Υλικά
Ζύμη:
400 γρ αλεύρι
240 ml νερό
10 γρ μαγιά νωπη (3-4 γρ ξερή)
6 γρ αλάτι
30 γρ ζάχαρη
50 ml άοσμο φυτικό λάδι
Γλυκό σιρόπι:
150 ml νερό
2 κ.σ. μέλι (σιρόπι σταφυλιού ή ζάχαρη)
80 γρ σουσάμι
Εκτέλεση:
Ζύμη:
Αν χρησιμοποιείς ξηρή μαγιά, ανακάτεψέ την με λίγο από το αλεύρι και το ζεστό νερό.
Άφησε το μείγμα για λίγα λεπτά να αφρίσει.
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε την ενεργοποιημένη μαγιά (ή τη φρέσκια), το υπόλοιπο αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το λάδι.
Ζύμωσε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να έχεις μια ελαστική ζύμη.
Τοποθέτησε τη ζύμη σε ένα μπολ, σκέπασέ το με μεμβράνη και άφησέ την σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χώρισε τη ζύμη σε 12 ίσα κομμάτια 57-60 γρ.
Πλαθετε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα μακρύ κορδόνι 35-40εκ.
Πλέξε δύο-δύο τα κορδόνια για να σχηματίσεις το χαρακτηριστικό σχήμα του σιμιτ.
Σιρόπι και ψήσιμο:
Σε μια κατσαρόλα, ζέστανε ελαφρα το νερό, το μέλι μέχρι να λιώσει το μέλι.
Περνας τα κουλούρια απο το σιροπι και μετα απο το σουσάμι
Τοποθέτησε τα κουλούρια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, σκέπασέ τα και άφησέ τα να φουσκώσουν για άλλα 30-40 λεπτά.
Οταν φουσκώσουν τα ξεσκεπαζετε και τα φλιταρετε με το μειγμα νερου και μελι
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C. Βάλε μια κατσαρόλα με νερό στο κάτω μέρος του φούρνου για να δημιουργηθεί ατμός για τα πρωτα 5 λεπτα.
Ψήσε τα κουλούρια για περίπου 15-20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.