χαρακώστε την κορυφή της πίτας αλλά μην το κόψετε μέχρι κάτω.
7. Ψήστε την πίτα στην κεντρική σχάρα για 60 έως 70 λεπτά.
Αφήστε το πίτα να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 20 λεπτά, έτσι ώστε να ψηθει η γέμιση.

ΠΗΓΗ: Vasiliki Koula Demetrio

Προηγούμενο άρθροΓρήγορη Τυρόπιτα στο τηγάνι
Επόμενο άρθροΠεντανόστιμες τηγανίτες