Πρασοσπανακοτυρόπιτα με σπιτικό χειροποίητο φύλλο
Φύλλο:
- Το σπιτικό χειροποίητο φύλλο είναι ασύγκριτα ανώτερο σε γεύση και υφή από το έτοιμο. Η λεπτή και τραγανή υφή του αγκαλιάζει τέλεια τη γέμιση.
- Η ζύμη ανοίγεται με μεράκι και αγάπη, δίνοντας στην πίτα μια ξεχωριστή αύρα.
- Η χρήση ντόπιων υλικών, όπως αλεύρι και λάδι, προσθέτει στην αυθεντικότητα της γεύσης.
Γέμιση:
- Ο συνδυασμός πράσου, σπανακιού και φέτας είναι κλασικός και αγαπημένος.
- Η γέμιση είναι πλούσια, χορταστική και γευστική.
- Τα φρέσκα υλικά δίνουν στην πίτα μια ζωντανή και δροσερή γεύση.
- Η προσθήκη μπαχαρικών και μυρωδικών, όπως άνηθος και μαϊντανός, απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα.
Ψήσιμο:
- Η πίτα ψήνεται στον φούρνο μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
- Το χρυσαφένιο χρώμα και η μυρωδιά που αναδύεται είναι άκρως δελεαστικά.
- Η πίτα μπορεί να σερβιριστεί ζεστή ή κρύα.
Συνοψίζοντας:
- Η πρασοσπανακοτυρόπιτα με σπιτικό χειροποίητο φύλλο είναι ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά και παράδοση.
- Η λεπτή ζύμη, η πλούσια γέμιση και το τέλειο ψήσιμο την καθιστούν μια ακαταμάχητη επιλογή.
- Είτε την απολαύσετε ζεστή είτε κρύα, σίγουρα θα σας ενθουσιάσει!
Σας εύχομαι καλή όρεξη!
Υλικά
Για το φύλλο:
800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
400 ml χλιαρό νερό
3 κ.σ ξίδι
1 κ.γ αλάτι
1 φλιτζ. του καφέ ελαιολάδου
150 γρ. λιωμένο βιτάμ
Ηλιέλαιο για το πασπάλισμα των φύλλων και για την επάλειψη της λαμαρίνας
Για την γέμιση:
700 γρ. σπανάκι
2-3 πράσα ψιλοκομμένα
Λίγο άνηθο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 χούφτα ρύζι νυχάκι
Ελαιολάδο για το σοτάρισμα
300 γρ. περίπου φέτα τριμμένη
Εκτέλεση
1) Για την γέμιση:
Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα πράσα (τα πλένουμε καλά και έπειτα τα ψιλοκόβουμε) και αφού μαλακώσουν, προσθέτουμε και το σπανάκι (το ανακατεύουμε μέχρι να ξεπαγώσει). Έπειτα ρίχνουμε τον άνηθο. Αφού
μαλακώσουν όλα, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί.
2) Αφήνουμε λίγο να πάρει βράση και όταν γίνει αφαιρούμε από την φωτιά. Τέλος, αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
(Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου)
3. Για το άνοιγμα φύλλων: βράζουμε το νερό πολυ λίγο δηλαδή μέχρι να γίνει χλιαρό. Έπειτα σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε καλά για να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας. Σε μια ζυγαριά μετράμε τη ζύμη και χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια (50 γραμ.) μπορεί να βγει και ένα παραπάνω μπαλάκι.
4. Βγάζουμε έξι πιατάκια μεσαίου μεγέθους και βάζουμε ανά 4 μπαλάκια στο καθένα. Έπειτα ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια με πλάστη σε μικρό μέγεθος και και αλείφουμε κάθε φορά με το λιωμένο βιτάμ, εκτός από το τελευταίο μικρό φύλλο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα. Αφού τελειώσει αυτό το στάδιο, τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. (κάθε πιατάκι να έχει 4 μικρά φύλλα, σύνολο 6 πιατάκια).
5) Λαδώνουμε καλά μια λαμαρίνα. Αφού περάσει η 1 ώρα βγάζουμε ένα ένα πιάτο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα φύλλα. Θα είναι 3 φύλλα κάτω 3 φύλλα πάνω. (στην ουσία είναι τα 6 πιάτα που θα βγουν 6 φύλλα και θα είναι σαν να έχει πολλά φύλλα η πίτα μας). Με το που βάλουμε και το τρίτο φύλλο κάτω ρίχνουμε την γέμισή μας και τοποθετούμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάνω (κάθε φύλλο το πασπαλίζουμε με λίγο ηλιέλαιο).
6. Αφού μπουν όλα τα φύλλα, κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με νερό και αν θέλουμε και λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά. Συμβουλή: όταν κλείσουμε το φούρνο, βάζουμε μια πετσέτα για να είναι λίγο ανοιχτός ο φούρνος ώστε να “παίρνει” αέρα η πίτα και για να μην μαλακώσει).
7 Συμβουλή: για πιο τραγανό αποτέλεσμα
ανοίγετε και στη πρώτη φάση τα μπαλάκια ζύμης και στην δεύτερη (όταν ανοίγουμε τα φύλλα και στα δυο στάδιαι) με νισεστέ!!!
Γίνεται και νηστίσιμη: βάζουμε τυρί ή τριμμένο τυρί νηστίσμο αντί κανονικού και αντικαθιστούμε το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο.
Η Συνταγή είναι της Σταυρούλα Χρυσοβαλαντω Τζιανταρίδου