Πρασόρυζο, ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για όσους αναζητούν μια γευστική και θρεπτική εμπειρία. Η συνταγή του, απλή αλλά γεμάτη νοστιμιά, βασίζεται σε ρύζι, πράσα, κρεμμύδι, και ελαιόλαδο. Η αρμονική ισορροπία γεύσεων, με το ρύζι να αγκαλιάζει τη γήινη γεύση του πράσου και το δροσιστικό άρωμα του άνηθου (προαιρετικά), δημιουργεί μια γευστική πανδαισία. Το Πρασόρυζο είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα πιάτο που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για τη βάση:
- Ελαιόλαδο: 2 κουταλιές της σούπας (κ.σ.)
- Κρεμμύδι (μεγάλο, ψιλοκομμένο): 1
- Πελτές ντομάτας: 1 κουταλάκι του γλυκού (κ.γ.)
Για το Πρασόρυζο:
- Πράσα (κομμένα σε ροδέλες): 700-800 γρ.
- Ρύζι: 1 χούφτα
- Νερό ή ζωμός (κρέατος/λαχανικών): 1 ½ φλιτζάνι (φλ.)
Για την γεύση:
- Αλάτι και πιπέρι: ανάλογα με τη γεύση
- Άνηθος (προαιρετικά): για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο.
Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρετε για 1 λεπτό, ώστε να βγάλει τα αρώματά του.
Ρίξτε τα πράσα και σοτάρετε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε το ρύζι και ανακατέψτε καλά για να γυαλίσει. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται “καβούρδισμα” και βοηθάει το ρύζι να κρατήσει το σχήμα του.
Ρίξτε το νερό (ή ζωμό) και αλατοπιπερώστε.
Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα υγρά. Ελέγξτε αν χρειάζεται επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του βρασμού.
(Προαιρετικά) Προσθέστε τον άνηθο και ανακατέψτε. Ο άνηθος δίνει στο Πρασόρυζο το παραδοσιακό του άρωμα.
Αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για 5 λεπτά εκτός φωτιάς πριν το σερβίρετε ζεστό. Καλή όρεξη!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 25-30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 40-45 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 5 λεπτά (για να ξεκουραστεί).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για πιο πλούσια γεύση, αντικαταστήστε το νερό με ζωμό λαχανικών. Αυτό θα αναδείξει τη γεύση του πράσου και θα κάνει το Πρασόρυζο ακόμα πιο θρεπτικό. Δείτε και άλλες συνταγές με ρύζι.
Για να γίνει το φαγητό πιο χυλωμένο, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού μαζί με τον πελτέ ντομάτας. Αυτό βοηθάει στην έκλυση του αμύλου από το ρύζι.
Αν θέλετε το πιάτο πιο “ενισχυμένο”, προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού στο τέλος, πριν το σερβίρετε, και συνοδέψτε με τυρί φέτα. Δείτε ιδέες για νηστίσιμα πιάτα.
Σχετικές Συνταγές
Σπανακόρυζο Εύκολο και Γρήγορο
Φακές Σούπα: Η Παραδοσιακή Συνταγή
Η συνταγή είναι της Anastasia Narlidou










