Αυτό το Ρυζόγαλο με Μήλο και Καρύδι δεν είναι απλά ένα κλασικό ρυζόγαλο όπως το ξέρουμε, αλλά μια εμπειρία γεμάτη γεύσεις και υφές που ξυπνούν όλες τις αισθήσεις. Η κρεμώδης υφή της κρέμας με ρύζι και καλαμποκάλευρο αγκαλιάζει τα ζουμερά καραμελωμένα μήλα , ενώ τα τραγανά καρύδια προσθέτουν μια παιχνιδιάρικη πινελιά. Είναι το τέλειο χειμωνιάτικο επιδόρπιο για να κλείσει ένα γεύμα!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά για το Εμπλουτισμένο Ρυζόγαλο

Για την Κρέμα Ρυζόγαλου:

  • 1 L – Γάλα (1000 ml)
  • 200 γρ. – Ζάχαρη
  • 80 γρ. – Καλαμποκάλευρο
  • 20 γρ. – Ρύζι (καρολίνα ή γλασέ)
  • 20 γρ. – Βούτυρο (ή 2 κουταλιές)
  • 1 τεμ. – Φλούδα λεμονιού (μεγάλη φλούδα, χωρίς το λευκό)
  • 1 πρέζα – Αλάτι
  • 1 τεμ. – Βανίλια (εκχύλισμα ή βανιλίνη)

Για τα Καραμελωμένα Μήλα:

  • 1 τεμ. – Πράσινο μήλο (κομμένο σε μεγάλα κυβάκια 1-2 εκ.)
  • 2 κ.σ. – Βούτυρο (για το τηγάνι)
  • 30 γρ. – Ζάχαρη (για την καραμέλα – υπολογίζεται από τα 200 γρ. της κρέμας)
  • 1/2 κ.γ. – Κανέλα
  • 50 γρ. – Χοντροκομμένα καρύδια (για το γαρνίρισμα)

Εκτέλεση

1. Προβρασμός Ρυζιού: Ξεκινάμε και ρίχνουμε μέσα σε μία κατσαρόλα που έχουμε βάλει σε μέτρια φωτιά το ρύζι μαζί με νερό (περίπου 150-200 ml, ό,τι απορροφήσει) και το αφήνουμε μέχρι να βράσει καλά και να μεινει με ελάχιστο νερό . Προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι , ανακατεύουμε, το σκεπάζουμε πάλι για 5 λεπτά και μετά προσθέτουμε το βούτυρο (20 γρ.) και το αφήνουμε στην άκρη.

2. Ενεργοποίηση Καλαμποκάλευρου: Σε ένα μπολ, βάζουμε το καλαμποκάλευρο μαζί με 200 ml γάλα (από το 1 L) και το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να διαλυθεί και να γίνει χυλός. Προσθέτουμε σε αυτό το μπολάκι και τη βανίλια , ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.

3. Βράσιμο Κρέμας: Ρίχνουμε τα υπόλοιπα 800 ml γάλα μέσα στην κατσαρόλα με το ρύζι, τη ζάχαρη (170 γρ.) και την φλούδα λεμονιού . Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί η ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα συνεχώς το γάλα για να μην αρπάξει μέχρι να ζεσταθεί καλά.

4. Πήξη Κρέμας: Αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και προσθέτουμε το μείγμα του καλαμποκάλευρου . Συνεχίζουμε το ανακάτεμα συνεχώς έως ότου πήξει η κρέμα μας και κάνει τις γνωστές φυσαλίδες .

5. Σερβίρισμα Κρέμας: Όταν πλέον έχει πήξει, με μία κουτάλα μοιράζουμε στα μπολάκια μας να κρυώσει.

6. Καραμελωμένα Μήλα: Όσο κρυώνει η κρέμα, σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε δύο κουταλιές βούτυρο να λιώσει και στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα τα μήλα που έχουμε κόψει σε μεγάλα κυβάκια. Ανακατεύουμε όσο να αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα .

7. Καραμελοποίηση: Όταν πλέον έχουν ψηθεί, προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη (30 γρ.) σιγά σιγά ανακατεύοντας μέχρι να πάρουμε μια σκούρα καραμέλα . Προσθέτουμε την κανέλα , ξανά ανακατεύουμε να πάρουμε το τελικό καραμελωμένο μείγματος και πριν το βγάλουμε ρίχνουμε και τα χοτροκομμένα καρύδια και σβήνουμε.

8. Συναρμολόγηση: Προσθέτουμε από μία κουταλιά από το μείγμα με τα καραμελωμένα μήλα και καρύδια πάνω από τις κρέμες μας και σερβίρουμε. Καλή απόλαυση ! Δείτε κι άλλες Συνταγές για Ρυζόγαλο!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος Ρυζόγαλου: Περίπου 20 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος Μήλων: Περίπου 10 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 45 λεπτά + χρόνος για να κρυώσει


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Κρεμώδη Υφή

Καλαμποκάλευρο: Η χρήση καλαμποκάλευρου μαζί με το ρύζι είναι το μυστικό για την πολύ κρεμώδη υφή της κρέμας, κάτι που τη διαφοροποιεί από το κλασικό ρυζόγαλο, δίνοντας μια πιο πλούσια αίσθηση.

Το Ανακάτεμα: Το συνεχές ανακάτεμα είναι απαραίτητο όταν προσθέτετε το καλαμποκάλευρο, ώστε η κρέμα να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας και να μην κάνει σβώλους.

Ρύζι: Ο προβρασμός του ρυζιού βοηθάει να μαλακώσει και να απελευθερώσει το άμυλό του, δίνοντας στην κρέμα επιπλέον δέσιμο και υφή, πριν προσθέσουμε το γάλα.

Μήλα: Για τα καραμελωμένα μήλα, προτιμήστε πράσινα μήλα (όπως Granny Smith) καθώς έχουν περισσότερη οξύτητα που ισορροπεί τη γλύκα της καραμέλας και του ρυζόγαλου.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κρέμα με Καλαμποκάλευρο

Κρέμα Καραμελέ

Εύκολη Μηλόπιτα