Σάμαλι Αράβικο

Αυτό το σάμαλι δεν είναι απλά ένα γλυκό, είναι μια εμπειρία! Η μαστίχα Χίου προσθέτει μια εκλεπτυσμένη γεύση που απογειώνει το παραδοσιακό σιροπιαστό. Η υφή του είναι τέλεια: τραγανή εξωτερικά και μαλακιά εσωτερικά, με σιρόπι που ποτίζει κάθε μπουκιά.

Τι μου άρεσε:

  • Η γεύση της μαστίχας ήταν έντονη και αρωματική, χωρίς να είναι υπερβολική.
  • Το σιρόπι ήταν σωστά βρασμένο, όχι πολύ πηχτό και όχι πολύ αραιό.
  • Η υφή του σάμαλι ήταν τραγανή εξωτερικά και μαλακιά εσωτερικά, όπως ακριβώς πρέπει.
  • Η παρουσίαση ήταν όμορφη, με τα σιροπιαστά κομμάτια να είναι κομμένα σε ίσα τετράγωνα.

Θα το συνιστούσα:

  • Σε όσους αγαπούν τα σιροπιαστά γλυκά.
  • Σε όσους θέλουν να δοκιμάσουν μια διαφορετική εκδοχή του σάμαλι.
  • Σε όσους εκτιμούν την υψηλή ποιότητα και τα εκλεκτά υλικά.

Ταψί 40εκ

Υλικά

1 κιλό σιμιγδάλι χοντρό,
400γρ. ζάχαρη,
400ml γάλα,
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα,
6 κομματάκια μαστίχα Χίου χτυπημένη σε γουδί

3-4 κουταλιές μελάσα

Για το σιρόπι
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
650ml νερό

Εκτέλεση

Αναμιγνύουμε το σιμιγδάλι, ζάχαρη, γάλα, 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα,
μαστίχα Χίου και να κάνουμε μία ζύμη την οποία αφήνουμε 12 ώρες μέσα στο ψυγείο.
Όταν τη βγάλουμε από το ψυγείο την αφήνουμε 3 ώρες για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Απλώνουμε στο ταψί 3-4 κουταλιές μελάσα και πιέζουμε τη ζύμη επάνω στο ταψί, από επάνω βάζουμε ξανά μελάσα.
Φτιάχνουμε κύβους με ένα μαχαίρι.Στη μέση κάθε κύβου τοποθετούμε ένα άψητο αμύγδαλο.


Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στην προτελευταία θέση του φούρνου στο 170 βαθμούς στο “πάνω-κάτω” για 15-20 λεπτά.

Ταυτόχρονα βραζουμε το σιρόπι. -νερό ζάχαρη για 5 λεπτά… το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το ρίχνουμε στο γλυκό μας αμέσως μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε για 10 ώρες.

Η Συνταγή είναι του κου Άρης Βαρσαμίδης

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πανεύκολο σάμαλι νηστίσιμο

σάμαλι

Υλικά

1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χοντρό
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φακελάκι μπέϊκιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
1 βανίλια
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι (προαιρετικά)

Σιρόπι

3  & 1/2  φλυτζάνια ζάχαρη
3  & 1/2 φλυτζάνια νερό
χυμό  από μισό λεμόνι

φλούδες από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα σιμιγδάλια.
Προσθέτουμε τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ,το ξύσμα και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει την σόδα και αφήνουμε 30 λεπτά για να φουσκώσει λίγο το σιμιγδάλι.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C για 30-35 λεπτά.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, το χυμό  και τις φλούδες λεμονιού και μόλις αρχίσει και παίρνει βράση, βράζουμε για 7-8 λεπτά.Το αφήνουμε να κρυώσει.

Αφού βγάλουμε το γλυκό ζεστό απ το φούρνο το κόβουμε σε κομμάτια και το περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.
Ρίχνουμε πρώτα το μισό και μετά από 2-3 λεπτά ρίχνουμε και το υπόλοιπο.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πολύ καλά και να τραβήξει το σιρόπι.
Κόβουμε, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ένα νόστιμο ζουμερό και αφράτο σάμαλι.

Καλή επιτυχία!!!!

(Σιροπιάζουμε το γλυκό μας καυτό με κρύο σιρόπι ή και αντίστροφα, κρύο γλυκό με καυτό σιρόπι)

σάμαλι

Η εκτέλεση είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη