Ρεβύθια Φούρνου με Λεμονάτη Σάλτσα

Αυτή η ρεβυθάδα λεμονάτη στο φούρνο είναι όντως ένας νηστίσιμος πειρασμός! Η γεύση της είναι πλούσια και γεμάτη, με τα ρεβίθια να είναι μαλακά και χυλωμένα και τη λεμονάτη σάλτσα να προσθέτει μια φρέσκια και ξινή πινελιά. Η προσθήκη μπαχαρικών, όπως το κύμινο και η πάπρικα, δίνει μια ζεστή και γήινη γεύση στο πιάτο.

Εδώ είναι μερικά από τα πράγματα που μου άρεσαν:

  • Η υφή: Τα ρεβίθια ήταν μαλακά και χυλωμένα, χωρίς να είναι λάσπη.
  • Η γεύση: Η λεμονάτη σάλτσα ήταν τέλεια ισορροπημένη, με τη σωστή ποσότητα ξινίλας και αλμυρότητας.

  • Τα αρωματικά: Η ρίγανη και ο μαιντανός πρόσθεσαν μια ζεστή και γήινη γεύση στο πιάτο.
  • Η ευκολία: Το πιάτο ήταν πολύ εύκολο στην παρασκευή και δεν χρειάζεται πολύ χρόνο στο φούρνο.

Σίγουρα θα ξαναφτιάξω αυτή τη συνταγή!

Προτάσεις:

  • Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο πιάτο, όπως καρότα, κρεμμύδια ή πιπεριές.
  • Αν θέλετε μια πιο πικάντικη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο τσίλι.
  • Μπορείτε να σερβίρετε τη ρεβυθάδα με ρύζι ή ψωμί.

Σας εύχομαι καλή όρεξη!

Υλικά:

500 γραμμάρια ρεβύθια, ξερά
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεπλύνετε τα ρεβύθια και μουλιάστε τα σε νερό για 8 ώρες ή όλη τη νύχτα.
Στραγγίξτε τα ρεβύθια και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα. Καλύψτε τα με νερό και αφήστε τα να βράσουν.
Χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε τα ρεβύθια για 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίξτε τα ρεβύθια και αφήστε τα στην άκρη.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέστε τα ρεβύθια στο μπολ και ανακατέψτε καλά.
Βάλτε το μείγμα σε ένα ταψί και ψήστε το για 30-40 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί και να πήξει η σάλτσα.
Σερβίρετε τα ρεβύθια ζεστά με ψωμί.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά στο μείγμα, όπως καρότα, ντομάτες ή σελινόριζα.
Αν θέλετε η σάλτσα να είναι πιο πηχτή, μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας.
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μυρωδικά, όπως θυμάρι ή δεντρολίβανο.
Τα ρεβύθια φούρνου με λεμονάτη σάλτσα μπορούν να φυλαχθούν στο ψυγείο για 3-4 ημέρες.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ρεβύθια σούπα με ντομάτα

Αυτό είναι ένα πολύ νόστιμο πιάτο από τα αγαπημένα μου ρεβίθια.
Έχω ετοιμάσει ρεβίθια με αμέτρητους τρόπους – φαλάφελ, χούμους και διάφορα σνακ, σαλάτες, σούπες, αλλά έχω χρησιμοποιήσει κυρίως μπαχαρικά – κύμινο, κόλιανδρο, σαφράν, κουρκούμη, τζίντζερ και ακόμη και κανέλα.
Αλλά ετοίμασα αυτό το πιάτο με την ιδέα ότι θέλω κάτι με παραδοσιακή γεύση, ένα ζεστό πιάτο στο οποίο μπορείτε να βουτήξετε ψωμί ή να το φάτε με ένα κουτάλι.

Και έτσι χρειάζεστε:

1 βάζο ρεβίθια (από 540 έως 570 g ανάλογα).
1 μεγάλο κρεμμύδι.
2-3 σκελιδες σκόρδου.
1-2 πιπεριές αν είναι δυνατόν διαφορετικό χρώμα.
1 μαλακή ντομάτα ή 1 κουπα πηχτό χυμό ντομάτας ή ντομάτες κονκασε.
1 μικρό καρότο
Αλάτι, γλυκό κόκκινο πιπέρι, τσίλι ή χοντροκομμένο καυτό κόκκινο πιπέρι.

Παρασκευή:

Προτιμώ το κρεμμύδι να κόβεται σε πολύ μικρά κομμάτια και τα υπόλοιπα λαχανικά σε ελαφρώς μεγαλύτερους κύβους. Δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο στην προετοιμασία.
Σε 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι σοτάρω κρεμμύδια και καρότα μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
Τα καρότα δίνουν ένα πολύ ευχάριστο χρώμα στα μαγειρεμένα πιάτα και σούπες.
Μετά από λίγα λεπτά, προσθέστε το κόκκινο πιπέρι, ανακατέψτε και προσθέστε τις ντομάτες και ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη. Όταν μαγειρεύονται οι ντομάτες, προσθέστε τις πιπεριές και το ψιλοκομμένο σκόρδο, ρίξτε ζεστό νερό ή ζωμό, προσθέστε αλάτι και βράστε.
Δεν προσθέτουμε πολύ νερό, γιατί τα ρεβίθια μαγειρεύονται και δεν χρειάζονται αρκετο μαγείρεμα.

Αφού βράσει το νερό, προσθέστε τα ρεβίθια και σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά, δοκιμάστε και αλάτι εάν είναι απαραίτητο. Αφήστε το να βρασουν για περίπου 15 λεπτά.
Δεν έχω πηξει την σάλτσα με αλεύρι, αλλά αν νομίζετε ότι θέλετε το φαγητό σας να είναι πιο παχύ, μπορείτε να το κάνετε.
Καρυκεύεστε με φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με μαϊντανό.


Πολύ νόστιμο και αρωματικό πιάτο, ίσως επειδή τα λαχανικά προέρχονται από τον κήπο του χωριού, και ο πατέρας μου φρόντιζε ακόμη και την κόκκινη πιπεριά.

Καλη Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΝηστίσιμα Ταχινοκούλουρα με κακάο
Επόμενο άρθροΚανταϊφι με καρύδια: η τέλεια επιλογή για κάθε περίσταση